AMD Ryzen 7 1700 este de departe cel mai interesant procesor dintre primele Ryzen-uri lansate. Desi are frecventa mult mai mica decat 1800X, si pretul este mai mic. Partea buna este ca teoretic poate ajunge din urma un 1800X fara eforturi prea mari.

Si exact asta vom face in cadrul acestui articol, vom afla cam pe unde reuseste sa ajunga un Ryzen 7 1700 atunci cand il instalezi pe o placa de baza ieftina.

Motivul pentru care aleg aceasta ruta este simpla, B350 este un chipset ok pentru PC-urile ce nu necesita doua placi video.

Asadar, pentru majoritatea utilizatorilor, o placa de baza cu acest chipset reprezinta de departe cea mai inteligenta alegere deoarece au un pret foarte mic.

AMD Ryzen 7 1700 & Gigabyte AB350-Gaming 3

 

Specificatii

De fapt pe voi va intereseaza cu ce e diferit de 1800X si in definitiv asta e tot ce conteaza.

Va las sa va uitati si singuri in screenshot-urile de mai jos.

 

Da, asa este. Singura diferenta o reprezinta frecventa de baza si de boost. Dar teoretic asta nu ar trebui sa fie o problema avand in vedere ca 1700 are multiplicatorul deblocat.

 

Platforma de test

Pentru testarea procesorului AMD Ryzen 1700 m-am folosit de urmatoarele componente:

Placa de baza: Gigabyte AB350-Gaming 3, Asus Crosshair 6 Hero

Procesor: AMD Ryzen 1700

Memorie RAM: 2×8 GB COrsair Vengance @ 3000 MHz

Stocare: SSD HyperX Savage 480GB

Sursa: Enermax Platimax

Racire: Noctua NH-U12S

Placa video: Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition

Singurul motiv pentru care amd ecis sa folosesc si placa de baza Asus Crosshair 6 Hero a fost pentru a verifica rezultatele obtinute pe placa de baza cu B350.

 

Metodologie de testare

Pentru Ryzen am decis sa incropesc manual o noua procedura de testare si sa folosesc cateva software-uri reale si sa cronometrez rezultatele.

Pentru o parte din ele veti putea sa le refaceti si voi ca sa vedeti pe unde se situeaza procesorul vostru. Insa, pentru Adobe Premiere Pro si After Effects am folosit doua proiecte proprii.

Software utilizat:

  • Agisoft PhotoScan Standard 1.3.0
  • Adobe Premiere Pro CC
  • Adobe After Effects CC
  • Blender 2.78c
  • Cinebench R15
  • WinRar 5.40
  • GTA V
  • DiRT Rally
  • Bioshock Infinite
  • Ashes of the Singularity

Pentru monitorizarea temperaturii am utilizat software-ul AMD Ryzen Master care a indicat corespunzator temperatura. Am verificat in paralel cu HWinfo.

Din pacate timpul nu mi-a permis sa masor si consumul de curent electric, insa probabil ca voi face asta cand voi testa si Ryzen 1700X.

Pentru Agisoft PhotoScan am folosit proiectul Doll care este disponibil pe site-ul lor. La testul de aliniere a fotografiilor am dezactivat „generic preselection”, iar restul optiunilor le puteti vedea in graficele de performanta.

In Adobe Premiere Pro CC am folosit doua scenarii: FHD si 4K. Proiectul FHD a fost compus dintr-o filmare de 5 minute cu GoPro la 60 fps, 3 cut-uri, 6 Cross disolve, si 3 preset-uri Lumetri diferite pe cate un segment. Evident, am folosit engine-ul software si absolut toate procesoarele s-au chinuit cand au ajuns la preset-urile Lumetri. In mod normal de procesarea acestora se ocupa GPU-ul la exportarea unui video din Premiere, insa de dragul comparatiei le-am folosit. Video-ul a fost exportat la 36 Mbps.

Al doilea test din Premiere Pro CC a fost rulat folosind un clip 4K filmat tot cu GoPro. Spre diferenta de cel FHD, scenariul 4K a fost exportat la 25 fps folosit un bitrate de 46,16 Mbps. In cazul acestui scenariu nu am mai folosit preset-uri Lumetri si se observa imediat in rezultate acest lucru.

In Adobe After Effects am folosit acest proiect.

Iar pentru testarea folosind Blender, am utilizat un benchmark destul de raspandit. Mai exact, blenchmark. Si evident, am randat pe CPU.

