Placile de baza ITX reprezinta o categorie speciala si foarte pe placul meu. Inca de la bun inceput, de la aparitia standardului in mediul comercial am remarcat cat de timizi sunt producatorii mari de placi de baza. Absolut niciodata nu am fost pe deplin multumit de ceea ce ofereau si intotdeauna am sperat ca la urmatoarea generatie se vor schimba cat de cat lucrurile.

A venit Z170 care aduce DDR4 si sincer va spun ca nu stiu daca s-a schimbat ceva. Stiu sigur despre unul dintre modelele pe care le voi testa ca este la fel ca varianta cu Z97, deci cred ca ar trebui sa nu trag prea mari sperante.

Anyway, hai sa facem cunostinta cu cele 5 placi de baza pe care le testam. Stiu ca mai exista si altele pe piata, dar acestea sunt cele esentiale si de la care te poti astepta sa te multumeasca in ceea ce priveste dotarile.

Vom discuta succint despre fiecare in parte, apoi la fiecare capitol vom detalia pentru fiecare model. Le vom ordona alfabetic pentru a inlatura orice fel de impresie ca ar fi vreun model favorizat.

 

Candidatii si metodologie

  • Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty
  • Asus Z170i Pro Gaming
  • Asus Maximus VIII Impact
  • Gigabyte Z170N-Gaming 5
  • MSI Z170i Gaming Pro AC

Fiecare dintre placile de baza pe care le-am avut pe bancul de probe are ceva aparte, fie ca e vorba de o caracteristica utila, o inovatie sau vreo amplasare dubioasa a conectorilor. In fond, in urma articolului vom afla atat noi, cat si voi, care este cea mai cea placa de baza compatibila cu acest format.

In principiu, noi punem foarte mare pret pe solutia audio integrata pentru ca nu vei avea cum sa instalezi o placa audio dedicata SoundBlaster sau Xonar si atunci e foarte important sa fie deja integrata una decenta.

La fel de importanta este si prezenta unui slot M2. Pana la urma, un PC ITX va fi de mici dimensiuni si este chiar placut sa nu ai extra cabluri in el care sa impiedice fluxul de aer. Vezi NYAC #4, unde am folosit un astfel de SSD si nimic altceva.

Si nu in ultimul rand, conteaza si amplasarea conectorilor. Pana in 2014 era important sa ai toate mufele pe partea de sus a placii de baza pentru ca in acea zona aveau fante cele mai importante carcase. Existau tocmai pentru a trece cablurile pe acolo. Intre timp lucrurile s-au mai schimbat si nu s-a mai pus atat de mult accent pe aceasta orientare. Oricum, pozitia conectorilor, adica sa nu fie amplasati in mijlocul placii, este in continuare importanta.

Evident, si pretul joaca un rol important. Adica daca nu exista un balans pe gustul nostru intre pret si caracteristici la vreuna dintre placile de baza, o vom penaliza.

DSC02848

 

Fiind un roundup, vom compara placile de baza. Insa, nu o vom face testand performanta. E stupid. Toate ofera acelasi lucru in materie de performanta. Exceptie facand cazurile in care BCLK-ul are o mica variatie si in loc de 100MHz ai 100,3 MHz. Stau si ma gandesc la vremea cand AMD au integrat controller-ul de memorie in procesor. A fost un moment de destul de nasol pentru testeri. Imi aduc aminte ca in calendarul PC Magazine exista si un test comparativ de placi de baza AMD. Fiind pusi in fata calendarului, stateam si ne dadeam cu capul de pereti ce sa testam la ele caci toate faceau acelasi lucru si acea componenta care avea impact asupra performantei (controller-ul de memorie) nu mai avea mare legatura cu placa de baza. Pana la urma am renuntat la testele de performanta. Nu aveau logica atunci cand rezultatele erau identice.

Apoi a venit si Intel cu aceeasi miscare. Au integrat controller-ul de memorie in procesor. Si a fost cel mai mare deja-vu posibil. A fost o decizie inteleapta si de data asta sa nu testam performanta. Cu toate astea, pe piata, mai exact in revista CHIP, a existat un astfel de test comparativ de placi de baza. In conditiile in care nu aveai diferente reale intre placile de baza. Si stateam eu si ma intrebam „ba, dar astia chiar nu gandesc?! De ce? De ce sa testezi acelasi lucru de n ori ca la final sa nu poti spune nimic pentru ca merg la fel”.

