De-a lungul anilor au existat mai multe tentative din partea producătorilor de plăci de bază să introducă modele dotate cu cipuri de calitate pe partea de sunet şi reţelistică, însă seria G1-Killer de la GIGABYTE a fost prima care a reuşit să se impună. Iată că odată cu lansarea Intel Haswell, vedem prima astfel de implementare dedicată segmentului entry level.

Toate modelele din seria G1-Killer lansate până acum se adresau gamerilor cu buzunare largi. Includerea unui cip audio produs de Creative alături de un cip de reţea produs de Atheros reprezintă dotări destul de costisitoare în materie de hardware, iar plăcile de bază dotate cu aşa ceva nu au cum să fie ieftine. Cum nu toţi gamerii au buzunare încăpătoare, GIGABYTE au decis să încerce să ofere cât mai multe din dotările care au adus succes modelelor G1.Sniper la un preţ căt mai mic. Aşa s-a ajuns la proiectarea modelului Gi.Sniper B5.

La prima vedere, G1.Sniper B5 se aseamănă foarte mult cu fraţii săi mai mari. Schema coloristică verde cu negru a fost păstrată pentru întreaga suprafaţă a plăcii şi întâlnim radiatoarele din aluminiu anodizat de culoare neagră tipice acestei serii de la GIGABYTE. Diferenţele ies în evidenţă atunci când ne uităm la detalii, însă. Pentru început, aceasta nu este o placă de bază full-ATX. Lăţimea PCB-ului nu este îndeajuns de mare. Aceasta nu este neapărat o problemă, mai ales deoarece layout-ul este foarte bine gândit per total. Şi că tot a venit vorba de layout, se observă spaţiile goale de pe PCB, ocupate în cazul modelelor superioare de diferite dotări auxiliare.

gbt-sniper-b5-01

Probabil aţi citit despre iniţiativa producătorilor de plăci de bază de a oferi opţiuni de overclocking pentru procesoarele Intel Haswell cu multiplicatori deblocaţi (cum ar fi Core i7 4770K şi Core i5 4670K) şi pe alte plăci de bază decât cele dotate chipset-ul Intel Z87. Intel au decis să pună capăt acestei iniţiative din păcate, dar dacă aveţi răbdare şi chiar sunteţi tentaţi să încercaţi ar trebui să puteţi să mai găsiţi BIOS-uri mai vechi, inclusiv versiuni Beta, care să vă permită să vă faceţi de cap. Chiar dacă GIGABYTE nu au anunţat oficial acest lucru, primele versiuni de BIOS pentru G1.Sniper B5 aveau opţiuni de overclocking incluse. Pentru acest review, am folosit versiunile F2, F3, F4 şi F5, ultima fiind singura versiune pusă la dispoziţie pe site-ul GIGABYTE la ora actuală. Dar haideţi să trecem direct la analiza în detaliu a plăcii în sine.

 

Specificatii, dotari si layout

După cum am precizat şi mai sus, pentru atingerea pragului de preţ dorit a fost necesară renunţarea la anumite dotări care nu erau tocmai relevante. Am menţionat deja dimensiunile puţin reduse ale PCB-ului, fapt care nu cred că reprezintă o problemă în acest caz. Chiar şi cele mai ieftine carcase sunt suficient de încăpătoare pentru G1.Sniper B5, deci nu mai este nevoie să vă faceţi griji din acest punct de vedere. În privinţa PCB-ului, aş dori să mai adaug faptul că este de culoare maro închis, nu negrul mat cu care eram obişnuiţi. Din nou, nu cred că mulţi or să fie deranjaţi de acest aspect.

