Asus ROG Maximus IX Code este unul dintre varfurile de gama al seriei de placi de baza cu Intel Z270. Spre diferenta de anii trecuti, Asus si-au diversificat si mai mult line-up-ul si acum chiar ai ce alege in functie de buget si sa mai fie si ROG.Pe masura ce trece timpul, Asus segmenteaza tot mai mult line-up-ul din seria ROG. E un lucru foarte bun pentru ca ofera diversitate si le ofera posibilitatea de a-si achizitiona un produs ROG chiar si celor ce nu detin fonduri pentru OZN-uri.

Code este varianta mai de mijloc din generatia a IX-a Maximus. Generatie care aduce chipset-ul Intel Z270.

Asta inseamna ca are dotari bune si un pret in regula pentru cei ce isi permit componente high end.

De fapt, as putea spune pe scurt ca este un Maximus IX Formula fara waterblock pe VRM. In rest, dotarile sunt similare.

Asus ROG Maximus IX Code

 

Specificatii

ASUS Maximus IX Code
BrandASUS
SerieROG
ModelMaximus IX Code
SocketLGA 1151
Model CPUCore i7 / i5 / i3 / Pentium / Celeron (LGA1151)
Suport pentru Tehnologii CPUTurbo Boost Technology 2.0
Chipset MoboIntel Z270
DRAM Suportat4 slot-uri, max. 64GB
Stocare2x M.2 PCIe (1x SATA)
6x SATA 6 Gbps
Display PortDisplay Port 1.2, max. 4096x2304 @60Hz
HDMIHDMI 1.4b, max. 4096x2160 @24Hz
Multi GPU / Multi MonitorNvidia 2-way/Quad-GPU SLI; AMD 3-Way/Quad-GPU CrossFireX
ROG Supreme FXALC S1220 HD CODEC
ESS ES9023 Sabre DAC
Condensatori pentru audiofili Nichicon Premium
SupremeFX Shielding Technology
Multi-streaming, Front Panel Jack re-tasking
Aspecte Gaming AudioSonic Studio III
Sonic Radar III
Specificatii BIOSDetectare racire pe apa
Wizard pentru OC simplu si RAID
SSD Secure Erase
S.M.A.R.T.
GPU POST
My Favorite & Shortcut
Ajustare marime logo la boot
F12 BIOS screenshot
Power DesignExtreme Engine Digi+
Optimizare performantaIntel Smart Reponse Technology
USB 3.1 Boost
Suport Fast Boot
Management latime banda networkGameFirst IV
User ConvenienceIntel Rapid Storage Technology
Intel Ready Mode Technology

Mai mutle detalii despre specificatii puteti gasi pe pagina de produs de pe website-ul Asus.

In mare, specificatiile sunt similare cu cele ale modelului Maximus IX Formula. Singura diferenta notabila fiind lipsa waterblock-ului. Insa, pentru cat de mare e diferenta de pret dintre cele doua modele, zic eu ca oricine se paote lipsi de un waterblock pe care sunt sanse sa nici nu il foloseasca.

A, si faptul ca la varianta Formula panoul I/O este integrat si astfel nu iti vei mai face griji ca uiti sa il inserezi in carcasa inainte de a instala placa de baza:).

Si ca sidenote, desi este disponibila aceasta chestie pentru oricine, pe pagina de produs a lui Maximus IX Code exista si modele 3D de cable combs ce pot fi printate la o imprimanta 3D.

 

Bundle

Pachetul placii de baza Asus Maximus IX Code este destul de bogat, desi  nu este varful de gama. Poate cea mai important piesa din pachet o reprezinta bridge-ul HB pentru SLI. Bridge care este destul de scump.

Din pacate, acesta este unul clasic in ceea ce priveste aspectul. Adica sa nu cumva sa va asteptati sa primiti cu LED-uri sau imbracaminte de vreun fel. E doar o bucata de PCB cu 4 conectori.

Am fost surprins sa vad ca au inclus in pachet si un bracket pentru USB Type C frontal. Dar au inclus doar bracket-ul metalic, fara conectori. A da, si un cablu care are un conector special pe placa de baza. Tot pentru Type C frontal. Dar mufe?! Oha!

Evident, exista si 6 cabluri SATA si nelipsitele sticker-e.

Iar chestia aia de se atarna de usa si pe care scrie gamer at work sau alte bazaconii a fost inlocuita de un suport pentru pahar. Evident, si acesta la fel de inutil.

Si nu in ultimul rand, au inclus un cupon ce ofera o reducere de 20% la CableMod. F^&k yeah!

Acum tot ce trebuie sa iei in calcul e sursa. Adica sa iti cumperi una pentru care CableMod au cabluri.

 

 

Galerie foto

 

BIOS

 

Iluminare

Iluminarea RGB se face doar prin doua zone, chiar sub procesor si langa acesta, chiar deasupra VRM-ului. Iluminarea de sub procesor consta in colorarea logo-ului Republic Of Gamers.