Si nu in ultimul rand, jocurile le-am rulat la rezolutie Full HD si la 4K. Evident, in ambele cazuri am folosit detalii maxime deoarece nimeni nu joaca cu detaliile la minim. Stiu ca s-ar fi evidentiat diferentele mai bine, insa nu are niciun rost testarea in acest fel.

 

Temperatura

Trebuei sa recunosc ca dupa ce l-am vazut pe 1800X la ce temperaturi ajunge aveam oarecare rezerve in ceea ce il priveste pe 1700. Adica da, are frecventa mai mica, dar nu credeam ca temperatura lui va fi atat de mica.

46°C dupa 15 minute de load reprezinta o temperatura foarte buna.

 

Overclocking

Parca arata a temperatura cu care sunt obisnuit. Oricum, frecventa de 3925 MHz e foarte buna avand in vedere ce placa de baza ieftina am folosit. Mai sus de atat mi-a fost imposibil sa urc deoarece in BIOS nu se poate selecta un offset al voltajului mai mare de +0.3v.

Si cu 0.3v selectat nu s-a putut  mai sus de 3,925 GHz. Oricum, nu e o frecventa rea.

 

Teste performanta

Cinebench 15R

 

H.264 encoding

La acest capitol Ryzen se descurca admirabil. encoder-ul ruleaza pe 4 thread-uri si din acest motiv este imposibil sa se apropie de 7700K a carui frecventa este foarte mare.

 

GIMP Image editing

Fiind vorba de o aplicatie ce ruleaza pe un singur thread, este normal ca procesorul cu cea mai mare frecventa sa obtina si cel mai bun rezultat.

 

WinRar

Nu avem un rezultat iesit din comun, dar macar e un rezultat ok fata de cum se comporta FX8350:).

 

Adobe Premiere Pro CC 1080P 60 fps

Dupa cum spuneam si mai sus, faptul ca am adaugat 3 preset-uri Lumetri le-a „ucis” pe toate mai putin pe cele cu frecventa mare.

 

Adobe Premier Pro CC 4K 25 fps

Asta este o adevarata surpriza. Desi vizual pare mica diferenta, in realitate este vorba aproape 2 minute versus 5820K si 1 minut versus 7700K. Impotriva lui 6900K nu putem spune ca straluceste cu o diferenta foarte mare. A, ba da. Costa aproape jumatate.

 

Adobe After Effects CC

Conform rezultatelor de mai sus, frecventa e cea mai importanta. Cel putin in cazul proiectului pe care am lucrat.

 

Blender Blenchmark

Stiam deja ca merge bine in Blender. Nu e o surpriza de cateva luni.

 

Agisoft PhotoScan

Desi in anumite sectiuni se descurca bine, la construirea mesh-ului pierde ceva teren. Oricum, overall e cam acelasi lucru cu 6900K.

 

Teste gaming

Bioshock Infinite

 

DiRT Rally

 

GTA V

In mare reuseste sa faca ceea ce ar trebui, adica sa ajunga la performanta unui 1800X atunci cand este overclocked. Totusi, nu reusesc sa inteleg comportamentul din GTA V. Am crezut initial ca este o problema a placii de baza cu chipset B350 si am verificat si pe Crosshair 6 Hero si am obtinut rezultate identice.

 

Concluzii

Am inceput sa testez Ryzen 7 1700 direct la frecventa maxima pe care am atins-o, adica 3925 MHz. Eram curios daca e capabil sa ajunga din urma un 1800X si iata ca poata. Totusi, nu poate sa faca asta tot timpul si in unele teste ramane in urma.

Comportamentul din GTA V este foarte ciudat si nu am reusit sa il inteleg inca. Initial credeam ca e o problema a placii de baza Gigabyte AB350-Gaming 3. Insa, dupa ce am rulat testele si pe Asus Crosshair 6 Hero am vazut ca lucrurile nu se modifica in niciun fel.

Probabil ca e pur si simplu pastila de siliciu de o calitate inferioara. Asa cum am vazut si in cazul lui i7 5820K a carui performanta la capitolul memorie era sub orice critica comparativ cu fratele mai mare 5960X.

Oricum, in scopuri profesionale este foarte bun procesorul. Dar la partea de gaming 1800X e o alegere mai inteligenta pentru ca ruleaza implicit la o frecventa mai mare. SI dupa cum am observat, frecventa mai mare face diferenta in jocuri.

Similar Articles

One thought on “AMD Ryzen 7 1700 review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.