VRM-ul mi se pare chiar puţin subdimensionat la prima vedere, ca să fiu sincer. Un total de doar patru stagii nu impresionează, chiar dacă GIGABYTE au folosit componente de înaltă calitate. Sigla Ultra Durable 4 Plus este afişată pe cutie, deci vorbim despre tranzistori MOSFET LowRDS(On), bobine încapsulate cu miez de ferită şi condensatori solizi japonezi. Tranzistorii MOSFET sunt răciţi cu ajutorul unui radiator din aluminiu anodizat de culoare neagră de dimensiuni medii, deasupra căruia este lipită o placă metalică cu sigla GIGABYTE şi o dungă de vopsea verde caracteristică seriei G1-Killer. Mai mult de atât, sistemul de montare cu şuruburi asigură un contact foarte bun între radiatorul de pe VRM şi tranzistoarele MOSFET. Pot să spun că VRM-ul nu s-a încins aproape deloc la frecvenţele implicite, deci nu aveţi de ce să vă faceţi griji din acest punct de vedere. Pasionaţii de overclocking vor fi dezamăgiţi de lipsa oricăror dotări specifice, însă ţineţi minte că G1.Sniper B5 se adresează gamerilor înainte de a vă supăra.

Sistemul de retenţie pentru procesor din jurul socket-ului LGA1150 este vopsit negru şi se asortează foarte bine cu tematica plăcii, alături de sloturile de memorie RAM negre şi verzi. Alimentarea procesorului este făcută prin intermediul unui conector cu opt pini din fericire, nu patru pini cum este cazul pentru majoritatea plăcilor de bază entry level. Conectorii de alimentare pentru CPU şi placa de bază sunt poziţionaţi foarte bine. Lângă conectorul de alimentare pentru placa de bază se află un header pentru conectorii USB 3.0 frontali, respectiv un conector cu patru pini pentru ventilatoare.

Chipset-ul Intel B85 este răcit de un radiator mare din aluminiu anodizat de culoare neagră prins de placa de bază cu şuruburi, deasupra căruia a fost lipită o placă metalică cu sigla G1-Killer. Sub acest radiator se află cei şase conectori SATA. Aveţi la dispoziţie patru conectori SATA 6Gb/s coloraţi în alb, respectiv doi conectori SATA 3Gb/s coloraţi în negru. Ar fi fost preferabil ca GIGABYTE să folosească modelul de conectori montaţi paralel cu placa de bază în locul celor perpendiculari pe placa de bază pentru care s-a optat. Lângă conectorii SATA se observă două headere pentru conectori USB 2.0 şi pinii de pornire pentru placa de bază. De asemenea, dacă încă mai aveţi nevoie de aşa ceva, aveţi la dispoziţie şi un header pentru conectori LPT.

Partea stângă a PCB-ului este ocupată în întregime de atracţia principală oferită de G1.Sniper B5, anume circuitele pentru sunet. Pentru început, se remarcă faptul că porţiunea de PCB ocupată de circuitele de sunet este despărţită pe cât posibil de restul circuitelor prin intermediul unei linii groasă de aproximativ 1-1.5mm. Pe lungimea acestei linii PCB-ul este transparent şi este iluminat cu ajutorul unui LED verde pe care puteţi să-l opriţi din BIOS. O porţiune îngustă permite comunicarea între codecul audio şi restul sistemului, respectiv alimentarea cu curent electric. Filtrarea oricăror interferenţe electromagnetice este dusă mai departe prin acoperirea codecului audio cu un capac metalic cu sigla AMP-UP Audio placat cu aur. Codec-ul folosit de GIGABYTE este Realtek ALC898. Sunt folosiţi condensatori electrolitici japonezi pentru circuite de sunet produşi de Nichicon, restul plăcii de bază fiind dotată cu condensatori solizi japonezi. Amplificatorul este montat pe un soclu şi poate să fie schimbat cu uşurinţă cu unul dintre cei vânduţi separat de GIGABYTE. Spre deosebire de G1.Sniper M5, singurul amplificator livrat în pachet este cel deja montat pe placa de bază. Conectorii audio oferiţi de placa de bază sunt placaţi cu aur.

