ASRock este o marcă cunoscută de toată lumea, iar acest fapt se datorează în mare parte produselor foarte ieftine pe care le comercializează. Acum câţiva ani însă, ASRock au abandonat vechea strategie de a oferi produse cât mai ieftine şi au început să ofere produse de calitate superioară.

Prima serie de produse de top oferită de ASRock poartă numele celebrului Jonathan „Fatal1ty” Wendel şi s-a bucurat de succes. La începutul lui 2012 ASRock au apelat la serviciile lui Nick Shih, un overclocker taiwanez renumit în afară (la ora actuală ocupă locul 19 mondial conform HWBOT). Primul rezultat al acestei colaborări, modelul Z77 OC Formula, a reprezentat începutul unui nou capitol în istoria ASRock şi primul produs destinat overclocking-ului oferit de producător. Iată că la aproximativ două luni de la lansarea Intel Haswell, ASRock lansează modelul Z87 OC Formula pentru cei care doresc să stoarcă ultimul strop de performanţă din noile procesoare.

Când m-a anunţat Fulger că am primit noua Z87 OC Formula pentru teste, am cerut imediat să o testez eu. Ultima dată când am încercat să folosesc o placă de bază ASRock (acum mai mulţi ani), rezultatele au fost dezamăgitoare. De atunci şi până acum am auzit lucruri din ce în ce mai bune despre produsele companiei şi eram foarte curios să văd cât de mult s-au schimbat.

DSC 3029

În mod special, eram curios să aflu dacă această placă se adresează numai maniacilor care visează overclocking şi azot lichid toată ziua, sau dacă este un model mai puţin exclusivist şi care poate să concureze cu modelele de top din categoria sa de preţ nu numai la capitolul performanţă, ci şi din punct de vedere al dotărilor. Un VRM solid, răcire bună şi un BIOS stufos şi bine făcut sunt importante nu numai pentru overclocking, ci şi pentru stabilitatea şi mai ales longevitatea sistemului. Dar utilizatorii normali şi mai ales gamerii apreciază şi alte dotări, precum sunetul de calitate şi reţelistica performantă.

 

Specificatii, dotari si layout

ASRock Z87 OC Formula este o placă de dimensiuni respectabile, motiv pentru care veţi avea nevoie de o carcasă destul de încăpătoare. Este cam cu 1cm mai înaltă decât o placă de bază full-ATX şi cu aproximativ 2-3cm mai lată. Dimensiunile sunt justificate pe deplin însă de dotările plăcii. Pentru început avem dotările dedicate overclocker-ilor, cum ar fi punctele dedicate pentru măsurarea voltajelor, butoane de Power, Reset, Clear CMOS (unul lânga butonul Reset, unul între conectorii din spatele carcasei), switch pentru cele două BIOS-uri, ecran OLED pentru debugging, trei butoane (Menu, + şi -) pentru overclocking-ul în afara BIOS-ului şi controlul ecranului de debugging şi switch-uri pentru activarea sau dezactivarea tuturor sloturilor PCI-Express de pe placă.

Ecranul OLED afişează o descriere scurtă în locul tradiţionalelor coduri numerice, deci în cazul în care sistemul nu bootează, nu aveţi nevoie să căutaţi manualul pentru explicaţii. Odată ce sistemul a pornit, puteţi să configuraţi ecranul să afişeze parametrii de functionare ai sistemului (temperatura procesorului, frecvenţe, etc.). Stratul de plastic care protejează ecranul nu este fixat foarte bine şi poate să iasă dacă nu aveţi grijă când manevraţi placa, însă l-am putut monta la loc fără probleme. De asemenea, aş vrea să menţionez că punctele de măsurare a voltajelor sunt solide şi îndeajuns de mari încât să fie uşor de folosit.

