Înainte să începem discuţia despre produsul testat astăzi, să vă zic câteva vorbe despre formatul Mini-ITX. Acesta a fost lansat în Martie 2001 de către VIA Technologies, şi a fost pregătit special pentru a acomoda noua (la vremea aceea) familie de procesoare eficiente energetic VIA C3. Dimensiunea standard pentru o placă de bază Mini-ITX e de 170mm x 170mm, iar faţă de celelalte standarde (ATX, EATX, microATX etc.) se plasează în a doua jumătate a clasamentului în funcţie de dimensiune. Ca să vă faceţi o idee mai clară, formatul microATX are o dimensiune standard de 244mm x 244mm, dar există şi variante mai mici (171mm x 171mm), chiar dacă sunt destul de rare. Cel mai mic format standard existent la ora actuală pe piaţă e mobile-ITX, cu o dimensiune de 60mm x 60mm.

Dar să revenim la subiectul de azi: GIGABYTE GA-D510UD. Nu voi face un tabel cu toate dotările, pentru că acestea le vom analiza în pagina următoare, alături de imagini. Acum vom discuta despre chipset-ul Intel NM10, motorul principal al acestei platforme.

 

 

În diagrama de mai sus se văd cele mai importante capabilităţi şi dotări. Aşadar, acesta oferă suport pentru memorie DDR2 667MHz sau 800MHz (doar în single-channel), vine echipat cu acceleratorul grafic Intel GMA 3150 şi suportă procesoarele Intel Atom din seriile D400 şi D500.

În cazul nostru, (mă rog, în cazul GA-D510UD) avem de-a face cu procesorul Intel Atom D510. Acesta e un procesor dual-core şi beneficiază de tehnologia HyperThreading, aşadar vom avea acces la 4 fire de execuţie. Frecvenţa implicită este 1660MHz, şi are un TDP incredibil de mic: doar 13W! Foloseşte tranzistori de 45nm, iar plaja de voltaje recomandată e 0.800V – 1.175V. A! Şi suportă tehnologia Intel EMT64, deci vom putea instala sisteme de operare 64bit. Să vedem puţin cum arată el într-un screenshot de CPU-Z:

 

Da, CPU-Z identifică greşit memoria. Nu e vorba de DDR3 ci de DDR2. În tab-ul SPD, vede corect tipul de memorie, producătorul şi informaţiile din SPD. Am folosit un kit Kingston HyperX 2x2GB DDR2 1066MHz.

Paranteză: Vă rog să ignoraţi valoarea voltajului. Uitasem voltajul modificat după overclocking, şi nu am observat decât după ce a plecat placa de la mine. La 1.66GHz, e suficient 1.120V pentru ca procesorul să ruleze perfect stabil. /Paranteză

În ceea ce priveşte IGP-ul, tot CPU-Z ne spune că avem de-a face cu Intel Graphics Media Accelerator 3150. Ca şi la orice Intel GMA, nu se poate aloca o cantitate fixă de memorie RAM din BIOS, ci IGP-ul îşi va aloca dinamic memoria, până la un maxim de 256MB RAM, în funcţie de situaţie. Nucleul este tactat la 400MHz şi suportă rezoluţii de 2048 x 1536 @ 60Hz prin canalul analogic sau 1366 x 768, 18bpp pentru LVDS. Avantajul major e că nucleul grafic este incorporat în procesorul Intel Atom, şi are un consum de curent foarte mic. Dezavantajul e că oferă suport doar pentru DirectX 9.0 / Pixel Shader 2.0. În jocuri, performanţa va fi foarte mică.

Oricum, ideea e că IGP-ul nu trebuie să fie puternic, pentru că nu se adresează gamerilor. Scopul e să fie economic, dar în acelaşi timp să ofere o performanţă suficientă pentru a afişa desktop-ul sau pentru a putea rula un film. Asta vom vedea însă mai încolo, când o să şi testăm noua platformă.

Partea cea mai interesantă e că această platformă poate atinge un consum maxim de numai 45W, cu mult mai puţin decât alte platforme desktop.

 

Pages ( 2 of 7 ): « Previous1 2 34 ... 7Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.