Si iata ca si acum stau si ma intreb daca nu cumva este in van acest roundup. Well, nu. Nu este in van pentru ca odata cu trecerea la Skylake a intervenit si o problema. Producatorii de placi de baza nu prea sunt in stare sa citeasca calumea XMP-urile din modulele de memorie.

Inca de cand s-a lansat Skylake am facut aceasta trecere si nu oricum, ci alaturi de un kit de memorie PanRam Ninja-V la 3200 MHz. Dintre toate placile de baza pe care le-am probat la vremea respectiva doar cateva de la Asus mi-au permis sa le folosesc la setarile din XMP.

Mi s-a parut halucinant cum producatorii de placi de baza au fost luati prin surprindere, la fel cum primariile din Romania sunt luate prin surprindere iarna de ninsori.

Naivul de mine a crezut ca la jumatate de an problema este rezolvata. Ei bine, una dintre placile de baza despre care vorbim mi-a demonstrat ca nu. Asadar, singurul test a fost acela sa verificam compatibilitatea cu doua modele de memorie RAM la 3200 MHz, PanRam Ninja-V si Corsair Vengance LPX.

 

Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty

01 asrock z170 gaming itx ac overview

Asrock au avut de-a lungul timpului cateva solutii ITX foarte interesante. De departe cea mai OK din punct de vedere al dotarilor a fost placa de baza integrata in barebone-ul Asrock M8. De fapt, cea mai importanta caracteristica a acelei placi de baza o reprezenta solutia audio: SoundBlaster Recon3Di.

Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty poarta semnatura multiplului campion american si, cum ii place lui sa spuna, componentele care ii poarta numele sunt numai bune pentru gaming. In cazul acesta declaratia este pe jumatate adevarata. Adica solutia de retea RJ45 este oferita de Intel si in cazul unui gamer, nu numai ca nu este diferita de orice cip Killer, dar este ceva mai compatibila cu Windows. Am folosit o perioada indelungata o placa de retea integrata Killer si pana la urma am ajuns sa instalez una PCIe separata. Atat de multa incredere poti avea in driverii lor.

Cealalta jumatate care invalideaza declaratiile lui Fatal1ty este legata de solutia audio. Desi nu era greu sa opteze pentru una de la Creative, Asrock au decis sa foloseasca cipul audio Realtek ALC 1150. Nu este o solutie rea, dar este departe de a se apropia de calitatea oferita de un cip de la Creative.

Vine dotata cu o placa de retea wireless 802.11AC si asta reprezinta un mare plus, deoarece, la fel ca in cazul solutiilor audio, nu ai cum sa o instalezi ulterior pentru ca nu ai unde. Da. Exista variante pe USB 3.0. Dar sunt groaznice.

In ceea ce priveste constructia si amplasarea conectorilor exista doua mari minusuri: amplasarea alimentarii pentru CPU este in dreptul unui cablu de la wireless si te vei impiedica de el cand asamblezi un PC si prezenta conectorului SATA Express. Acest conector din urma a reusit sa isi demonstreze inutilitatea deja de 2 ani. Chiar nu era nevoie de el. Puteau folosi acel spatiu pentru a amplasa doar port-uri SATA si astfel sa nu mai existe unele in mijlocul placii.

 

Asus Z170i Pro Gaming

01 asus z170i pro gaming overview

Z170i Pro Gaming este varianta lor de placa de baza cu Z170 mai de buget. Este destul de departe in ceea ce priveste dotarile de sora ei mai mare Maximus VIII Impact, insa s-a dovedit, din cat am testat-o noi, a fi o solutie robusta. Este placa de baza pe care am folosit-o pentru construirea PC-ului NYAC #4 si nu ne-a dezamagit absolut deloc. Slot-ul M2 este pozitionat chiar pe spatele PCB-ului. In ceea ce priveste layout-ul componentelor si conectorilor, singurul inconvenient este legat de prezenta port-ului SATA Express care este dezactivat atunci cand este utilizat port-ul M2 (ca la orice alta placa de baza).