Sunetul oferit de G1.Sniper B5 este cu siguranţă superior celui oferit de plăcile de bază normale şi per total este chiar mai bun decât cel oferit de plăcile de bază ASUS din seria Republic of Gamers. Cu toate acestea, nu se compară cu cel oferit de modelele G1-Killer mai scumpe, care folosesc cipuri Creative Sound Core3D. Sunetul este clar, iar utilizatorii care folosesc căşti vor simţi din plin prezenţa amplificatorului, însă soluţia GIGABYTE nu poate să compenseze decât parţial pentru lipsa unei plăci de sunet de calitate. Pe scurt, dacă întotdeauna aţi considerat că este necesară o placă de sunet de calitate, sonorul integrat de G1.Sniper B5 nu o să vă mulţumească pe deplin. Pentru restul utilizatorilor însă, această adiţie este bine-venită pentru preţul la care este comercializată G1.Sniper B5.

Conectorii din spatele carcasei oferiţi de G1.Sniper B5 sunt următorii: doi conectori PS/2 (unul pentru maus şi unul pentru tastatură), unul S/PDIF Out coaxial, unul HDMI, patru USB 2.0, doi USB 3.0, unul Gigabit Ethernet (RJ-45), unul S/PDIF Out optic şi cinci jack-uri. S-ar putea să vi se pară cam puţin un singur conector HDMI, însă majoritatea monitoarelor comercializate la ora actuală sunt dotate cu cel puţin un asemenea conector. În plus, vorbim de un model entry level şi nu vă opreşte nimeni să folosiţi conectorii puşi la dispoziţie de placa grafică în cazul în care placa de bază nu vă satisface. Numărul de conectori USB mi se pare satisfăcător.

Layout-ul lui G1.Sniper B5 este foarte bine gândit. Cu excepţia conectorilor SATA folosiţi, nu am reuşit să găsesc ceva de reproşat din punct de vedere al ergonomiei. Sloturile PCI-Express x16 sunt perfect poziţionate astfel încât să permită realizarea unei configuraţii CrossFire şi în acelaşi timp să nu încurce montarea cooler-elor de mari dimensiuni precum Noctua NH-U14S. Dat fiind faptul că cel de-al doilea slot PCI-Express x16 nu funcţionează decât în mod x4, nu pot să recomand această placă de bază pentru configuraţii multi-GPU. G1.Sniper B5 nu oferă suport pentru Nvidia SLI, deşi acesta nu mi se pare neapărat un minus în cazul de faţă. Includerea a două sloturi PCI traditionale în partea de jos a PCB-ului este un lucru bun şi vă va permite să păstraţi plăcile de expansiune mai vechi. Aş fi preferat să fie inclus un slot PCI-Express x1 deasupra primului slot PCI-Express x16 deoarece cel puţin unul dintre cele două sloturi PCI-Express x1 vor fi blocate de placa grafică.

Bundle-ul este minimalist, dar era de aşteptat ca G1.Sniper B5 să nu strălucească la acest capitol deoarece face parte din segmentul entry level.. Pachetul include manualul utilizatorului, un ghid de instalare rapidă, un disc cu drivere, un abţibild cu sigla GIGABYTE, backplate-ul plăcii de bază şi două cabluri SATA negre.

 

Galerie de imagini

{gallery}/2013/03-hardware/G1SniperB5/GaleriePOZE:171:105:0:1{/gallery}

 

Platforma de test

Procesor: Intel Core i5 4670K

Cooler: Noctua NH-U14S

Memorii: 2x4GB AMD Radeon Memory Gamer Series AG34G2130U1

Placa video: GIGABYTE GV-R785OC-2GD

Hard Disk: Western Digital WD3200AAKS

Sursa: Sapphire Pure 950W

 

BIOS si Overclocking

Exemplarul de GIGABYTE G1.Sniper B5 pe care l-am testat a venit cu versiunea F2 de BIOS. După cum am menţionat la începutul articolului, am încercat să folosesc toate versiunile de BIOS disponibile la ora actuală în încercarea de a supratacta procesorul de test Intel Core i7 4670K. Din acest punct de vedere, versiunea F2 a fost dezamăgitoare. Opţiunile incluse mi s-au părut insuficiente şi nu am reuşit să obţin nici măcar 100MHz în plus. Trecând mai departe, am folosit software-ul Q-Flash pentru a updata BIOS-ul la versiunea F3. Aceasta a adus cu sine mai multe opţiuni pentru overclocking, însă tot nu am reuşit să obţin frecvenţe mai mari decât cea implicită în condiţii de stabilitate. Versiunea F4 a continuat trendul, aducând câteva opţiuni în plus, însă fără să rezolve problema supratactării procesorului.

