Sunt cativa ani buni de cand tot folosesc Maximus si, de fiecare data cand e anuntata una noua, ma entuziasmeaza mai tare decat procesoarele pentru care sunt destinate.

Bine, in cazul lui Maximus XI Formula nu e greu pentru ca i9 9900K este imposibil de cumparat in Romania. Si, cel putin, eu vad lansarea de placi de baza noi cu chipset-ul Z390 ca pe un refresh al lineup-ului de placi cu Z370.

In majoritatea cazurilor se observa schimbari majore la nivel estetic. Si pana la urma este destul de logic ca majoritatea producatorilor sa vina doar cu imbunatatiri majore.

Si asta se datoreaza diferentelor minore dintre chipset-ul Z370 si Z390.

Dar pana la urma nu chipset-ul face tot. Fiecare placa de baza noua poarta semnatura producatorului ei si logica din spatele echipei care a dezvoltat-o. In unele cazuri se schimba multe, in altele doar apar imbunatatiri.

Hai sa vedem unde se incadreaza si Maximus XI Formula. Daca e doar o varianta imbunatatita a lui Maximus X Formula sau au facut schimbari majore.

Asus ROG Maximus XI Formula review | WASD

 

Ce este Maximus XI Formula?

Da, da. E o placa de baza. Dar la fel ca la fiecare iteratie, nu este o simpla placa de baza. Cel putin pentru mine e o chestiune de statut. Daca iti permiti o aroganta de acest gen, o placa de baza high end, inseamna ca ai pretentii cand vine vorba de hardware-ul tau.

Nu numai ca este o placa de baza high end, dar este destinata gamerilor.

Asadar majoritatea caracteristicilor acestei placi de baza sunt gandite pentru gameri, modderi si overclockeri. In ceea ce priveste layout-ul nu s-au schimbat foarte multe de la varianta X a acestei familii.

Si acele schimbari sunt binevenite. Le vom lua pe rand si vom discuta despre ele.

Asadar, oricare dintre acestea doua este potrivita pentru 8700K sau 9900K. Sincer va spun ca mie imi place in continuare foarte mult Maximus X.

Primul lucru care poate fi observat din fotografiile de mai sus este ca au redus numarul de slot-uri PCIe X1 la unul singur. Poate parea un lucru rau, insa, din experienta va spun ca le puteti folosi pe celelalte fara niciun fel de problema pentru placi de sunet sau placi de captura. Sau alte dispozitive. Oricum, sunt foarte rare PC-urile in care se instaleaza doua placi video care sa ocupe aproape tot spatiul. Asa ca, din punctul meu de vedere e totul in regula.

Imi place ca au lasat spatiu gol sub primul slot PCIe X16. Oricum majoritatea placilor video high end ocupa mai mult de doua slot-uri si ar fi acoperit acele slot-uri.

De asemenea, a mai fost adaugat un header pentru USB 2.0 si asta inseamna ca in total sunt disponibile 4 port-uri USB 2.0. Eu unul ma bucur de aceasta aditie pentru ca pot conecta toate dispozitivele interne ce au nevoie de conexiune USB.

Cel mai important lucru care a fost schimbat la Maximus XI Formula este asezarea slot-urilor m.2. Unul a ramas in pozitia clasica, chiar sub ochiul ROG, iar al doilea se instaleaza in continuarea acestuia, chiar intre slot-urile PCIe X16 de jos. Partea cea mai misto o reprezinta faptul ca ai nevoie de un singur surub pentru a fixa ambele SSD-uri.

 

Alte modificari au mai fost aduse si la capitolul aspect si astfel multe suprafete ale placii de baza sunt acoperite cu oglinda. Asta ii ofera un aspect foarte interesant, mai ales daca exista LED-uri colorate prin carcasa a caror lumina sa se reflecete in aceste oglinzi.

 

Iar la capitolul pachet, se poate considera ca Asus au inclus strictul necesar. Nu se mai gasesc tot felul de console, butoane, senzori si alte lucruri pe care oricum nu prea ajungi sa le folosesti.

Evident, este prezent si eternul coaster impreuna cu acele sticker-e total inutile. Ma rog, mie mi se pare ca nu ar trebui sa existe in pachet. Dar poate fanilor obsedati de acest brand le plac.