DSC 30211

VRM-ul procesorului este alcătuit din 8+4 faze şi foloseşte tranzistori MOSFET digitali, bobine dintr-un aliaj special denumite Premium Ally Choke şi condensatori solizi aurii alături de condensatori cu tantal. VRM-ul pentru memoria RAM foloseşte patru stagii. Sloturile PCI-Express, precum şi cele pentru memoria RAM şi socket-ul procesorului folosesc pini placaţi cu un strat de aur gros de 15 microni (comparativ cu 3-4 microni în mod normal), ceea ce ar trebui să sporească longevitatea plăcii de bază.Alimentarea este asigurată de tradiţionalul conector ATX cu 24 pini, iar în cazul în care folosiţi configuraţii multi-GPU este recomandată folosirea conectorului suplimentar MOLEX din partea de jos stânga a PCB-ului. Alimentarea procesorului este asigurată de doi conectori specifici cu opt pini (cel de-al doilea este pentru overclocking extrem).

DSC 3026

Este folosit un PCB de tip 2oz (double copper layer) cu nu mai puţin de opt straturi, pe suprafaţa căruia sunt montaţi senzori pentru temperatură în toate punctele importante. PCB-ul şi toate cipurile şi circuitele de alimentare care nu sunt răcite sunt acoperite cu un strat dintr-o substanţă hidrofobă similară lacului. Acest strat nu este tocmai uniform, pe alocuri este ori foarte subţire ori foarte gros (deşi complet transparent) şi menirea sa principală este să prevină scurt-circuitarea plăcii atunci când sunt folosite sisteme de răcire cu azot lichid, heliu lichid, gheaţă carbonică sau freon. S-ar putea să scăpaţi basma curată dacă scăpaţi nişte apă pe placa de bază (asta pentru că sloturile, conectorii şi socket-ul procesorului nu au cum să fie izolate), dar utilitatea reală a acestei dotări este pentru overclocking-ul extrem.

Chipset-ul Intel Z87 este răcit de un radiator din aluminiu anodizat de culoare neagră, respectiv aurie. VRM-ul procesorului este răcit de un ansamblu de radiatoare din acelaşi aluminiu anodizat de dimensiuni generoase, interconectate prin intermediul unui heatpipe din cupru nichelat. Eficienţa sistemului de răcire este crescută de includerea unui ventilator de 40mm care se învârte la 3000RPM şi poate să fie suplimentată prin conectarea unui sistem de răcire cu apă folosind fitting-urile de 1/4″ incluse. Circuitele de alimentare pentru procesor situate pe spatele plăcii de bază nu au fost uitate, şi sunt răcite de o pereche de radiatoare de dimensiuni mici, lucru mai rar întâlnit, dar de epreciat. Toate radiatoarele sunt fixate cu şuruburi, ceea ce asigură un contact foarte bun. Ar mai fi de menţionat că sistemul de răcire pentru VRM intră în contact atât tranzistorii MOSFET, cât şi cu bobinele. Sunt folosite pad-uri termoconductoare de calitate.

Per total, dotările pentru overclocking sunt exemplare.

DSC 3030

Conectorii din spatele carcasei sunt după cum urmează: doi conectori USB 2.0 şi unul PS/2 pentru mouse şi tastatură, un conector HDMI-In şi unul HDMI-Out, nu mai puţin de opt conectori USB 3.0 (patru de la chipset, patru prin intermediul unui controller Etron), un conector Gigabit Ethernet (controller Intel I217V), buton Clear CMOS, cinci jack-uri şi un S/PDIF Optic. Soluţia audio este denumită Purity Sound şi foloseşte un codec Realtek ALC1150 acoperit de un scut EMI (pentru filtrarea interferenţelor electromagnetice) alături de un amplificator pentru căşti TI NE5532. Mai sunt puse la dispoziţia utilizatorilor două headere USB 3.0 şi un conector USB 3.0 intern în cazul în care carcasa nu foloseşte header pentru conectorii frontali. Pe partea de stocare, sunt oferiţi nu mai puţin de zece conectori SATA3 (şase oferiţi de chipset-ul plăcii de bază şi patru prin intermediul unui controller ASMedia).

