Testele pe care le-am rulat sunt 3D Mark Vantage, 3D Mark 11 şi Chinebench 11.5. Dacă doriţi să comparaţi cu rezultate obţinute la frecvenţa default o puteţi face citind acest articol. Pentru toate articolele în care am folosit procesorul i7-3960X am utilizat şi aceaşi placă video adică Sapphire Radeon HD 6950 Toxic.

Memoriile şi stocare pe care le-am folosit au rămas şi ele neschimbate, adică tot 4×2 GB Kingston HyperX Genesis @2133MHz şi SSD Kingston V100 96GB.

Testele le-am rulat pentru a ne asigura că sistemul este cât de cât stabil. Din cate am observat, răcirea cu lichid Intel a fost dusă cam la limită pentru că la 5GHz rezultatele au fost mai slabe decât la 4,9GHz. Asta înseamnă că procesorul s-a încălzit prea tare şi şi-a micşorat automat frecvenţa pentru a se răci.

 

3D Mark Vantage

3dmark-vantage

 

3D Mark 11

 

Cinebench 11.5

Am inserat şi un rezultat cu frecvenţă mai mică pentru a putea analiza scalarea cu frecvenţa.

 

Concluzii

Poate că frecvenţa pe care am atinsă în overclocking nu este foarte mare pentru calibrul plăcii de bază, însă acest lucru se datorează exclusiv răcirii pe care am folosit-o pentru procesor. Oricum, un lucru este foarte clar: dacă dispuneţi de resurse pentru a construi un sistem de răcire cu lichid foarte solid, atunci 5GHz în daily use nu sunt un vis îndepărtat.

Alt scenariu în care se potriveşte această placă este strict legat de overclocking. Dacă ai de gând să te lupţi pentru a sparge câteva recorduri în ligile pentru activitatea asta, atunci Rampage IV Extreme se poate dovedi a fi un aliat de încredere datorită nenumăratelor opţiuni pentru overclocking sub-zero.

N-am discutat nimic despre BIOS deoarece este similar cu celelalte BIOS-uri EFI pe care le-am mai întâlnit la plăcile de bază ROG. Totuşi, există câteva diferenţe. Prima diferenţă majoră este că sunt atât de multe opţiuni pentru overclocking încât îţi poţi face un hobby din a încerca variante pentru OC şi atât. Tweaking-ul este dus la un nivel pur şi simplu ireal. Chiar nu am crezut că vreo firmă va acorda atât de multă atenţie modificărilor de parametri.

Partea cea mai frumoasă este că pentru majoritatea setărilor din BIOS există şi explicaţii şi chiar dacă nu ştiţi din prima ce trebuie să modificaţi pe acolo, vă veţi prinde foarte rapid.

O altă dovadă a faptului că ASUS ascultă de comunitatea de overclocking îl reprezintă şi implementarea posibilităţii de a construi configuraţii 4-Way SLI. Deşi pentru un utilizator normal acest lucru este total inutil, pentru spargerea recordurilor în 3D Mark-uri s-a dovedit a fi o necesitate, acesta fiind şi motivul pentru care unii au ales alte plăci de bază în locul lui Rampage III Extreme care nu suporta decât 3-Way SLI.

Mi-a plăcut placa de bază foarte mult însă preţul este exagerat de mare şi deşi pare să se justifice cu vârf şi îndesat, tot este un vis îndepărtat pentru mase.

Placa de bază Rampage IV Extreme va fi disponibilă în prima săptămână a lunii decembrie.

 

Plusuri şi minusuri pentru ASUS Rampage IV Extreme

+ Construcţie
+ Setări OC
+ Dotări OC

– Preţ

 

 

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.