Producatorii de placi de baza par sa fie indragostiti de idea de placi de baza pentru gaming. ASRock nu fac exceptie, iar seria lor Fatal1ty se bucura de un oarecare renume printre utilizatori datorita dotarilor pe care le ofera. Iata ca a venit momentul sa vedeam ce aduce noul model entry-level dotat cu cipset Intel Z97.

Dupa cum am mentionat in articolele precedente, producatorii au reusit sa perfectioneze layout-ul placilor de baza. Cum BIOS-ul probabil va ramane pentru ceva vreme de acum incolo un capitol problematic pentru multi dintre producatori, placile de baza nu se pot diferentia decat prin dotari. Vechea strategie de a inghesui cu atat mai multi conectori SATA, USB sau de alt tip cu cat placa de baza era mai scumpa s-a cam invechit intre timp.

asrock-z97-fatality-001 resize

Cum departamentele de marketing nu au putut sa stea degeaba, de cativa ani incoa au iesit modele proiectate pentru diferite categorii de utilizatori. Pe langa modelele clasice, avem si cele dedicate gamer-ilor si overclocker-ilor. Singurul lucru cu adevarat bun adus de aceasta noua ordine este folosirea solutiilor audio integrate cu cip Creative SoundCore3D, desi asta este valabil numai pentru unele modele. Nimic cu adevarat nou sub soare, insa macar vedem cateva modele care respecta aceasta reteta la fiecare generatie noua.

Si atunci de ce atata entuziasm pentru aceste modele, va intrebati? Ei bine, majoritatea sunt placi solide in sinea lor. Niciun producator nu vrea sa dea cu bata-n balta si sa-si instraineze potentialii clienti prin lansarea unui model prost proiectat. S-ar putea spune ca modelele de gaming sunt noul high-end si sunt importante deoarece faima castigata de acestea se revarsa si asupra restului produselor producatorului in cauza.

In cazul de fata, ASRock iese la rampa cu un model de gaming pentru utilizatorii care vor sa investeasca o suma cat mai mica de bani pentru realizarea unui PC de gaming. Sa vedem daca aceasta este cu adevarat o oferta de nerefuzat.

 

Specificatii si dotari

Despre cipsetul Intel Z97 am mai discutat in detaliu, deci nu o sa intru in detalii. Esentialul este ca aveti aceleasi performante si dotari ca si in cazul lui Intel Z87, plus conectori M.2 si SATA Express pentru SSD-uri PCI-Express. Cum la ora actuala nu sunt disponibile dispozitive capabile sa foloseasca aceste doua interfete la adevarata capacitate, placile de baza cu cipset Intel Z97 reprezinta o investitie buna pentru utilizatorii care nu isi fac upgrade-uri prea des. Mai pe scurt, in momentul in care or sa apara SSD-uri M.2 sau SATA Express performante, nu o sa mai fie nevoie sa va bateti capul sa achizitionati o placa de baza noua.

asrock-z97-fatality-003 resize

Trecand mai departe, la placa de baza in sine, primul lucru care iese in evidenta este ca PCB-ul nu este full ATX. Latimea este putin mai mica decat in mod normal pentru a scadea costurile de productie. Layou-ul placii nu pare sa fi fost afectat in mod semnificativ, din fericire. Singurul repros ar fi ca ASRock au decis sa foloseasca niste conectori SATA traditionali in locul celor paraleli cu PCB-ul, insa acestia sunt pozitionati in coltul din dreapta jos al placii. In consecinta, desi aranjarea cablurilor in carcasa va fi putin mai anevoioasa si rezultatul nu va arata la fel de bine, macar nu veti avea probleme la montarea diferitor placi de extensie.

asrock-z97-fatality-004 resize asrock-z97-fatality-007 resize

Fiind vorba de un model pentru gameri, ASRock au incercat sa implementeze solutii de retelistica si audio cat mai performante. Astfel, avem un cip Qualcomm Atheros Killer E2200 pe partea de retelistica, alaturi de un Realtek ALC1150 pa partea audio. Amandoua cipurile sunt acoperite de cate o cusca metalica, deci puteti sa le identificati cu usurinta. Desi as fi preferat sa vad un cip Creative SoundCore3D, trebuie sa recunosc ca asta ar fi imposibil la un pret atat de mic. Chiar si asa, ALC1150 este cel mai performant codec audio oferit de Realtek la ora actuala. Mai mult, Realtek au decis sa foloseasca condensatori electrolitici Nichicon din seria Pure Gold, iar traseele solutiei audio integrate sunt izolate de restul PCB-ului pe cat posibil.

