Încă de pe vremea când GIGABYTE îşi anunţau primele plăci de bază pentru gaming eu visam la aşa ceva însă, cu dimensiuni ce îi permit să fie instalată într-un PC de mici dimensiuni. Este lesne de înţeles că o placă de bază ce vine echipată cu un cip audio foarte bun alături de unul de reţea ce se ridică la acelaşi nivel vor reduce cheltuielile ulterioare.

Totuşi, reducerea costurilor nu este singurul avantaj adus de o astfel de soluţie deoarece spaţiul necesar acomodării unei plăci de bază mATX este şi el redus şi astfel se pot construi PC-uri de dimensiuni mici ce pot fi transportate mult mai uşor. Întrucât nu toţi utilizatorii îşi permit achiziţionarea unui notebook de 7KG pentru gaming, construirea unui PC desktop cu o greutate similară pare cea mai fericită soluţie pentru a putea transporta staţia de „lucru”.

Când v-am vorbit despre Sniper M3 v-am argumentat şi de ce este cea mai bună alegere pentru un PC descris mai sus. Utilizarea unui cip audio Creative nu numai că anulează necesitatea unei plăci de sunet dar permite economisirea spaţiului necesar pentru aşa ceva.

 

Specificatii

GIGABYTE G1.Sniper M5 revitalizează acelaşi concept de placă de bază special creată pentru cei ce doresc să îşi construiască un PC uşor de mutat din loc în loc. După cum v-aţi prins, această placă de bază este destinată utilizatorilor ce participă adesea la LAN party-uri.

Fiind dotată cu cip audio Sound Core 3D de la Creative, precum şi cu un cip de reţea Killer E2201 produs de către Qualcomm Atheros, căci compania ce a venit pentru prima oară pe piaţă cu această tehnologie a fost foarte rapid înghiţită de către un gigant la fel cum s-a întâmplat şi cu Ageia.

GIGABYTE şi-au învăţat lecţia când au scos pe piaţă placa de bază  M3. Mulţi useri s-au plâns că nu au suficiente port-uri pentru stocare şi că placa nu oferă capabilităţi de overclocking în aceeaşi măsură cum o fac plăcile de bază cu dimensiuni mari de la acelaşi producător.

M5 vine cu dotări ce au rolul de  aumple exact golurile pe care le-a creat M3. De data aceasta avem pentru stocare 6 port-uri SATA care sunt 6Gbps, nu două 6Gbps şi alte două 3Gbps cum întâlneam la M3. De asemenea, şi capitolului răcire i-a fost acordată ceva mai multă atenţie, M5 fiind echipată cu radiatoare mult mai mari precum şi cu mai mulţi conectori pentru ventilatoare.

Ceea ce aduce complet nou această placă de bază este posibilitatea de a înlocui OPAMP-ul, fiind astfel posibilă îmbunătăţirea sunetului în aşa fel încât să ne încânte cât mai mult posibil (dacă suntem audiofili).

Din toată lista de specificaţii le voi trece în revistă doar pe cele ce contează cel mai mult. Pentru lista completă am să vă rog să consultaţi site-ul oficial.

  • Suport pentru procesoarele Haswell pe socket LGA 1150
  • 4 DIMM-uri DDR3 maxim 3000 MHz prin OC
  • Cip audio Creative SoundCore 3D
  • Cipe reţea Atheros BigFoot Killer E2201
  • 1 port DVI, 2 port-uri HDMI 1.4a, 1 port DisplayPort 1.2
  • 1 slot PCIe x16@x16, 1 slot PCIe x16@x8, 1 slot PCIe x16@x4(2.0), 1 slot PCIe x1(2.0)
  • 4 port/uri USB 3.0 pe panoul I/O
  • 6 port-uri SATA 6Gbps
  • Puncte de măsurat voltajul
  • Butoane de Power on, Reset şi Clear CMOS
  • 5 conectori pentru ventilatoare cu 4 pini

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/g1.sniper-m5/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

BIOS

BIOS-ul Efi a fost schimbat şi a devenit mult mai facil overclocking-ul strict prin prisma faptului că opţiunile sunt mult mai la îndemână. Deşi pare foarte încărcat din punct de vedere vizual, după câteva minute te vei obişnui cu acest aspect. Oricum, dacă nu reuşeşti să te obişnuieşti cu acest nou BIOS, există şi un buton magic care va încărca interfaţa cunoscută deja de pe seria de plăci de bază cu Z77.