De asemenea si pozitionarea celor doua port-uri SATA normale este destul de anevoiasa. In cazul in care se va folosi si port-ul M2, dar si unul sau doua dispozitive SATA, cablurile vor trece cumva peste RAM. Si asta reprezinta un minus la partea de aspect.

Si conectorul audio pentru front panel este pozitionat un pic cam aiurea. Este chiar in dreptul mufelor audio de pe I/O panel si au ales asta pentru a mai scurta circuitele. Totusi, utilizatorul va trebui sa traga un cablu din zona de mijloc a placii de baza si iarasi avem un minus pentru partea de aspect.

La capitolul networking stau la fel de bine, adica pe placul nostru, ca placa de baza de mai sus. Adica au folosit o solutie gigabit de la Intel.

Este de apreciat faptul ca solutia wireless este toata intr-un pachet in zona I/O shield-ului si astfel nu exista cabluri razlete prin mijlocul placii asa cum avem la modelul de la Asrock.

Zona audio de pe aceasta placa de baza este luminata in rosu si arata foarte bine. E bine ca banda luminoasa poate fi oprita. Evident, daca cumva vrei sa luminezi PC-ul in alte culori decat rosu.

 

Asus Maximus VIII Impact

01 asus maximus impact overview

Placa de baza Asus Maximus VIII Impact este flagship-ul lor pentru acest format. Maximus VII Impact s-a remarcat la vremea ei pentru ca permitea un overclocking foarte bun pentru memoriile DDR3. Din pacate, noi nu am avut niste experiente tocmai placute la capitolul RAM, dar veti vedea despre ce este vorba la capitolul cu testele.

In ceea ce priveste layout-ul componentelor si al conectorilor, Maximus VIII Impact este una dintre cel mai bine gandite placi de baza ITX existente pe piata. Asus au pozitionat VRM-ul pe verticala si astfel au economisit foarte mult spatiu. Plus ca facand aceasta miscare au putut implementa si un VRM mult mai solid decat cele prezente pe restul placilor de baza din acest articol.

Acelasi lucru l-au facut si cu solutia audio. Dupa cum se poate vedea din poza, cipul audio si toata electronica aferenta unei solutii audio sunt dispuse pe o placuta montata tot vertical printr-un conector proprietar. La acest capitol am ramas surprins de faptul ca au luminat fiecare jack in parte in culoarea proprie lui: rosu, verde si albastru. Astfel nu le vei incurca nici pe intuneric. Mi-ar placea sa faca toti producatorii de placi de baza asta. Dar nu se va intampla deoarece ridica costurile de productie.

Conectorii de alimentare sunt pozitionati destul de interesant. Cel de 24 de pini este intr-o pozitie clasica, dar cel de 8 pini este chiar langa el. Este interesant, insa nu neaparat cea mai fericita varianta. Desi pare o varianta care ar arata bine cu cabluri matisate, daca nu iti faci singur un pieptene de dimensiune custom cat cei doi conectori nu vei reusi sa asezi cablurile astfel incat sa arate aranjate la nanometru.

Conectorii SATA sunt pozitionati foarte aiurea, adica tot in mijlocul placii. Conectorul audio pentru front panel este intr-o pozitie mai nefericita decat in cazul oricarei placi de baza din test, dar asta se datoreaza faptului ca solutia audio este in afara PCB-ului placii de baza. La construirea PC-ului NYAC #5 noi am renuntat la a folosi acest cablu deoarece nu aveam unul matisat la indemana si pe cel crem din carcasa era imposibil sa il ascundem.

Desi in poza de mai sus nu se vede, chiar deasupra placii audio se gaseste conectorul U2. Este o chestie foarte misto ca s-au gandit sa includa cel mai racnet conector la momentul actual. Dar au facut asta si au eliminat slot-ul M2. Really? Slot-ul M2?! E o placa de baza de gaming. Un gamer nu are nevoie de performanta pusa la dispozitie de un SSD Intel 750 ce se conecteaza prin slot-ul U2. Mai degraba l-ar ajuta instalarea unui SSD M2 decat unul U2. Si nu imi spuneti ca „da, domne, e tare ca ai U2 pentru ca poti face un workstation mic”. Ca nimeni nu face workstation-uri cu placi de baza atat de scumpe. Si asta in conditiile in care tot Asus pun la dispozitie adaptor de la M2 la U2 la placa de baza Z170-Deluxe.