asrock-z97-fatality-008 resize

Pentru conectarea placilor de expansiune, aveti la dispozitie doi conectori PCI-Express 3.0 x16, doi PCI-Express x1 si inca doi PCI clasici. Mai pe scurt, toti conectorii de care ar putea un gamer sa aiba nevoie. Daca aveti o placa de sunet PCI, puteti sa o folositi fara griji. Daca va ganditi la o configuratie dual-GPU, ar trebui sa stiti ca al doilea slot PCI-Express 3.0 x16 functioneaza numai in mod x4. Mai pe scurt, sunt viabile numai configuratiile cu placi video din segmentul mainstream cel mult. ASRock au preferat sa nu achizitioneze licenta Nvidia SLI pentru Fatal1ty Z97 Killer pentru a reduce costurile de productie, deci va trebui sa va limitati la CrossFireX-ul celor de la AMD. Sincer sa fiu, cea mai buna solutie pentru gaming o reprezinta un sistem cu o singura placa grafica, deci nu pot sa-i penalizez pe ASRock pentru alegerea facuta.

asrock-z97-fatality-009 resize asrock-z97-fatality-006 resize

Pentru conectarea unitatilor de stocare aveti la dispozitie sase conectori SATA3, doi dintre care fac parte din conectorul SATA Express. De asemenea, Fatal1ty Z97 Killer ofera si un conector M.2 intre cei doi conectori PCI-Express 3.0 x16. Nu cred ca o sa aveti prea curand nevoie de mai multi conectori SATA pentru un sistem de gaming, iar in cazul conectorilor noi, inca nu am vazut placi de baza care sa ofere mai mult de unul din fiecare. Toti conectorii sunt furnizati de cipset in sine, deci nu trebuie sa va faceti griji in privinta diferentierii conectorilor SATA.

asrock-z97-fatality-011 resize asrock-z97-fatality-010 resize

Tema mentinerii costurilor de productie la un nivel cat mai redus este continuata si in directia dotarilor pentru overclocking: nu aveti la dispozitie nici macat un buton de Clear CMOS, desi nu cred ca gamer-ilor o sa le pese prea tare. Componentele folosite pentru realizarea VRM-urilor sunt de buna sau foarte buna calitate, in schimb. Avem tranzistori MOSFET de tip LowRDS(On), bobine cu miez de ferita si condensatori solizi auriti. Procesorul are la dispozitie un VRM cu noua stagii, in timp ce memoria RAM beneficiaza de doua stagii. Racirea VRM-ului pentru procesor si a cipsetului este asigurata de doua radiatoare din aluminiu anodizat. Se pare ca producatorii au decis intr-un final ca rosu si negru reprezinta cea mai buna schema coloristica pentru produsele de gaming, ceea ce nu poate decat sa ma bucure. Din fericire, ASRock au folosit un PCB cu adevarat negru, nu unul maroniu inchis cum era cazul acum cativa ani.

asrock-z97-fatality-013 resize asrock-z97-fatality-002 resize

Bundle-ul inclus in pachet este mai bogat decat ma asteptam, dar nu cu mult. Pe langa cele patru cabluri SATA, ASRock au inclus in pachet si o licenta pentru XSplit Broadcaster.

 

BIOS si overclocking

Tema coloristica a BIOS-ului este cea pe care o stiam deja – negru si rosu. In ceea ce priveste optiunile, BIOS-ul placii de baza Z97 Killer sta chiar foarte bine. Voltajul poate fi modificat in fel si chip si pe langa asta overclocking-ul folosind racire cu aer se realizeaza foarte usor deoarece limita superioara se atinge rapid. Asadar, 4,7 GHz pot fi atinsi fara prea mari cunostinte pentru ca voltajul se modifica si el automat atunci cand este crescut multiplicatorul. Desigur, utilizatorii mai avansati au la dispozitie toate setarile necesare pentru overclocking.

asrock-4790K-47ghz

{gallery}/2014/03-hardware/asrock-z97-killer/bios:172:110:0:1{/gallery}

 

Concluzie

ASRock a reusit sa creeze inca o placa de baza reusita prin modelul Fatal1ty Z97 Killer. Performantele sunt bune, placa e stabila si capabila in overclocking, si vine cu toate dotarile necesare unui PC de gaming. Pe partea de dotari pentru gaming, singurul lucru pe care ati putea sa vi-l doriti in plus ar fi o placa de sunet Creative. Cum ASRock au pus accentul pe pretul redus de achizitie pentru acest model, nu ma asteptam sa vad un asemenea cip.

Si ca tot a venit vorba de pret, puteti sa achizitionati Fatal1ty Z97 Killer pentru aproximativ 550 RON. Acesta ar fi un pret destul de bun daca pentru doar 40 RON in plus nu ati putea sa luati un ASRock Z97 Extreme4, care are dotari mai bune (inclusiv VRM mult mai consistent) din toate punctele de vedere imaginabile, insa nu vine cu cip de retea Killer E2200. In schimb, vine cu un cip de retea Intel care ofera performante identice si compatibilitate mai buna.

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.