P67 + H67 = Z68. Aceasta este formula prin care v-a descris Octavian noul cipset high-end Intel. În linii mari, Z68 nu este altceva decât vechiul P67 cu două lucruri în plus: Intel Smart Response Technology (SRT) şi adăugarea unei conexiuni între chipset şi CPU, Flexible Display Interface (FDI).

Bine, bine, veţi spune, am discutat deja despre Smart Response în momentul în care am testat GIGABYTE Z68X-UD5. Ce aduce nou Z68XP-UD3-iSSD? Ei bine, această placă de bază foloseşte ca SSD pentru cache un drive  SLC – single level cell spre deosebire de cel folosit pe placa de bază testată de Octavian care este MLC – multi level cell. 

Avantajele SLC sunt viteza de scriere mai mare, un consum mai mic şi o anduranţă mai mare. Bineînţeles, toate acestea la un preţ puţin mai mare. 

Intel Smart Response nu vine să înlocuiască HDD-ul sau SSD-ul pe care ţineţi sistemul de operare, ci doar sporeşte viteza sistemului prin crearea unui RAID 0 compus din SSD-ul plăcii de bază şi drive-ul pe care îl aveţi în sistem. 

 

 

SSD-ul poate fi „împerecheat” cu orice SSD de minim 20GB sau orice HDD. În principiu, cu drive-ul de pe placa de bază puteţi face cam ce vă doreşte inima – de la crearea unui RAID 0, 1, 5 până la folosirea lui stand alone ca drive de sistem sau back-up însă în toate scenariile pe care le-am testat, cele mai bune rezultate le-am obţinut folosindu-l ca drive pentru cache.

 

Cum am testat

Chiar dacă nu am avut placa la îndemână suficient timp am reuşit totuşi să testez Smart Response folosind toate scenariile care mi-au trecut prin cap.

Platforma de test pe care am folosit-o a fost compusă din placa de bază GIGABYTE Z68XP-UD3-iSSD, un procesor Intel „Sandy Bridge” i5 2400 tactat la 3.8Ghz, 2 x 2GB RAM Kingston HyperX 1600Mhz CL9 şi o placă video Radeon HD6790. Pe partea de stocare am folosit un HDD Samsung HD502IJ 500GB 7200 RPM cu un buffer de 16MB. Sistemul de operare a fost Windows 7 Ultimate x64 SP1.

Benchmark-urile rulate au fost HD Tach 3.0.4.0 şi HD Tune Pro 4.60.

 

Pentru a observa sporul de performanţă adus de micuţul SSD, am testat înainte HDD-ul fără a-i afecta sau boosta performanţa în nici un mod.

 

 

Primul lucru făcut la pornirea platformei de test a fost crearea unui RAID 0 direct din BIOS. Pe drive-ul obţinut am instalat sistemul de operare. Iată rezultatele obţinute la citire cu HD Tach şi HD Tune Pro.

 

 

Avantaje: viteză mare de citire şi un burst rate foarte mare.

Dezavantaje: se pierde din spaţiul de stocare, folosire mai intensă a procesorului, timp de accesare al datelor mare.

 

Al doilea scenariu pe care l-am pus în aplicare a fost instalarea sistemului de operare pe SSD-ul Intel SSDMAESC020G2. Poate că sună un pic nebunesc planul meu, însă un utilizator care ştie să îşi organizeze bine resursele poate folosi fără probleme acest SSD ca drive de sistem.

 

Avantaje: viteză de citire bună, timp de accesare al datelor foarte mic, utilizare mică a procesorului.

Dezavantaje: citire secvenţială slabă, spaţiu pe disc mic, burst rate mic.

 

Cea de-a treia situaţie a fost cea în care am folosit SSD-ul în scopul iniţial – creearea unui RAID 0 pentru accelerarea sistemului. Acest lucru se face foarte simplu, instalând aplicaţia cu care vine placa de bază. După restart, aveţi un drive nou-nouţ care este capabil de perfomanţe destul de bune. Sincronizarea aplicaţiilor în cache o puteţi face şi în BIOS, dacă doriţi timp de răspuns foarte buni.

 

 

Avantaje: spaţiu pe disc mare, citire secvenţială bună, burst rate bun, timp de accesare al datelor mic.

Dezavantaje: viteză de citire medie.

 

Singurul scenariu în care nu am putut testa a fost folosirea SSD-ului ca swap-drive însă din experienţă pot spune că plusul de performanţă nu este demn de luat în seamă.

 

În loc de concluzii

 

Screenshoturile de mai sus vorbesc de la sine. Cât timp am testat scenariile de mai sus, am cronometrat şi timpul de boot al sistemului. Am apăsat butonul „start” cronometrului din momentul în care am pornit sistemul şi l-am oprit când a dispărut animaţia cursorului. Iată sumarul testului.

 

 

Cel mai bun timp l-am obţinut cu perechea HDD + SSD în enhanced mode deşi mă aşteptam la mai mult din partea SSD-ului. Se pare că m-am înşelat.

Concluziile le puteţi trage singuri – SSD-ul aduce un spor de performanţă bun dacă nu vă permiteţi încă un SSD de capacitate mai mare.

Cele mai bune situaţii ar fi folosirea SSD-ului de pe placa de bază împreună cu un HDD mai vechi sau mai bine, în RAID 0 creat împreună cu un SSD de dimensiuni mici – 20GB.

Momentan placa de bază este disponibilă doar la eMag pentru un preţ de 1069 Lei. Ţinând cont de faptul că tehnologia Smart Response este încă foarte tânără, iar performanţele sale sunt foarte bune, preţul este unul destul de ridicat.

Din nefericire timpul alocat testelor a fost foarte scurt. Vom reveni cu detalii, imediat ce vom termina cu testele pentru [va urma].

Rămâne de văzut în ce direcţie vor evolua lucrurile – vom avea parte de o conexiune dedicată între cipset şi mSATA fără a mai ocupa unul dintre porturile SATA sau vom vedea SSD-uri de capacităţi mai mari.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE Z68XP-UD3-iSSD

+ Suport Quad SLI / CFX
+ Tehnologie LucidLogix
+ SSD mSATA SLC
– Preţ

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.