Pai nu era mai simplu sa faca la fel si aici? Ca mai repede ajungi sa folosesti un SSD M2 decat unul U2. Big minus pentru lipsa slot-ului M2.

Tot la captiolul conectica, am apreciat faptul ca Maximus VIII Impact vine in pachet cu o placuta pe post de HUB pentru toate ventilatoarele din carcasa. In general, placile ITX ofera posibilitatea de a instala doua sau maxim trei ventilatoare; Maximus VIII Impact permite instalarea a 8 ventilatoare prin placuta externa.

 

Gigabyte Z170N Gaming 5

01 gigabyte z170n gaming 5 overview

A fost de departe cea mai neplacuta surpriza. Practic, nu au schimbat nimic de la generatia precedenta in afara de aspect. A da, si au actualizat cateva componente. Singurul lucru pozitiv la acest model a fost prezenta slot-ului M2. Desi exista 2 conectori SATA in mijlocul placii de baza, e bine ca exista si 2 SATA Exoress dintre care doar 2 vor fi dezactivati la conectarea unui SSD M2. Adica al doilea conector SATA Express va putea fi utilizat pentru a conecta orice dispozitiv compatibil SATA.

Dar de departe cea mai proasta amplasare posibila este cea a conectorului pentru USB 3.0 frontal. Nu e suficient ca oricum cablurile pentru acest conector sunt foarte groase si foarte rigide, Gigabyte s-au gandit ca ar fi bine sa il puna si in celalalt capat al placii de baza, undeva chiar sub socket.

Conectorul audio este amplasat bine pentru ca este pozitionat chiar la marginea PCB-ului si poate fi asezat chiar pe sub placa de baza.

Alimentarea de 8 pini este pozitionata in acelasi loc ca in cazul modelului de la Asrock sau cel ieftin de la Asus. Partea buna este ca nu ai niciun cablu care sa te incurce ca in cazul Asrock.

Este de apreciat ca Gigabyte au ranforsat slot-urile PCIe, mai ales ca au existat cateva scandalurie cu privire la rezistenta acestor slot-uri.

La capitolul retelistica, Gigabyte nu a invatat absolut nimic. Dar absolut nimic. Desi toti au decis sa foloseasca cipuri de retea Intel, ei s-au gandit sa aleaga o solutie total tampita: Atheros BigFoot Killer E2200. Nu ma intelegeti gresit, cipul e performant. Insa producatorul face driveri la fel cum AMD fac driveri pentru placile video. Un gamer nu are nevoie de asa ceva. Are nevoie de stabilitate si de compatibilitate cu Windows. Ca sa nu piarda vremea cautand driveri, ci jucand. La capitolul stabilitate sunt profund dezamagit de aceasta solutie. Am folosit-o pentru ceva vreme in alte implementari si am vazut pe pielea mea deconectari fara niciun fel de logica, blocaje random si disparitia controller-ului din device manager. Ca si cand l-as fi dezlipit eu de pe placa de baza. Dar toate astea nu au legatura cu acest model, ci cu alte implementari.

Oricum, mi se pare cu atat mai amuzant cand ma gandesc ca Gigabyte au trimis un om care a luat pulsul pietei legat de ce sa foloseasca atunci cand or sa scoata placile pentru Skylake. Le-am zis big NO la partea de retelistica. Aparent vorbeam singur:)).

La capitolul audio sunt iarasi dezamagit. Gigabyte sunt printre singurii care mai folosesc solutiile Creative si le-am aplaudat mereu aceasta initiativa. Totusi, pe o placa de baza pe care nu poti instala ulterior o placa de extensie audio, s-au gandit ca ar fi bine sa instaleze o solutie mediocra, identica cu cele de pe toate placile de baza din acest roundup. Macar e bine ca au inclus in suita software pachetul Creative X-Fi MB3. Nu ca ar aduce vreun avantaj acest pachet software, dar macar iti este pusa la dispozitie optiunea „Scout Mode” care este cel putin fenomenala pentru shootere.

