Trebuie sa recunoastem ca Skylake este foarte interesant din prisma faptului ca suporta atat DDR4 cat si DDR3. Pare ca totul ar stagna din punct de vedere tehnologic daca inca este folosit DDR3, insa, de fapt, este vorba de reducere a costului total de trecere la o platforma actuala.

Daca scoti din ecuatie cosutul memoriilor DDR4 pentru ca vei upgrada de la o generatie veche si vei folosi in continuare DDR3, atunci costul final nu este la fel de mare ca si cand ai cumpara atat procesor, cat si placa de baza si in varful lor ar fi trebuit sa cumperi si RAM DDR4, al carui pret nu este deloc compoetitiv cu cel al memoriilor DDR3.

Totul suna „fine and dandy”, dar oare performanta e similara sau macar in zona aia unde ne-am astepta?

Sincer va spun ca nu am nici cea mai vaga idee despre cum functioneaza controller-ul DDR3 de pe Skylake. Imi place sa cred ca are un comportament similar celui de pe Haswell, insa asta vom afla in cele ce urmeaza pentru ca intentionez sa verific ce latime de banda ofera atat folosind DDR4, cat si DDR3 pe placa de baza Asrock B150M Combo-G.

Asadar, in acest articol vom descoperi daca o placa de baza combo este cea mai buna cale de a upgrada la Skylake. Evident, ne vom adresa celor ce au un PC mai vechi si care nu vor sa scape de RAM-ul DDR3 ci sa il foloseasca si pe Skylake. Teoretic, ar fi o economie serioasa. Practic, habar n-am daca merita.

DSC01067

Vom rula teste pe IGP, deoarece asupra lui se observa cel mai tare impactul pe care il are latimea de banda a memoriei si vom afla daca chiar merita sa tii in continuare cu dintii de RAM-ul DDR3 pe care il ai deja.

Hai sa vedem ce e cu placa asta de baza si ce aduce ea.

 

Specificatii si caracteristici

  • Socket: LGA 1151, suporta generatia a 6-a Intel Core
  • Chipset: B150
  • RAM: 2x DDR3/DDR3L (1866 MHz) sau 2x DDR4 (2133 MHz)
  • Slot-uri PCIe: 2x PCIeX16 (unul X16, al doilea X4) suporta CrossFire, nu si SLI, 1x PCIeX1
  • Iesiri video: 1xD-Sub, 1xDVI-D, 1xHDMI
  • Port-uri USB: 2xUSB 2.0 si 4xUSB 3.0 (spate), 4xUSB 2.0 si 2xUSB 3.0 (fata)
  • Stocare: 6xSATA 6Gbps, 1xSATA Express

In ceea ce priveste specificatiile, B150M Combo-G nu iese cu aproape nimic in evident ain afara varietatii slot-urilor de memorie. Ma surprinde ca ofera suport pentru CrossFire avand in vedere ca este o placa de baza de buget si cu siguranta va ajunge intr-un PC ieftin. Adica oricum sunt slabe sanse ca un utilizator sa isi construiasca o configuratie multi-VGA folosind componente scumpe, daramite cand e vorba de un PC ieftin. Eh, oricum. Nu cere de mancare suportul pentru CrossFire asa ca bine ca exista.

 

Galerie foto

 

Platforma de test

Pentru testarea acestei placi de baza am folosit urmatoarele componente:

  • Placa de baza: Asrock B150M Combo-G
  • Procesor: Intel Core i5 6600K
  • Cooler: Noctua NH-L9X65
  • Memorie DDR3: Kingston HyperX Savage 2400MHz
  • Memorie DDR4: PanRam Ninja-V 3200MHz
  • Stocare: Kingston HyperX Savage 240GB+480GB
  • Sursa: Enermax Platimax 1500W

In ceea ce priveste kit-ul DDR3, desi acesta are un voltaj de 1,65V, pe placa de baza Asrock au functionat la 1,35v la frecventa de 1866 MHz. Asta nu inseamna ca un kit Savage cu frecventa nominala la 1866 MHz va functiona la 1,35v.

 

Teste latime de banda

Single Channel DDR3@1866

 

Single Channel DDR4@2133

 

Dual Channel DDR3@1866

 

Dual Channel DDR4@2133

 

Este foarte interesant ca latimea de banda scaleaza. In acelasi timp este si un lucru bun pentru ca DDR4 la 2133 MHz este foarte accesibil. Din acest motiv am si inclus testele de single channel pentru ca cea mai ieftina varianta ar fi un modul de memorie si e bine sa stii la ce sa te astepti daca mergi pe varianta de a tine cu dintii de memoria pe care o ai deja, sau sa iei DDR4…macar un modul.

 

Impact asupra IGP-ului

Pentru a verifica ce impact are asupra IGP-ului latimea de banda a memoriei ne-am folosit de testul SkyDiver din suita 3D Mark. Din nou, am presupus ca aceasta placa de baza va fi folosita intr-un PC ieftin si cea mai viabila solutie este folosirea GPU-ului integrat (IGP) in procesor.

Single Channel DDR3@1866

 

Single Channel DDR4@2133

 

Dual Channel DDR3@1866

 

Dual Channel DDR4@2133

 

Intre DDR4 si DDR3 single channel versus single channel nu este diferenta foarte mare si nici in cazul in care se foloseste dual channel nu este diferenta foarte mare intre cele doua generatii, totusi DDR4 ofera o latime de banda mai mare datorita frecventei mai mare.

 

Concluzii

Lucrurile sunt destul de simple. Asrock B150M Combo-G este o placa de baza destinata utilizatorilor care nu au foarte multi bani la dispozitie. Nu este o placa de baza care permite foarte multe modificari ale parametrilor. Frecvente mai mari de 1866 MHz pe DDR3 si 2133 MHz pe DDR4 nu vei vedea nici daca te transformi in Fat-Frumos. Aceste valori sunt cele mai mari selectabile din BIOS si nu cred ca se va schimba cu vreun BIOS Update asta.

Totusi, isi face treaba. Ce promite, livreaza. A mers perfect fara sa stau sa incerc diverse varianta. Poate fi considerata o varianta fool-proof.

Pentru PC-uri ieftine si situatii in care mai exista deja memorie DDR3, e numai buna. Pentru PC-uri unde se va folosi DDR4, parca merge mai bine o placa de baza cu 4 slot-uri DDR4. Adica va oferi pe viitor si posibilitati de adaugare de extra RAM, daca va fi nevoie.

Sa nu incerci asa ceva pentru ca nu va functiona!!!

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.