În cele din urmă, am încercat şi versiunea F5, singura disponibilă pe site-ul producătorului. Spre marea mea surprindere, şi aceasta din urma include opţiuni pentru supratactarea procesorului. Din nefericire însă, această versiune s-a dovedit la fel de instabilă în overclocking ca şi cele precedente. Per total, pot să spun că BIOS-urile noi de la GIGABYTE reprezintă un mare pas în faţă pentru companie comparativ cu versiunile scoase pentru plăcile de bază din generaţia anterioară. Chiar şi aşa, opţiunile de overclocking oferite de BIOS-ul lui G1.Sniper B5 mi se par insuficiente şi mai ales ineficiente. Sunt incluse profile de overclocking pentru Core i7 4770K, deşi poate ar fi fost mai potrivită includerea profilelor de overclocking pentru Core i5 4670K.

Per total, nu pot să depunctez BIOS-ul lui G1.Sniper B5 datorită dotărilor şi prestaţiei în overclocking. Acest model nu a fost proiectat pentru overclocking, iar echipa care a lucrat la BIOS cu siguranţă nu a avut timpul necesar să rafineze opţiunile puse la dispoziţia utilizatorilor şi funcţionarea acestora. Chiar îmi pare rău că nu voi afla niciodată de ce ar fi fost capabil G1.Sniper B5 ţinând cont că overclocking-ul nu va fi posibil decât pe modelele cu chipset Intel Z87 pe viitor. Din orice alt punct de vedere însă, BIOS-ul lui G1.Sniper B5 este foarte bine gândit. Controlul ventilatoarelor şi al cam oricăror alţi parametri care nu au legătură cu overclocking-ul este foarte bine implementat. Mai jos aveţi câteva capturi de ecran.

{gallery}/2013/03-hardware/G1SniperB5/GalerieBIOS:171:105:0:1{/gallery}

 

Concluzie

Iata că am ajuns şi la capătul acestui articol. Per total, GIGABYTE G1.Sniper B5 mi-a lăsat o impresie bună, chiar foarte bună pentru un model entry level. Placa în sine este foarte bine construită şi beneficiază de toate tehnologiile importante exclusive GIGABYTE, în special folosirea componentelor Ultra Durable 4 Plus.

Sonorul reprezintă atracţia principală şi nu aveţi alternative la un preţ comparativ cu cel al lui G1.Sniper B5. Deşi nu primiţi aceeaşi calitate ca în cazul modelelor G1-Killer mai scumpe, veţi fi plăcut impresionaţi mai ales în cazul în care folosiţi căştile des. Conectorii auriţi şi opţiunea de a schimba amplificatorul adaugă un plus de atractivitate acestui model de placă de bază. Audiofilii or să strâmbe din nas, însă gamerii cu buget restrâns nu au cum să greşească dacă merg pe mâna lui G1.Sniper B5.

Dotările sunt suficiente chiar şi dacă nu luăm în considerare sunetul. Astfel, utilizatorii au la dispoziţie un total de patru conectori USB 3.0 (doi pe back panel, doi prin intermediul unui header) şi patru conectori PWM pentru ventilatoare. Ar mai fi de menţionat suportul pentru Intel Small Business Advantage, dar utilizatorii care au nevoie de această funcţie pot să găsească plăci de bază mai ieftine dotate cu acelaşi chipset.

Per total, GIGABYTE G1.Sniper B5 reprezintă o alegere excelentă pentru gamerii care au un buget restrâns şi care doresc o calitate cât mai bună a sunetului. Dacă nu vă interesează overclocking-ul şi doriţi să achiziţionaţi un procesor Intel Haswell, vă recomand să aveţi în vedere GIGABYTE G1.Sniper B5.

 

Plusuri si minusuri pentru GIGABYTE G1.Sniper B5

+ Sunet
+ Preţ
+ Ultra Durable 4 Plus

– Overclocking

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.