Sloturile PCI-Express sunt călcâiul lui Ahile pentru această placă de bază. Din păcate, nu este inclus şi un controller PCI-Express separat care să mărească numărul de lane-uri disponibile. Primele trei sloturi PCI-Express x16 de sus sunt date de controller-ul PCI-Express din northbridge-ul integrat în procesor şi pot să funcţioneze în mod x16/x0/x0 (single GPU), x8/x0/x8 (dual GPU) sau x8/x4/x4 (triple GPU), în timp ce ultimul conector PCI-Express x16, cel de jos, funcţionează întotdeauna în mod x4 şi este controlat de chipset-ul Intel Z87. Mai sunt oferite şi două sloturi PCI-Express x1. Nu puteţi să faceţi configuraţii SLI cu mai mult de două plăci din cauza limitărilor din driver (minim conexiuni PCI-Express x8 pentru fiecare placă) şi nu are rost să faceţi CrossFireX cu mai mult de două plăci deoarece performanţa ar fi redusă de lăţimea de bandă insuficientă.

Layout-ul plăcii de bază este excelent, practic totul este poziţionat perfect. Din păcate, cel de-al doilea slot PCI+Express x16 funcţionează doar în mod x4, deci va trebui să aveţi grijă să nu folosiţi coolere de dimensiuni prea mari. Schema coloristică folosită este negru cu galben şi este chiar plăcută.

DSC 3020

ASRock Z87 OC Formula este livrată cu un bundle impresionant, iar totul în afara de documentaţie este livrat într-o pungă de catifea neagră cu sigla OC Formula pe ea. Pentru început, manualul de instalare rapidă (a se citi manualul utilizatorului) are aproape 1cm grosime şi conţine informaţiile importante traduse în mai multe limbi. Mai sunt oferite un ghid pentru software-ul cu care este livrată placa, ghid pentru ASRock Home Cloud, cabluri SATA3 pentru fiecare conector al plăcii (deci zece), două adaptoare de alimentare de la un conector MOLEX la unul SATA, o punte SLI lungă, zece picioruşe de plastic dacă vreţi să alcătuiţi o platformă ad-hoc pe masă, un scut pentru conectorii I/O, un bay de 3.5″ cu doi conectori USB 3.0 pe care puteţi să îl montaţi în locul unei unităţi floppy, un bracket pe care puteţi să montaţi cei doi conectori USB 3.0 în cazul în care nu aveţi un bay de 3.5″ disponibil şi o seringă cu pastă Gelid GC Extreme (lăudată ca fiind cea mai bună pastă termoconductoare de pe piaţă pentru overclocking extrem).

Dacă aveţi nevoie de şi mai multe detalii în privinţa specificaţiilor, vă recomand să vizitaţi pagina producătorului.

 

Galerie de imagini

{gallery}/2013/03-hardware/ASRockZ87OCFormula/GaleriePOZE:171:105:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Procesor: Intel Core i5 4670K

Cooler: Noctua NH-U14S

Memorii: 2x2GB Kingston HyperX DDR3-1866 CAS9

Placă video: GIGABYTE GV-R785OC-2GD

Hard Disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursă: Sapphire Pure 950W

 

BIOS

Chiar şi cea mai bine construită şi dotată placă de bază este inutilă fără un BIOS pe măsură. Iar din acest punct de vedere pot să spun că ASRock Z87 OC Formula nu numai că nu dezamăgeşte, dar că mi-a întrecut toate aşteptările. Dacă există vreo opţiune pe care aţi putea să o doriţi, acest BIOS cu siguranţă o oferă. Aici se vede cel mai bine contribuţia lui Nick Shih şi importanţa pe care au acordat-o ASRock acestui segment de piaţă. Nota 10+++ din acest punct de vedere.