 

Overclocking

La partea de overclocking pot să spun că se descurcă foarte bine plăcuţa asta de bază. Pe lângă asta am avut şi timp berechet să îi studiem comportamentul folosind nu un singur procesor, ci două. Aşa cum spunea şi în articolul procesorului Intel Core i7 4770K, frecvenţa maximă pe care am putut să o atingem cu acest procesor a fost de 4,9 GHz cu 1,224v. Cea mai interesantă parte din tot procesorul de overclocking al acestui procesor a reprezentat-o faptul că până la 4,8 GHz am urcat folosind setarea auto a voltajului.

La Intel Core i5 4670K am început să observăm „capabilităţile” de overclocking ale acestei familii de procesoare. Acest procesor a urcat doar până la 4,8 GHz cu 1,344v tot folosind modul auto. Oricât am încercat să mai creştem voltajul, ne-a fost imposibil să îl stabilizăm la 4,9 GHz.

 

Cireasa de pe tort – sunetul

Nu sunt mare expert în ale sunetului şi nici nu mă consider vreun audiofil. Însă, când vine vorba de audio gaming ştiu clar că soluţiile Creative au cel mai bun raport calitate/preţ. Încă de pe vremea lansării primului model din gama G1 de gaming a celor de la GIGABYTE vă povesteam ce alegere bună au făcut. Nu numai că şi-au făcut un nume pe piaţa plăcilor de bază ca folosind cea mai bună soluţie audio integrată pentru gaming, dar au şi încercat să îmbunătăţească ceea ce oferă.

Cu Sniper 5 şi M5 au adus cea mai nouă soluţie audio de la Creative -Sound Core 3D. Este comparabilă cu o placă audio dedicată ce foloseşte acelaşi cip şi întrece orice soluţie integrată la care v-aţi putea gândi.

De fapt şi de drept, această soluţie audio face ca placa de bază Sniper M5 să fie o alegere excelentă indiferent de configuraţia la care ne gândim. Dacă până acum aveaţi motive să daţi vina pe faptul că nu are suficiente slot-uri ca să vă instalaţi toate plăcile de expansiune acum aţi scăpat de două astfel de eventuale plăci -cea de sunet şi cea de reţea care putem spune că ambele sunt best pick în materie de gaming.

Cea mai nouă născoceală a celor de la GIGABYTE o reprezintă posibilitatea de a înlocui OP-AMP-urile. Pare bullshit pentru mulţi acest lucru, însă credeţi-mă pe cuvânt când vă spun că sunetul se schimbă complet. Nu numai că acestea schimbă felul în care percepi muzica, dar şi felul în care îţi auzi inamicii şi toate astea fără a altera calitatea sunetului.

De exemplu, OP-AMP-ul ce vine deja montat pe placa de bază este net superior în jocuri celui ce vine în cutie. Sincer vă spun că nu am reuşit să găsesc utilitatea celui de al doilea, întrucât şi la muzică mi s-a potrivit perfect cel Burr-Brown.

 

Concluzii

Deşi nu vine echipată cu un super VRM sau o mie de port-uri SATA şi alte trei mii de port-uri USB, pentru un PC de gaming relativ compact oferă absolut tot ceea ce îţi trebuie. Numărul de ventilatoare ce pot fi instalate pare mic, însă nu este deloc. Mai mult de 5 ventilatoare nici nu ai unde să instalezi într-o carcasă mATX ca NZXT Vulcan, de exemplu. Aşadar de ce să iroseşti resurse dacă nu este nevoie?

Per total, GIGABYTE G1.Sniper M5 merită award-ul Editor’s Choice şi nu numai că este placa pe care eu o voi folosi până la următoarea generaţie, dar o şi recomand oricui vrea să îşi construiască un PC mic şi nervos.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE G1.Sniper M5

+ Cip audio
+ Cip reţea
+ Overclocking
+ Preţ

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.