Asus ROG Strix Z370-F Gaming este o placa de baza din segmentul de mijloc dedicata noilor procesoare Intel Coffee Lake. Nu este cea mai ieftina dintre placile de baza Asus, dar din prisma pretului poate fi numita una accesibila.

Cu toate acestea, sa nu credeti ca Asus au facut rabat in materie de caracteristici. Exista, bineinteles, si mult doritele optiuni RGB. Si fata de fratele mai mare, Maximus X, iluminarea incorporata pe placa de baza arata super bine. Se vede de altfel si in imaginea de la inceputul articolului. DIn pacate aceea este singura zona iluminata de pe placa de baza.

Pentru unii e bine, pentru altii nu. Desi nu militez pentru RGBizarea tuturor chestiilor, cred ca in cazul acesta ar mai fi mers iluminata o zona, dar in acelasi stil. Pana la urma pot fi dezactivate toate luminitele.

Asus ROG Strix Z370-F Gaming

 

Specificatii

Asus ROG Strix Z370-F Gaming
BrandAsus
SerieROG
ModelStrix Z370-F Gaming
SocketLGA1151 v2
Model CPUIntel Core Generatia 8
Chipset MoboIntel Z370
DRAM Suportat4 slot-uri, max. 64GB, DDR4 4000 MHz
Stocare2x M.2 Socket 3 2280
6x SATA 6 Gbps
Slot-uri expansiune3x 16X PCIe (1x 16X/2x 8X, 1x 4X)
4x 1X PCIe
Multi GPU / Multi MonitorNvidia 2-way SLI; AMD 3-way CrossFireX
7.1 AudioALC S1220A HD CODEC
LANIntel I219V, 1 x Gigabit LAN

In ceea ce priveste slot-urile M.2, ei bine, nu trebuie sa va faceti griji. In cazul in care decideti sa folositi 2 astfel de slot-uri, ele nu vor folosi lane-uri PCIe, ci port-uri SATA. Asta inseamna ca vei putea folosi 2 placi video in configuratie 2x 8X impreuna cu doua SSD-uri M.2.

Bine, nu stiu de ce ai vrea sa folosesti doua placi video, cand un singur GTX 1080 Ti este tot cea ce iti trebuie, dar in fine. Poate vrei sa ai best of the best.

In ceea ce priveste iluminarea, Strix Z370-F dispune de doi conectori pentru benzi cu LED-uri RGB.

Iar in ceea ce priveste racirea unuia dintre cele doua SSD-uri M.2 ce pot fi instalate trebuie precizat ca poate fi racit cu ajutorul radiatorului ce acopera si chipset-ul.

In parametrii normali de functionare ai procesorului, chipsetul nu se incalzeste foarte tare. Insa, daca cresti frecventa procesorului vei creste automat si nivelul de incalzire al chipset-ului si e posibil ca toata caldura degajata de catre acesta sa ajunga unde nu vrei….la SSD-ul M.2.

Ma rog, daca te incurca radiatorul il poti scoate de tot.

 

Galerie foto

 

BIOS

 

Experienta in timpul utilizarii

Spre diferenta de Maximus X Hero pe care am folosit-o cand am realizat review-ul procesorului Intel Core i5 8600K, Strix Z370-F activeaza in mod implicit turbo maxim. Adica indiferent daca ai incarcare pe un singur fir de executie sau pe toate, frecventa la care va rula va fi de 4,7 GHz.

Bine, asta s-a intamplat cu BIOS-ul 0410.

Cu BIOS-ul actualizat la 0419 optiunea Sync all cores este dezactivata si nu vei mai vedea 4,7 GHz asa cum am spus mai sus.

Totusi, Asus au mai lansat un alt fisier de BIOS actualizat care in mod implicit activeaza aceasta optiune. Aceasta a doua varianta de BIOS este versiunea 5419 si mi se pare o idee super buna sa le lanseze asa separat. Poate sunt utilizatori care nu au racire suficient de buna pentru 4,7 GHz. Sau nu vor consum atat de mare atunci cand procesorul este incarcat la maxim.

Oricum, am ramas surprins sa vad ca procesorul retail pe care l-am folosit la testarea acestei placi de baza poate rula la 5,1 GHz. E drept ca intra in throttle pentru ca nu am o racire suficient de buna pentru el. Dar tot e ceva fata de i7 8700K pe care l-am folosit in materialul de la lansare. Acel exemplar putea rula doar la 5 GHz. Cel putin cu AIO-ul Corsair H115i.

M-a interesat sa vad daca tine BCLK 130 MHz pentru ca doar asa poti overclock-a un procesor cu multiplicatorul blocat. Ideea e ca te duce in jurul a 5 GHz acest BCLK.

8700K, daca lasi multi plicatorul pe auto si cresti doar BCLK va functiona la frecventa implicita pentru ca va modifica BIOS-ul multiplicatorul astfel incat sa fie tot aproximativ 4,7 GHz.

In cazul lui 8700K nu se observa niciun beneficiu real folosind un BCLK de 130 MHz.

Ma rog, din cate am observat trebuie sa il cauti pe cel potrivit si cu memoriile pe care le folosesti. De exemplu, in combinatia de mai sus dar cu 250 MHz, performanta scade si asta din cauza latimii de banda a memoriei care scade la citire la 45 GB/s.

 

Verdict

Asus ROG Strix Z370-F Gaming este o placa de baza super buna. Costa cam mult pentru ce dotari are, dar vorba aia: e de gaming.

Acest model, ca si celelalte de pe piata cu chipset Z370 se adreseaza celor ce vor sa creasca frecventa procesorului.

Daca nu vrei, e treaba ta. Dar tot va trebui sa platesti in plus.

Ma bucura sa vad ca exista posibilitatea de a creste frecventa suficient de mult chiar si folosind un procesor non-K. Dupa cum spuneam, vei putea atinge 5 GHz. Rabdare iti mai trebuie.

  • Poti cumpara Asus ROG Strix Z370-F Gaming de la PC Garage la pretul de 1039 Lei

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.