 

MSI Z170i Gaming Pro

01 msiz170i gaming pro ac overview

Modelul de la MSI arata intr-un mare fel. Acele circuite vopsite in rosu chiar sunt de efect. Totusi, la capitolul layout au cam dat cu stangu-n dreptu’. Principala problema o reprezinta conectorul de alimentare cu 8 pini. Pozitia lui este atat de prost gandita incat depui un efort considerabil pentru a inlatura cablul de alimentare. In primul rand este rotit aiurea si abia reusesti sa apesi clema de eliberare a cablului. In al doilea rand, dupa ce reusesti sa apesi clema, e dificil sa faci parghie cu degetul aratator in spatele conectorului pentru ca nu prea ai unde. Oricum, m-a enervat cumplit atunci cand am instalat-o pentru ca deja montasem cooler-ul si nu aveam loc de niciun fel.

Partea buna este ca vine echipata cu un slot M2. Totusi, suruburile de prindere permit instalarea a doua lungimi de SSD-uri si HyperX Predator nu poate fi instalat pentru ca este prea lung. Bine, asta nu ne-a impiedicat sa ne folosim SSD-ul pentru ca l-am lipit cu banda dublu adeziva. Totusi, ar fi fost utila amplasarea piulitei pentru a permite instalarea ca la carte a SSD-urilor cu dimensiunea 2280.

Pe partea de retelistica apreciez ca s-au gandit sa foloseasca cipul de retea Intel i219 si mai mult decat atat, au si luminat conectorul RJ45 din interior chiar si cand cablul nu este conectat. Nu ai cum sa ratezi atunci cand vrei sa conectezi cablul.

Evident, cele doua port-uri SATA sunt la fel amplasate cu prastia ca in cazul modelelor de mai sus. Adica in mijlocul placii. Evident, povestea SATA Express se repeta si aici. Acel port este total inutil daca se foloseste slot-ul M2.

Desi m-a enervat complet acel conector de alimentare, modelul de la MSI este chiar bine construit si arata si bine.

 

Centralizator dotari

 spec Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty Asus Z170i Pro Gaming Asus Maximus VIII Impact Gigabyte Z170N-Gaming 5 MSI Z170i Gaming Pro AC
Port-uri USB 2.0 2 4 2 5
Port-uri USB 3.1 Gen1 5GB/s 8 6 6 5 6
Port-uri USB 3.1 Gen2 10GB/s 2 2 2 2
Nr. conectori ventilatoare 3 3 2×4 pini, placuta Ext_Fan 3×4 pini 2 2
Stocare 4xSATA, 1xSATA Express, 1xM2 2xSATA, 1xSATA Express, 1xM2 4xSATA, 1xU2 2xSATA, 2xSATA Express, 1xM2 4xSATA, 1xSATA Express, 1xM2
Lungimi M2 suportate 2280, 2260 2280, 2260 2280, 2260 2260, 2242
Cip retea Intel i219-V Intel i219-V Intel i219-V Atheros BigFoot Killer E2200 Intel i219-V
Cip audio Realtek ALC1150 Realtek ALC1150 Realtek ALC1150 Realtek ALC1150 Realtek ALC1150
Conectori amplasati aiurea/midboard 4x SATA 2x SATA, 1×4 pin Fan 4x SATA, U2, Audio front panel 2x SATA, USB 3.0 2x SATA, USB 2.0, Audio front panel

Pe site-ul Asus scrie ca modelul Z170i Pro Gaming suporta si SSD-uri M2 de dimensiunile 2242. Totusi, eu nu am reusit sa gasesc piulita pentru cea mai mica dimensiune.

1DSC00858

 

Compatibilitate RAM

Corsair Vengance LPX
3200 MHz
15-17-17
PanRam Ninja-V
3200 MHz
16-18-18
Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty corsair asrock panram asrock
Asus Z170i Pro Gaming corsair asus panram asus
Asus Maximus VIII Impact Did not work panram impact
Gigabyte Z170N-Gaming 5 corsair gbt panram gbt
MSI Z170i Gaming Pro AC corsair msi panram msi

Faptul ca acel kit de memorii nu functioneaza pe Maximus VIII Impact nu ar trebui sa va alarmeze. Placa asta de baza este foarte folosita pentru voerclock-at memorii si am vazut recent ca functioneaz aunele si la 4000 MHz. Totusi, acest kit ieftin nu functioneaza. Din punctul meu de vedere este un lucru rau pentru ca indica ca nu au testat aceste memorii. Sincer m-as fi asteptat sa nu functioneze kit-ul PanRam, in niciun caz cel Corsair.

