Chiar dacă nu am obţinut performanţă satisfăcătoare pentru aplicaţiile 3D, nu voi depuncta absolut deloc placa de bază GIGABYTE GA-D510UD. Pentru că această placă de bază, şi în special această platformă, nu se adresează deloc gamerilor. Nici măcar gamerilor ocazionali. Pentru aceştia există platorma Nvidia ION, care oferă performanţe 3D superioare, însă atât preţul de achiziţie cât şi consumul de electricitate sunt mai mari.

GA-D510UD se adresează muncii de birou şi poate fi partenerul perfect pentru o secretară, un contabil, un agent de vânzări etc. Chiar şi pentru mine, gamer ocazional. De mult timp m-am gândit la o astfel de achiziţie, tocmai în ideea în care 80% din activitatea mea pe calculator presupune navigarea pe Internet, vizionarea filmelor, audiţia MP3-urilor şi tehnoredactarea. Iar folosirea unei platforme puternice pentru astfel de activităţi e o risipă inutilă de energie electrică (şi implicit de bani). Dacă vreţi încă o comparaţie ciudată dar ilustrativă, patentată de mine, e ca şi cum ai încerca să vopseşti un maus sau o tastatură folosind furtunul pompierilor, când ai putea face asta cu un spray cu aerosol sau cu un aerograf 🙂

Partea cea mai interesantă şi în acelaşi timp surprinzătoare pentru mine a fost faptul că nu am reuşit să sesizez o diferenţă clară între Atom D510 şi procesorul E6750, la utilizarea sistemului în regim „light 2D”. Şi asta în ciuda faptului că am folosit GA-D510UD mai mult de 3 săptămâni, ca şi sistem de lucru. Chrome se deschide la fel, BSPlayer rulează la fel, Winamp merge la fel, Word şi Excel merg la fel… Chiar şi Windows 7 rulează perfect. Nici măcar nu există diferenţe semnificative la timpul de boot. Iar faţă de celălalt sistem din casă (Pentium 4 3GHz, 2GB DDR400) nu prea există comparaţie la rularea sistemului de operare şi a aplicaţiilor, deoarece GA-D510UD şterge pe jos cu el… Pentru un astfel de sistem, trecerea la un Atom D510 este un upgrade, în adevăratul sens al cuvântului 🙂

În privinţa recomandării, lucrurile sunt destul de simple. Dacă aruncăm o privire peste preţurile plăcilor de bază care vin echipate cu procesoare Intel Atom, vedem că preţurile pornesc de la aproximativ 250RON, iar cele mai ieftine variante oferă fie procesoare mai slabe faţă de Atom D510, fie un nivel al dotărilor net inferior faţă de GIGABYTE GA-D510UD. Îmi place faptul că GIGABYTE aplică aceeaşi abordare în construcţia plăcilor de bază, indiferent de categoria de performanţe din care fac parte, şi mă bucur să văd acest lucru prezent şi la GA-D510UD.

Singurul aspect negativ este imposibilitatea rulării conţinutului video Full-HD 1080p. Dar repet, pentru pasionaţii HTPC există alte variante mai puternice, dar mai scumpe. Pentru munca de birou şi pentru persoanele sensibile la costuri, nu prea cred că există o opţiune mai bună în momentul de faţă.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE GA-D510UD

+ Preţ de achiziţie foarte bun
+ Consum total extrem de mic
+ Performanţe foarte bune pentru segmentul căruia i se adresează
+ Construcţie şi dotări excelente

 

  • placa de bază GIGABYTE GA-D510UD poate fi achiziţionată de la PC Garage
  • carcasa Modecom Feel 302 poate fi achiziţionată de la PC Garage

 

Pages ( 7 of 7 ): « Previous1 ... 56 7

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.