Partea cool este ca poti sincroniza iluminarea placii de baza cu celelalte componente sau periferice care au dotarea Aura Sync si astfel poate sa iti clipoceasca toata incaperea intr-un sincron de invidiat:).

 

Overclocking

Pentru overclocking am folosit proaspatul sosit Intel Core i7 7700K. Habar n-am despre acest excemplar nimic. Este proaspat sosit. Retail. Vom afla mai jos daca e bun sau e praf.

 

Mi-a luat aproximativ 2 minute sa ii urc frecventa la 4,9 GHz si sa ii gasesc voltajul potrivit pentru a rula stabil si aproximaitv 10 minute pentru 5 GHz. Problema e ca un voltaj mai mare decat cel ales pentru screenshot-ul de mai jos il baga in throttle, iar un voltaj mai mic nu asigura stabilitatea pentru a rula macar Cinebench.

In cele din urma iata ce temperatura indica dupa o incarcare de 20 minute.

Stiu ca nu este cel mai mic voltaj de pe planeta pentru 5 GHz, dar spre diferenta de sample-ul pe care l-am testat cand s-a lansat procesorul, acesta  este perfect stabil in absolut orice aplicatie.

 

Imagini termoviziune

CPU zone

Stiu ca pare ca ar lua foc, insa asta e doar o aparenta. Cea mai mare temperatura din imagine este de fapt mica. Mai exact, 41,4°C.

 

PCIe zone

Acel punct termic foarte cald, adica 47,4°C, este temperatura SSD-ului Kingston HyperX Predator care se afla chiar in spatele acelui plastic. Prin acea gaurica se poate vedea SSD-ul.

 

Concluzii

Stiu fratilor de suferinta din Romania ca 1600 Lei este o suma mare pentru o placa de baza si stiu ca v-ar placea sa puteti cumpara o placa de baza high end la 100$, dar nu se va intampla niciodata asta. Atata vreme cat avem salariu minim pe economie atat de mic, senzatia ca preturile sunt exagerate nu va disparea.

Asa ca ar fi bine sa va calmati inainte de a lua foc spunand ca producatorii astia de componente cer o tona de bani.

Daca te uiti atent la toate caracteristicile unei astfel de placi de baza iti vei da seama ca de fapt se justifica pretul ridicat. E logic sa cearca bani in plus pentru orice chestie extra de pe o placa de baza. Pana la urma nu este doar o bucata de PCB cu LED-uri RGB. Desi stiu ca atat se vede la suprafata si cand te uiti pentru prima oara la o placa de baza.

Dar fiecare chestie pe care o vezi pe o placa de baza a necesitat timp de proiectare si munca unor oameni si, evident, investite financiara in dezvoltarea ei.

Revenind la Maximus IX Code, ei bine, mi-a lasat o impresie foarte placuta. In primul rand pentru ca pachetul software este foarte lite. DVD-ul cu software nu mai este plin de bloatware si porcarii inutile. Acelasi lucru pot spune si despre bundle-ul placii de baza.

Nu mai exista acele miliarde de adaptoare, senzori si extra LED-uri cu care sa iti luminezi calea nevazuta. Ai strictul necesar.

In ceea ce priveste aspectul, caci a devenit o caracteristica foarte importanta pentru componentele high end, parerile sunt impartite. Mie mi se pare ca arata ok. Nu e plina de elemente minuscule care sa straluceasca precum o galaxie indepartata si nici e colorata precum chimonoul unei gheise. Si ang a fost impresionat de felul in care arata aceasta placa de baza, insa, dupa cum spuneam, parerile pot fi impartite. Am auzit si ca plasticul de o imbraca arata urat. Mie mi se pare ok. La limita bunului simt.

  • In caz ca ti-a atras atentia si tie Asus ROG Maximus IX Code, o poti cumpara de la PC Garage la pretul de 1608 Lei

Review overview
Summary Asus Maximus IX Code este combinatia perfecta dintre dotari si pret. Nu este genul de placa de baza exagerata si plina de caracteristici misto, dar pe care nu le utilizezi niciodata.
4.5
Tagged

Similar Articles

3 thoughts on “Asus ROG Maximus IX Code review

  1. Salut. Tocmai mi-am instalat placa asta de baza in calculator, dar eu nu vad nici un cablu pentru conectorul USB 3.1 in pachet, iar carcasa mea are doar USB 2 in fata. Exista vreo metoda sa le conectez?

      1. Salut, am un HAF 932. M-am mai documentat un pic, placa are o iesire USB 3 si una USB 3.1 type C. Nu prea exista carcase cu suport de type C. Am gasit in schimb niste adaptoare USB 3 -> USB 2 deci o sa incerc sa folosesc un d-ala.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.