Pentru acea placa de baza sunt screenshot-urile in Windows 7 deoarece nu aveam unde sa montam SSD-ul M2 pe avem Windows 10 instalat si pe care l-am folosit pentru restul placilor de baza. Asadar, am luat SSD-ul SATA de la platforma de placi video si l-am folosit pe acesta placa de baza.

Tuturor placilor de baza le-au fost actualizate BIOS-urile si multe dintre ele, dupa cum se poate vedea, sunt versiuni din 2016. Adica abia aparute.

M-am bucurat sa vad ca Gigabyte in sfarsit permite utilizarea unor memorii la o frecventa mai mare de 2800 Mhz.

 

Top preturi

  1. Asus Z170i Pro Gaming – 725 Lei
  2. MSI Z170i Gaming Pro AC – 775 Lei
  3. Gigabyte Z170N-Gaming 5 – 911 Lei
  4. Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty – 1008 Lei
  5. Asus Maximus VIII Impact – 1227 Lei

Sa zicem ca pot intelege de ce Maximus VIII Impact costa atat de mult. Este o placa premergatoare. Integreaza port-ul U2 si are destul de multe chestii misto si asa mai departe. Ce nu reusesc insa sa inteleg este de ce modelul Asrock este atat de scump. Adica nu este cu mare lucru diferita de Z170i Pro Gaming de la Asus care costa cu un sfert mai putin.

Modelul de la Gigabyte este scump pentru ca are acel cip de retea cu un pret obscen. De asemenea, pretul este crescut si de pachetul software de la Creative, pe care, daca l-ai cumpara separat, ar trebui sa cheltuiesti aproximativ 25$.

Pretul modelului Z170i Gaming Pro AC de la MSI este foarte bun comparativ cu celelalte modele. Totusi, nu dispune de port-uri USB 3.1 Gen2, dar este mai scumpa decat Asus Z170i Pro Gaming.

Asadar, bazandu-ne cat de cat pe dotari si pe pretul de raft al celor 5 placi de baza, putem spune ca Best Buy este Asus Z170i Pro Gaming. Asta deoarece platesti mai putin si primesti mai mult decat in alte cazuri dintre cele 5.

DSC02022

 

Top aspect

La acest capitol s-ar putea sa nu ne intelegem deoarece fiecare utilizator are preferintele lui. Oricum, toate placile de baza au aceasi tema de culori, adica rosu cu negru.

  1. MSI Z170i Gaming Pro AC – 775 Lei
  2. Asus Maximus VIII Impact – 1227 Lei
  3. Gigabyte Z170N-Gaming 5 – 911 Lei
  4. Asus Z170i Pro Gaming – 725 Lei
  5. Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty – 1008 Lei

 

Top dotari utile

Placile le-am punctat in functie de dotarile esentiale. LED-urile din jack-urile audio de la Maximus VIII Impact nu sunt esentiale. In schimb, prezenta unui port M2 este esentiala in cazul in care vrei sa scapi de cabluri sau de o parte din cabluri. Totusi, prezenta port-ului U2 este complet inutila. Really. Este pozitionat si total aiurea in zona panoului I/O. Adica vei fi fortat sa tragi cablul asa prin mijloc in cazul in care vei ajunge sa fi posesorul unui SSD U2.

Cam aceeasi poveste este si cu modelul de la MSI. Are port M2, dar nu permite instalarea SSD-urilor de dimensiunea unui HyperX Predator.

Asadar, daca nu intelegeti de ce sunt in ordinea de mai jos, mai consultati o data tabelul de mai sus unde am trecut cele mai importante dotari. La finalul listei aveti argumentele.

  1. Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty – 1008 Lei
  2. Asus Z170i Pro Gaming – 725 Lei
  3. Asus Maximus VIII Impact – 1227 Lei
  4. Gigabyte Z170N-Gaming 5 – 911 Lei
  5. MSI Z170i Gaming Pro AC – 775 Lei

Pare ciudat ca modelul Asrock este pe primul loc la dotari, insa indeplineste cateva conditii esentiale pentru a ocupa acea pozitie. Are doua port-uri USB 2.0 care sunt utile daca cumva carcasa are pe panoul frontal doar asa ceva. Daca ar fi avut mai multe port-uri ar fi pierdut pozitia fruntasa pentru ca o depunctam. Are 3 conectori pentru ventilatoare care sunt pozitionati bine. Are doar un port inutil SATA Express.

