A trecut ceva vreme de cand am mai pus mana pe o placa de baza mini ITX interesanta si iata ca noua aparitie in redactia noastra se prezinta foarte interesanta de la prima vedere a ambalajului. Acel Gaming 5 din nume mi-a atras atentia si am decis sa ii acord o sansa, desi multi producatori folosesc aceasta target-are complet gresit.

Exista foarte multe produse pe piata IT care conform numelui ar trebui sa se potriveasca unui gamer. Am vazut asta atat la placi video cat si la carcase, surse, memorii RAM, SSD-uri si multe altele. Evident ca si despre placi de baza era vorba mai ales in conditiile in care un gamer se descurca la fel de bine si cu un model absolut identic cu alunuia ce are in nume cuvantul „gaming”.

Vom vedea in cele ce urmeaza daca Gaming 5 de la Gigabyte este sau nu adresata, pe bune, unui gamer sau de fapt unui oricare utilizator.

 

Specificatii si caracteristici

In primul rand, Z97N-Gaming 5 este o placa de baza mini ITX si asta spune cam tot despre natura utilizatorilor carora este adresata. Evident, o carcasa ideala pentru o asemenea placa d ebaza este una compatibila doar cu acest standard pentru ca daca se foloseste una ATX sau MicroATX va ramane prea mult spatiu gol.

Gigabyte Z97N-Gaming 5Primul lucru pe care l-am observat a fost modificarea layout-ului. Daca la alte modele MiniITX, Gigabyte pozitionau socket-ul procesorului mai aproape de slot-ul PCIe X16, l Z97N-Gaming 5 l-au pozitionat la distanta atat d emare incat este posibila chiar instalarea unui cooler enorm ca Noctua NH-D15 fara ca acesta sa atinga placa video.

Din pacate, din cauza mutarii socket-ului procesorului, au fost asezate si port-urile SATA chiar sub slot-urile pentru RAM. Sincer sa fiu, mi se parea mult mai ok sa fie pozitionate in partea de sus a placii de baza intrucat din acea pozitie puteai sa faci putin cable management tragand cablurile pe sub placa de baza sau prin locurile special amenajate in carcasele ITX. Cu aceasta varianta de placa de baza este un pic mai greu si vei vedea exact la ce ma refer pentru ca in carcasa noastra Lian-Li PCTU-100 s-a dovedit a fi destul de dificila realizarea unui cable management decent.

Hai sa vedem lista caracteristicilor principale:

  • Supports 4th and 5th Generation Intel Core processors
  • Creative SoundBlaster X-Fi MB3 Software Suite
  • Audio Noise Guard with LED path lighting
  • Gold plated display and audio ports
  • High end Nichicon audio capacitors
  • Realtek ALC1150 115dB SNR HD Audio with built-in rear audio amplifier
  • Killer E2200 gaming networking
  • Bluetooth 4.0 + 867Mbps 11AC dual band WIFI card
  • Highly efficient MOSFET design
  • Long lifespan Durable Black Solid caps
  • APP Center including EasyTune and Cloud Station utilities
  • GIGABYTE UEFI DualBIOS

Ceea ce urasc din adancul sufletului la aceasta placa de baza este solutia audio. E drept ca au folosit componente de calitate si amplificator pentru casti, dar puteau sa utilizeze si un cip audio SoundCore 3D daca tot nu ai cum sa instalezi o placa de sunet dedicata mai de doamne-ajuta.

E interesant faptul ca ai un modul wireless preinstalat pe ea, insa, pentru un gamer este esential sunetul, nu conectica wireless. 

De asemenea, ar fi putut inlocui acel Killer E2200 cu o solutie de la Intel. Nu numai ca ar fi oferit performante similare in utilizarea casnica, dar ar fi costat si mai putin placa.

In ceea ce priveste memoria RAM, cantitatea maxima ce poate fi instalata este de 16GB DDR3 la frecvente de 3200 MHz. La acest capitol mi-ar fi placut sa fi folosit slot-uri SO-DIMM. Nu de alta, dar memoriile de laptop nu mai sunt atat de scumpe si un kit decent de 2x4GB la 2133 MHz costa aproximativ la fel ca unul pentru desktop. E drept ca nu ar mai fi existat posibilitati de overclocking al memoriilor, dar cui ii pasa despre asa ceva cand PC-ul final in care se instaleaza aceasta placa de baza este minuscul si foarte prost aerisit?

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/gbt-z97n/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

BIOS si overlocking

{gallery}/2014/03-hardware/gbt-z97n/bios:172:110:0:1{/gallery}

Screenshot-urile realizate in BIOS nu arata toate optiunile deoarece procesorul instalat in momentul realizarii lor era un i3, nu un i7 unlocked.

 

De fapt nu am facut overclocking decat asupra memoriilor. Procesorul i7 4790K functioneaza oricum la o frecventa mare si ar fi fost de prisos sa mai crestem frecventa. Ar fi adus doar o temperatura prea mare si instabilitate. Totusi, frecventa de functionare a memoriilor HyperX Savage a putut fi crescuta fara probleme de la 2400 MHz la 2666 MHz.

Va sugerez sa nu luati in considerare rezultatele din AIDA 64 deoarece rularea a fost efectuata pe Windows 8.1 care este cel putin retardat atunci cand vine vorba de teste la parametri modificati. Testul a fost rulat doar pentru a observa daca sistemul este stabil. Veti vedea de fapt ce inseamna, in termeni de latime de banda, acea frecventa in articolul dedicat acelui kit de memorii pe care il vom publica foarte curand.

 

Concluzii

Singurul lucru care imi place la Z97N-Gaming 5 fata de Z97N-WiFi il reprezinta aspectul placii de baza. Stau acum si ma tot uit la cele doua placi de baza si incerc sa imi dau seama daca aspectul versiunii de gaming merita diferenta de 80 Lei in conditile in care varianta care nu este pentru gaming aduce aceleasi caracteristici dar cu un port de LAN Intel in plus si cu un port SATA in plus care e si pozitionat la marginea placii.

In mod clar VRM-ul de pe Z97N-Gaming 5 este mai bun, dar si degeaba. PC-urile in care se instaleaza placile de baza mini ITX sunt de mici dimensiuni si drept urmare si prost aerisite. De ce ai avea nevoie de un VRM bun daca nu poti face overclocking calumea?

Da, in mod clar Z97N-WiFi este o alegere mai inpsirata atat din cauza pretului mai mic, cat si datorita conectorilor extra.

Poate daca ar fi costat ambele 550 Lei, balanta nu ar fi inclinat atat de mult spre Z97N-WiFi.

  • Poti cumpara Gigabyte Z97N-Gaming 5 la pretul de 640 Lei de aici
  • Poti cumpara Gigabyte Z97N-WiFi la pretul de 557 Lei de aici

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.