 

Unboxing

 

Galerie foto

 

Screenshot-uri BIOS

 

Experienta in timpul utilizarii

Din start pot spune ca inlocuirea placii de baza Maximus X Formula cu Maximus XI Formula a fost super simpla. Practic parca as fi scos placa de baza din carcasa si as fi montat-o la loc. Toti conectorii sunt in aceleasi pozitii si mie unul mi-a salvat o groaza de timp acest lucru, pentru ca nu a mai fost nevoie sa rearanjez cablurile in carcasa.

In primele doua saptamani am folosit-o cu 8700K si am observat ca BIOS-ul era cam necopt, dar acea experienta era total irelevanta, intrucat vorbim chiar de momentul lansarii lui 9900K. Si pe 8700K l-am folosit strict pentru ca nu gaseam niciun 9900K in Romania.

Dar odata ce am trecut la 9900K, totul s-a schimbat. S-a simtit din prima ca BIOS-ul fusese testat cu acest procesor. Toate caracteristicile functionau corect si cel mai important este faptul ca n-am simtit nevoia de BIOS update pana in momentul in care am inceput sa scriu aceste randuri (vezi data publicarii). Moment in care am decis sa il actualizez ca sa avem o galerie cu screenshot-uri din BIOS ce reflecta realitatea.

La fel ca in momentul in care am testat pentru prima oara memoriile HyperX Predator RGB, sincronizarea lor cu placa de baza este imposibila. Acelasi lucru este valabil si pentru alte componente si dispozitive care nu sunt Asus. Racirea Corsair sau benzile RGB tot Corsair din carcasa functioneaza in legea lor.

Si asta se intampla strict dintr-un singur motiv. Iluminarea nu este standardizata. Fiecare producator foloseste ce configuratie de pini doreste. Din acest motiv pentru benzile de LED-uri RGB ai unealta de calibrare. Pentru ca host-ul sa poata schimba pin layout-ul si sa ai verde la verde, rosu la rosu si albastru la albastru. Pe cea mai recenta placa de baza de la Gigabyte, de exemplu, unealta de calibrare nu functioneaza corect si cand ii spun ca vreau verde, imi da turcoaz. Pe Maximus XI Formula functioneaza corect software-ul pentru iluminare, atata vreme cat te invarti in ecosistemul Asus.

O alta caracteristica pe care am ajuns sa o indragesc este LiveDash. Imi arata toate informatiile de care am nevoie in timp ce porneste PC-ul si cand acesta este functional imi arata direct temperatura procesorului. Poate fi modificata inclusiv animatia de la pornire, dar eu unul sunt multumit de acest ecran asa cum este.

 

Verdict

In momentul publicarii nu am mai gasit placa de baza listata in Romania. Nu stiu de ce. In strainatate exista in continuare si de exemplu, pe Caseking.de o gasesti la 480€. Orice roman se poate gandi ca este un pret mare pentru o placa de baza si sunt convins ca majoritatea userilor isi cumpara cu banii astia si placa de baza, dar si procesor. Insa, este un produs high end si este normal sa fie scump. Are o tona de caracteristici pe care incepi sa le apreciezi doar in momentul in care esti familiarizat cu acest segment.

Dar daca sunteti obisnuiti cu solutii entry-level, vi se va parea ca este un produs pur si simplu inaccesibil. Oricum, exista si variante mai ieftine, ca de exemplu Maximus XI Hero.

Eu o folosesc deja de 3 luni si este perfect stabila cu 9900K la 5GHz pe ea impreuna cu 4×8 GB HyperX Predator RGB @ 3600 MHz.

Si pana la urma este normal sa fie asa stabila. Macar atat sa primesti pentru banii pe care trebuie sa ii cheltui daca vrei o asemenea placa de baza.

Da, este alegerea editorului si probabil toate Maximus-urile or sa fie la fel, daca nu cumva o sfeclesc Asus vreodata.

Similar Articles

2 thoughts on “Asus ROG Maximus XI Formula review

  1. Pe scurt: Placa de baza de vis a cuiva care s-a saturat de RGB mediocru si care ar dori clock-uri inalte dar cu potential mai stabil.

    Ce sa mai? ASUS did it again.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.