Dar cum rămâne cu uşurinţa la utilizare? Ei bine, aici Z87 OC Formula ia toate încercările altor producători de a oferi overclocking automat şi preset-uri şi le aruncă pe geam. Orice începător s-ar uita o singură dată peste opţiunile de overclocking puse la dispoziţie de acest BIOS şi s-ar duce să se împuşte, dar doar dacă ar trece cu vederea profilele incluse de ASRock. Acestea sunt făcute de Nick Shih şi acoperă cam toate posibilităţile pentru overclocking-ul pe aer cu Haswell. Pot să spun că toate au mers perfect şi că nu am avut probleme cu stabilitatea sistemului. Atenţie însă, potenţialul de overclocking al procesoarelor Intel Haswell variază enorm (între 4.2GHz şi 4.9GHz), deci dacă încărcaţi un asemenea profil şi sistemul nu este stabil, înseamnă că este vina procesorului. Dacă folosiţi aceste profile de overclocking, v-aş recomanda să încercaţi să scădeţi treptat tensiunea de alimentare până ajungeţi la valoarea minimă la care sistemul este stabil. Tensiunea de alimentare setată în profile urmează ideologia celui mai rău caz şi de obicei puteţi să obţineţi acele frecvenţe cu tensiuni mai mici.

Dacă asta ar fi totul despre BIOS, deja aş fi impresionat. Dar mai e ceva de spus. Pe lângă profilele de overclocking pe aer, mai sunt incluse două serii cu câte aproximativ 20 profile fiecare. Prima serie este pentru overclocking-ul procesorului folosind azot lichid şi conţine profile cu mai multe frecvenţe şi tensiuni de alimentare. Cea de-a doua serie este pentru overclocking-ul memoriei RAM, în funcţie de chip-urile cu care sunt dotate modulele, până la valori absolut incredibile cu ar fi DDR3-4000 cu 1.85V. Dacă vreţi să vă apucaţi să învăţaţi să faceţi overclocking sub zero, nu mai aveţi nevoie decât de un pot bun şi vreo 20 litri de azot lichid, deoarece placa asta de bază este profesorul perfect.

Mai jos aveţi câteva screenshot-uri cu opţiunile din BIOS:

{gallery}/2013/03-hardware/ASRockZ87OCFormula/GalerieBIOS:171:105:0:1{/gallery}

 

Overclocking

Cum procesorul a mers perfect stabil cu profilul pentru 4.8GHz pus la dispoziţie de BIOS-ul plăcii de bază, am decis să văd dacă pot să obţin mai mult de atât. Din prima am încercat să văd dacă pot să obţin 5GHz stabil folosind aceleaşi setări. Din păcate, sistemul dădea BSOD cam după 10 minute de rulat Prime95 Blend la 5GHz. Aşa că m-am apucat să umblu la setările puse la dispoziţie de placa de bază. După aproximativ două ore de încercări am reuşit să fac sistemul să fie stabil timp de 20 minute în Prime95 Blend, dar nimic mai mult, deci nu îndeajuns ca să pot să consider sistemul stabil. Cum majoritatea Haswell-urilor au mare noroc dacă sunt stabile la 4.8GHz, am decis să mă resemnez şi să încerc să obţin măcar 4.9GHz. După vreo 10 minute de încercări, am găsit setările la care procesorul Core i5 4670K a fost stabil la 4.9GHz pe toată durata testelor.

În privinţa overclocking-ului memoriei RAM nu am putut să testez mare lucru deoarece nu am avut la îndemână decât un kit destul de slab. M-am lăsat păgubaş după aproximativ jumătate de oră în care am tot încercat să le fac să meargă măcar la DDR3-2000 stabil. Chiar dacă memoria RAM pe care am avut-o la dispoziţie nu a vrut să coopereze, Z87 OC Formula mi-a lăsat impresia că poate să obţină rezultate foarte bune în overclocking cu un kit de RAM capabil şi am să testez în curând această afirmaţie.

Mai jos aveţi un screenshot (a se nota că tensiunea de alimentare raportată de CPU-Z este greşită; valoarea reală măsurată a fost de 1.368V pentru nucleele de procesare):

 OC2load OC2idle

 

Concluzie

Iată că am ajuns la sfârşitul acestui articol. ASRock Z87 OC Formula este o placă de bază excelentă, aproape perfectă. Este foarte bine construită, cu materiale de calitate, foarte bine proiectată şi beneficiază de un BIOS excelent (surprinzător, perfect stabil chiar şi la atât de puţin timp de la lansare). Fiind un model dedicat overclocking-ului şi doborârii recordurilor mondiale, singurul minus real este că Z87 OC Formula nu include un controller PCI-Express suplimentar care să permită folosirea eficientă a mai mult de două plăci grafice în SLI sau CrossFireX.

