Despre ROG Connect nu vom mai discuta acum deoarece v-a arătat deja Octavian cum funcţionează, aşa că pe această pagină o să vă prezint pe scurt software-ul ASUS AI Suite.

 

Panoul principal, care ne oferă acces la toate funcţiile suitei.

 

La meniul Tool avem acces la TurboV EVO, EPU şi FAN Xpert (pe care le-am mai discutat în trecut), alături de Probe II şi Sensor Recorder.

 

Meniul Monitor ne oferă acces la monitorizarea senzorilor şi a frecvenţei procesorului.

 

De aici putem monitoriza voltajele şi temperaturile componentelor principale. Ca şi observaţie, temperatura procesorului e raportată greşit, fiind cu aproximativ 10 ⁰C sub media temperaturii nucleelor raportată de RealTemp.

 

La secţiunea Update avem acces la ASUS Update, folositor pentru actualizarea programelor şi a driverilor, alături de MyLogo, de unde putem personaliza logo-ul care apare la pornirea sistemului.

 

Secţiunea System Information ne oferă, după cum aţi dedus din denumire, informaţii despre sistem.

 

Şi în ultima secţiune, Settings, putem personaliza elementele incluse în AI Suite:

 

 

 

 

 

Ca şi mini-concluzie la acest capitol, AI Suite oferă un set de utilitare foarte bine gândit, cu o interfaţă simplă şi accesibilă. Dap, bilă albă!

 

Temperaturi

O problemă care a fost menţionată şi cu alte ocazii de alte persoane a fost sistemul de răcire al plăcii de bază GENE2. Datorită dimensiunilor reduse ale plăcii de bază, şi sistemul de răcire a trebuit redus. Iar cum chipset-ul X58 e foarte fierbinte… înţelegeţi unde vreau să ajung.

Probleme datorate temperaturilor ridicate am experimentat „pe propria piele” atunci când am testat ASUS Bravo 220 pe GENE2. Instalarea plăcii în primul slot PCIe aducea radiatorul exact deasupra minusculului radiator prezent pe southbridge. Fără flux de aer în zona plăcii video şi a southbridge-ului, am avut destul de multe momente în care mă trezeam că îmi picau port-urile USB sau chiar port-urile SATA şi sistemul se bloca. Partea bună e că sistemul de răcire răspundea foarte bine la adăugarea fluxului de aer, iar un ventilator plasat convenabil permitea funcţionarea sistemului în parametri normali.

În cazul GENE3, situaţia este îmbunătăţită, dar tot pot exista probleme legate de temperatura ridicată. Şi din păcate pentru mine, perioada în care am avut GENE3 în teste a fost una foarte călduroasă, cu toate că locuiesc în nordul ţării, unde până acum 2-3 ani nu aveam astfel de probleme. Iar faptul că locuiesc la ultimul etaj, cu un imens pod acoperit deasupra blocului nu m-a ajutat, astfel că temperatura ambiantă în camera mea s-a plasat constant peste 30 ⁰C în orele normale de activitate (adică până pe la 2:00 AM…). Am prins totuşi vreo 2-3 dimineţi mai răcoroase (ambient de 22 ⁰C), moment în care am şi supratactat sistemul la frecvenţa uzuală pentru procesorul Core i7 920: 190 BCLK şi 3.80GHz. Şi în acest caz am notat temperaturile componentelor, monitorizate atât prin AI Suite cât şi prin ROG Connect.

Stress-ul (Prime95 Blend pe toate 8 firele de execuţie + FurMark 1.8.2 pentru stresarea plăcii video) s-a aplicat atât la frecvenţă implicită cât şi la supratactare, folosind un ventilator Scythe Ultra Kaze de 3000rpm pentru a asigura fluxul de aer asupra plăcii de bază. Ventilatorul a funcţionat atât la viteză maximă (3000rpm) cât şi la viteză redusă (1300rpm), pentru a vedea mai bine în ce măsură sistemul de răcire răspunde la modificarea fluxului de aer.

 

După cum se observă, sistemul de răcire răspunde foarte bine la fluxul de aer. Aşadar, problema temperaturii se poate rezolva foarte simplu prin montarea sistemului într-o carcasă aerisită şi asigurarea unui flux de aer decent.

Alte teste nu vom mai avea, pentru că o comparaţie între GENE2 şi GENE3 este total inutilă. Ambele plăci sunt motorizate de chipset-ul X58 şi în practică se comportă identic. Iar overclocking-ul nu poate diferenţia plăcile atâta timp căt se foloseşte răcire pe aer. Ca şi experienţă de utilizare, ambele se comportă cam la fel, şi folosind răcire pe aer în supratactare se ating cam aceleaşi frecvenţe la setări foarte similare.

So, haideţi să încheiem articolul cu nişte concluzii drăguţe.

 

Pages ( 4 of 5 ): « Previous123 4 5Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.