Ne-am jucat cu cele 3 procesoare Haswell-E si putem spune ca sunt extrem de interesante. Totusi, din „lupta” noastra pentru a publica articolul respectiv am tras concluzia ca BIOS-urile sunt cam naspa. Din fericire, producatorii de placi de baza au lucrat intens pentru a repara aceasta situatie si le-a iesit destul de bine. Ar fi fost frumos, ce-i drept, sa vedem si noi o lansare de platforma noua fara problemele vechi pe care le tot vedem la fiecare astfel de schimbare de generatie.

Asrock s-au miscat destul de bine in ceea ce priveste reparatul si optimizatul si astfel, placa de baza pe care noi am folosit-o pentru testarea celor doua Haswell-E mai ieftine ne-a demonstrat ca se poate sa avem si un produs functional pe piata.

Asrock X99 Extreme9 se prezinta din start ca o placa de baza solida ce e capabila sa ofere performante fara prea mult stres cauzat de bibilitul prin optiuni.

 

Specificatii si caracteristici

DSC00058Asrock X99 este o placa de baza ATX si sincer sa fiu nici nu cred ca isi au rostul placile de baza de mici dimensiuni pentru aceasta platforma din simplul motiv ca socket-ul ocupa prea mult spatiu impreuna cu sloturile de RAM si nu ar mai permite instalarea unor componente decente pentru VRM sau o solutie audio decenta.

Hai sa aruncam un ochi pe caracteristicile principale.

  • ASRock Super Alloy
  • – XXL Aluminum Alloy Heatsink
  • – Premium 60A Power Choke
  • – Premium Memory Alloy Choke
  • – Ultra Dual-N MOSFET (UDM)
  • – Nichicon 12K Platinum Caps
  • – Sapphire Black PCB
  • Supports Intel Core i7 and Xeon 18-Core Processors Family for the LGA 2011-3 Socket
  • Digi Power, 12 Power Phase design, Multiple Filter Cap (MFC)
  • Supports Quad Channel DDR4 3000+(OC) memory with max. capacity up to 128GB
  • Supports ECC*, RDIMM Memory (* ECC is supported with Intel® Xeon® processors)
  • 3 PCIe 3.0 x16, 2 PCIe 2.0 x1, 1 mini-PCIe
  • Supports AMD 3-Way CrossFireX and NVIDIA 3-Way SLI
  • 7.1 CH HD Audio with Content Protection (Realtek ALC1150 Audio Codec), Supports Purity Sound 2 & DTS Connect
  • Intel Gigabit LAN + Qualcomm Atheros Gigabit LAN
  • 10 SATA3, 1 eSATA, 1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)
  • 10 USB 3.0 (4 Front, 6 Rear), 7 USB 2.0 (4 Front, 2 Back, 1 Vertical Type A)
  • 1 COM Port Header, 1 Thunderbolt AIC Connector

Din specificatii reiese destul de clar ca aceasta placa de baza este construita cu preponderenta pentru workstation-uri. In primul rand se observa ca solutia audio este bazata pe un cip audio Realtek ALC 1150. Daca ar fi fost folosit un cip audio SoundCore 3D de la Creative target-ul pentru aceasta placa de baza ar fi fost altul.

In ceea ce priveste stocarea, Asrock s-au gandit sa implementeze strict solutii ce sunt folosite in momentul de fata. Ar fi fost interesant sa vede SATA Express, dar avand in vedere ca nu exista drive-uri ce folosesc aceasta interefata putem spune ca ar fi fost degeaba. E bine ca pune la dispozitie o groaza de port-uri astfel incat sa poti instala cat storage ai nevoie, nu pentru jocuri ci pentru chestiile la care vei lucra cu PC-ului in care vei folosi aceasta placa de baza. Eu unul nu as construi un PC de gaming cu un astfel de procesor.