Asus Z170i Pro Gaming se aseamana destul de mult cu placa de la Asrock in materie de conectori si dotari, dar are prea multe port-uri USB 2.0 si un conector pentru un ventilator de sistem este pozitionat aiurea. Asadar, sta un pic mai prost.

Desi este cel mai extravagant model dintre toate, Maximus VIII Impact este dotata cu o sumedenie de chestii total inutile, dar cu una foarte utila, drept pentru care o mai iertam un pic. Cea mai utila caracteristica este placuta Ext_Fan. Cea mai inutila caracteristica este port-ul U2 si ceea ce nu putem ierta absolut deloc este lipsa port-ului M2. La o adica exista adaptoare de la M2 la U2. Invers nu exista. Cred ca puteau sa gaseasca o solutie eleganta.

Modelul de la Gigabyte nu se afla pe ultima pozitie deoarece are Alpine Ridge, spre diferenta de cel de la MSI. Nu pare mare chestie, insa daca vei construi un PC de mici dimensiuni cu siguranta unitatea de stocare va fi externa. Parca e ceva mai rapid un port USB 3.1 Gen2:).

DSC00882
Asus Z170i Pro Gaming in carcasa Cougar QBX pe vremea cand asamblam NYAC #4

 

Concluzii

Bazandu-ne pe cele insirate mai sus avem o placa in pozitia fruntasa pe care o recomandam pentru orice fel de build: fie cu i5, fie cu i7. De fapt am si recomandat-o catorva utilizatori care voiau sa isi construiasca PC-uri ieftine. Mai jos aveti topul final:

  1. Asus Z170i Pro Gaming – 725 Lei
  2. Asrock Z170 Gaming-ITX/AC Fatal1ty – 1008 Lei
  3. MSI Z170i Gaming Pro AC – 775 Lei
  4. Gigabyte Z170N-Gaming 5 – 911 Lei
  5. Asus Maximus VIII Impact – 1227 Lei

Stiu ca unii dintre voi se vor simti ofensati de ordinea de mai sus. E normal, unii sunt fani Asus si nu concep ca Impact sa fie pozitionata pe ultimul loc. Altii poate sunt fani Gigabyte si la fel, nu concep sa fie printre ultimele recomandari. Dar credeti-ne ca ne-am lovit de aceste neajunsuri cu nenumarate ocazii. Cel mai la indemana exemplu este NYAC #5 unde am folosit placa de baza Impact. Toate bune si frumoase, insa nu am putut conecta sistemul de racire AIO Corsair H110i GTX la header-ul USB 2.0 pentru ca nu exista.

E adevarat ca e o placa de baza avangardista, dar au mers prea departe lasand la o parte niste chestii care sunt utile in prezent.

Desi Z170i Pro Gaming se afla pe pozitia fruntasa, asta nu inseamna ca ne multumeste pe deplin. Are si ea neajunsuri, ca de exemplu prezenta port-ului SATA Express. Daca acesta ar fi disparut si cele doua port-uri SATA normale i-ar fi luat locul ar fi fost perfect.

Oricum, de la Z97 s-au facut pasi mari in a renunta la solutia BigFoot Killer. Este o solutie care creste pretul final al placii si total degeaba.

Modelul de la Asrock este scump degeaba. Pretul corect pentru acea placa de baza ar fi fost maxim 800 Lei. Totusi, avand in vedere ca este cea mai apropiata de Z170i Pro Gaming, as recomanda-o in caz ca este indisponibil modelul plasat fruntas, chiar daca este un pic mai scumpa.

Placa de baza de la MSI este ok. Dar cam saracacioasa ca dotari.

Iar in ceea ce ii priveste pe Gigabyte, mai bine alegi modelul non gaming care costa 700 Lei

 

Alegerea redactiei

01 asus z170i pro gaming overview

editors choice

+ Pret corect
+ Dotari ok
+ Aspect ok
+ Caracteristici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.