Asrock Fatal1ty X370 Gaming K4 este o placa de baza de nivel mediu dintre toate disponibile cu acest pret. Asta inseamna ca nu ne putem astepta la dotari ce ne vor da pe spate, dar ar trebui sa fie de bun simt.

Motivul principal pentru care mi-am dorit sa testez aceasta placa de baza fost in principiu pentru a intelege de ce sunt diferente de pret atat de mari intre toate placile cu X370.

Cea mai ieftina costa aproximativ 650 Lei, iar cea mai scumpa aproximativ 1300 Lei. Adica dublu.

In mod clar trebuie sa existe o chichita pe undeva. O vom gasi.

ASRock X370 Gaming K4

 

Specificatii

Asrock Fatal1ty X370 Gaming K4
BrandAsrock
SerieFatal1ty
ModelX370 Gaming K4
SocketAM4
Model CPUAMD Ryzen/7th Generation A-series/Athlon Processors
Chipset MoboAMD X370
DRAM Suportat4 slot-uri, max. 64GB, DDR4 2933+ (OC) (Ryzen CPU) / 2400 (A-series APU)
Stocare1x Ultra M.2 PCIe gen 3 X4, 1x M.2 PCIe Gen 2 X2
6x SATA 6 Gbps
Multi GPU / Multi MonitorNvidia 2-way SLI; AMD CrossFireX
7.1 AudioALC S1220 HD CODEC suporta Creative SoundBlaster Cinema3
TI NE5532 Premium Headset Amplifier
Condensatori pentru audiofili Nichicon Fine Gold
LANIntel I211-AT, 1 x Gigabit LAN Controller

Din specificatii, Gaming K4 se arata foarte interesanta. Adica este dotata cu doua slot-uri M.2 pentru stocare si unul pentru Wi-Fi.

Asta inseamna ca poti instala dispozitive fara sa fie foarte vizibile. Similar cu un laptop.

Ma bucur sa vad ca Asrock au integrat o solutie de retea de la Intel, deoarce este mai simplu de utilizat decat o solutie Killer ale caror driveri sunt sub orice critica.

Iar pe partea audio avem de-a face cu un cip Realtek. Sincer sa fiu nu ma asteptam la altceva avand in vedere ce pret mic de achizitie are placa de baza.

 

Galerie foto

 

BIOS

 

Experienta in timpul utilizarii

Stiu ca suna ciudat acest gen de capitol pentru o placa de baza, dar la cat de mult au inceput sa semene placile de baza intre ele e cam inutil sa ruleze teste. E ceva mai importanta experienta utilizatorului, precum si cele cateva probleme de compatibilitate pe care le-am intalnit.

Acestea fiind spuse, sper ca intelegeti de ce nu exista capitol dedicat pentru teste in cadrul review-ului acestei placi de baza Asrock.

 

Merge RAM-ul?

Asta este intrebarea care ma macina cel mai mult cand vine vorba de Ryzen. Cand am conceput review-ul pentru Ryzen 7 1800X am intaminat o serie de dificultati si doar kit-ul sosit de la AMD (2×8 GB Corsair @ 3000 MHz) a functionat aproape cum trebuie.

Celelalte doua kit-uri pe care le detin, unul la 3333 MHz si altul la 3200 MHz au facut o gramada de figuri.

Asadar, cu ocazia testarii acestei placi de baza voi reveni la aceste kit-uri de memorie.

Inainte de toate vreau sa va povestesc si una-alta despre aceasta placa de baza si despre stilul in care poti modifica setarile pentru memorii.

In primul rand multiplicatorul nu il poti modifica decat dupa ce activezi profilul XMP. Altfel, memoriile pornesc la cea mai mica frecventa JEDEC pe care o au disponibila. Kit-ul HyperX de exemplu a pornit la 2400 MHz si am putut sa modific multiplicatorul abia dupa activarea profilului XMP.

Stiu ca pare ciudat, da rprobabil de aici si diferenta de pret intre aceasta placa de baza si cele scumpe.

 

Corsair 2×8 GB @ 3000 MHz – 15-17-17-35 – 1.35v

Acesta este kit-ul de memorii pe care AMD l-au trimis pentru testarea procesorului. La vremea respectiva ne spuneau ca acest kit este capabil sa functioneze si la 3200 MHz. Tare as vrea sa vad cum au facut pentru ca am incercat chiar si pe platforma cu 7700K si nu a vrut sa porneasca al frecventa mai mare decat cea din XMP.

Fiind niste memorii care au functionat la 2933 MHz doar activand XMP-ul pe Asus Crosshair 6 Hero si cu exact acelasi procesor, ma asteptam sa vad acelasi lucru si aici.

Bineinteles, ca platforma nu a pornit.

Si drept urmare am luat-o de jos in sus.

Cea mai mare frecventa atinsa cu acest kit a fost de 2666 MHz, insa cu latente mai relaxate decat cele specificate de catre Corsair.

 

HyperX 2×8 GB @ 3333 MHz – 0921092109 – 1.35v

Kit-ul HyperX il folosim actualmente pe platforma de test cu i7 7700K. Merge perfect pe platforma Intel. Pe Ryzen 7 1800X in combinatie cu Asrock X370 Gaming K4, insa, functioneaza la o singura frecventa: 2400 MHz.

Nu a pornit de niciun fel la o frecventa mai mare. Nici macar cu exact aceleasi setari ale kit-ului de mai sus.

A fost dezamagitor.

 

Corsair 2×4 GB @ 3200 MHz – 15-17-17-35 – 1.35v

Acest kit functioneaza perfect la setarile XMP ale celui HyperX de mai sus. Asa ca fapt divers, dupa ce le-am folosit pe cele HyperX in platforma Intel, am introdus acest kit si am lasat setarile aplicate. A pornit fara nicio problema.

Din pacate, acest kit nu a reusit sa faca platforma sa porneasca cu alte setari fata de cele obtinute cu primul kit de memorii testat.

 

 

Concluzii

Desi placa de baza X370 Gaming K4 in sine este foarte misto si are dotari foarte bune pentru pretul la care poate fi cumparata, compatibilitatea cu memoria RAM ma face sa nu o recomand.

Bine, daca frecventa la care tintesti sa iti functioneze este 2133 sau 2400 MHz, atunci poti sa te indrepti catre acest model.

Dar daca esti mai pretentios nu stiu de ce te uiti la Ryzen-uri. In continuare au probleme de compatibilitate cu memoria.

Bine, exista kit-uri care functioneaza si la 3200 MHz, insa, pretul acestor kit-uri este prea mare ca sa merite. Debalanseaza complet costul total.

Ar fi frumos sa poti folosi orice memorii pe procesoarele Ryzen si ar fi si mai frumos sa existe niste kit-uri de memorie pe care sa te poti baza ca functioneaza la parametrii specificati chiar si pe aceasta arhitectura.

Ca sa nu o mai lungim, aveti grija cand va achizitionati un Ryzen si cel mai important cred ca ar fi sa nu va setati asteptarile prea sus pe partea de memorii.

Daca cumva vrei sa folosesti 4×8 GB nu cred ca vei reusi sa setezi frecventa mai sus de 2133 MHz. Eu nu am reusit pe niciun kit cu 4 stick-uri.

  • Poti cumpara Asrock X370 Gaming K4 de la PC Garage la pretul de 787 Lei

Similar Articles

One thought on “Asrock Fatal1ty X370 Gaming K4 motherboard review

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.