 

In ceea ce priveste conectia, Extreme6 sta foarte bine. Pune la dispozitie un numar total de 17 port-uri USB dintre care 10 sunt 3.0. Si ca totul sa fie perfect, dintre cele 10 USB-uri 3.0, 4 sunt pentru front panel si asta inseamna ca le vei putea utiliza fara sa te chinui sa le cauti prin spatele PC-ului. Personal, consider ca era port-urilor USB 2.0 pe panoul frontal a cam apus inca de pe vremea cand a aparut primul stick compatibil cu standardul 3.0.

SI ca sa faca lucrurile si mai interesante, Asrock au inclus un port USB 2.0 direct pe placa de baza in interiorul carcasei. Astfel, vei putea sa infigi un stick Bluetooth sau wireless si sa beneficiezi si de aceste tehnologi si in acelasi timp sa si uiti ca exista un stick ce ai putea cumva sa il pierzi.

 

BIOS

{gallery}/2014/03-hardware/asrock-x99-extreme6/bios:172:110:0:1{/gallery}

BIOS-ul este foarte usor de utilizat si daca ai si cateva cunostinte de limba engleza te vei descurca fara problema. Ce mi-a placut foarte mult la BIOS-ul ASRock il reprezinta acea optiune care iti permite sa atingi frecventa de 4 GHz instant fara sa setezi tu ceva manual. Iar partea buna este ca daca selectezi sa fie aplicat profilul XMP si apoi alegi sa activezi aceasta optiune, frecventa memoriilor va ramane cat era selectata. In cazul nostru, pentru a obtine 3000 MHz pentru RAM a fost nevoie de modificarea frecventei BCLK in 125 MHz. Partea frumoasa este ca aceasta modificare o face profilul XMP, iar activarea optiunii de 4 GHz va tine cont de faptul ca frecventa BCLK nu este 100 MHz. Cu alte cuvinte, nu te vei trezi ca iti aplica o frecventa prea mare.

 

Overclocking

Mare overclocking nu am realizat pe i7 5820K, insa am vrut doar sa vedem daca merita acest procesor sa fie overclockat la o frecventa ce poate fi utilizata zilnic. Astfel, am probat optiunea de „easy OC 4 GHz” si apoi am setat manual frecventa la 4,7 GHz unde s-a dovedit a fi total instabil din cauza temperaturii. Asadar, am scazut frecventa la 4,5 GHz.

 

La aceasta frecventa performanta a crescut foarte mult, procesorul oferind o performanta apropiata de cea a unui i7 5960X (al carui pret este triplu). Totusi, temperatura creste atat de mult incat nici macar un Noctua NH-D15 nu prea il poate stapani. De fapt, il stapaneste la limita.

 

Concluzii

Asrock X99 Extreme6 este o placa foarte solida care imbina foarte multe tehnologii actuale. Din felul in care este construita se poate trage foarte usor concluzia ca nu este o placa destinata gamerilor, ci mai degraba celor care au nevoie de putere de calcul in scop profesional. Fie ca e vorba de un PC de rendering 3D sau unul de montaj video, X99 Extreme6 se preteaza perfect pentru ca pune la dispozitie multe port-uri pentru stocare.

Si pe langa asta, placa de baza ofera suport si pentru instalarea a 3 placi single-GPU.

Desi Asrock au folosit componente de calitate pentru solutia audio, au uitat un mic detaliu, sa puna si un cip audio care sa profite din plin de acest componente. E drept ca ridica nivelul calitatii audio chiar si pentru un cip Realtek, dar se putea mai bine.

Asadar, daca vrei sa construiesti un PC cu nelimitate optiuni de upgrade, ASRock X99 Extrem6 se potriveste la fix.

  • Asrock X99 Extreme6 poate fi cumparata de aici la pretul de 1141 Lei

 

Plusuri si minusuri

+ Port-uri SATA si USB 3.0
+ Layout
+ BIOS

– Sunet

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.