Overclocking-ul pe această placă este foarte uşor de realizat indiferent de nivelul de cunoştinţe al utilizatorului datorită profilelor create de Nick Shih incluse în BIOS. Orice începător poate să obţină instant frecvenţe ridicate, iar experţii un punct foarte bun de pornire. Entuziaştii şi pasionaţii de overclocking vor fi încântaţi de multitudinea de opţiuni şi mai ales de profilele de overclocking extrem pentru CPU şi memoriile RAM puse la dispoziŢie de BIOS.

VRM-ul cu 8+4 stagii este mai mult decât capabil să susţină orice iniţiativă din partea utilizatorului şi nu se încinge foarte puţin, chiar şi în momentele în care procesorul se apropie de 100 grade Celsius. Ventilatorul de 40mm s-a dovedit silenţios pe tot parcursul testelor, mai silenţios decât ventilatoarele Noctua şi asta chiar spune multe.

Sunetul este chiar bun cât timp folosiţi un sistem stereo sau căşti. Nu este la fel de bun ca în cazul folosirii unei plăci de sunet dedicată şi nu este nici la nivelul soluţiilor Creative folosite de GIGABYTE pe plăcile de bază din seria G1, însă este peste soluţiile integrate normale. Pentru majoritatea utilizatorilor este mai mult decât suficient. Placa de reţea foloseşte un cip Intel şi singura soluţie integrată mai bună este folosită tot de GIGABYTE pe aceeaşi serie G1. Diferenţa este că G1-urile de la GIGABYTE se adresează gaming-ului, în timp ce Z87 OC Formula este pentru overclockeri, deci această comparaţie nu este tocmai relevantă.

La ora actuală am testat prea puţine plăci de bază ca să pot să declar că Z87 OC Formula este cea mai bună placă de bază pentru Haswell, dar este cu siguranţă printre cele mai bune. Z87X-OC de la GIGABYTE şi Maximus VI Hero de la ASUS sunt mai ieftine, însă sunt mai slabe ca dotari şi mai ales ca VRM. Z87X-OC Force de la GIGABYTE şi Maximus VI Extreme de la ASUS par să fie concurenţa reală pentru Z87 OC Formula de la ASRock datorită dotărilor şi a VRM-ului, însă sunt mult mai scumpe. Per total, preţul de aproximativ 1350 RON al lui Z87 OC Formula mi se pare justificat la ora actuala, dar nu pot să nu mă gândesc că ar avea un succes enorm cu un preţ mai apropiat de cel de 1000 RON la care se comercializează încă predecesorul său, Z77 OC Formula.

Per total, pot să spun că ASRock Z87 OC Formula a reprezentat o surpriză extrem de plăcută şi că deşi mă aşteptam să fie o placă decentă, poate chiar bună, nu mă aşteptam să fiu surprins într-un mod atât de plăcut. Overclocking-ul nu a fost niciodată mai uşor şi mai precis decât pe această placă de bază (am menţionat cumva că valoarea reală a voltajului pentru CPU nu diferă aproape deloc de cea setată în BIOS?). Dar nu atât uşurinţa, cât mai ales faptul că placa iartă aproape orice din partea overclocker-ului şi că primul semn de instabilitate apare abia în timpul rulării testelor dedicate. BIOS-ul este excelent structurat şi nu merge în bucăţi cum am observat în cazul altor plăci de bază. Dacă aveţi banii necesari, nu aveţi cum să greşiţi dacă achiziţionaţi această placă.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASRock Z87 OC Formula

recommended

+ Overclocking
+ BIOS
+ Componente de calitate

– Configuratie slot-uri PCIe X16

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.