Am să încep direct prin a vă prezenta diagrama noului chipset X79. Este în fond şi la urma urmei cel mai important lucru din această pagină, deoarece placa de bază de la Intel, deşi este superioară din toate punctele de vedere, mai ales ca design, altor plăci de bază semnate de Intel, tot este neinteresantă.

 

X79_blockdiagram

După cum vă spuneam, cel mai impresionat lucru rămâne lăţimea de bandă a memoriei. 12,8 GB/s sunt suficienţi în zilele noastre pentru aplicaţiile uzuale. Vă imaginaţi ce înseamnă totalul lăţimilor de bandă?! Vă puteţi da seama că pur şi simplu cei 51GB/s  (în teorie) reprezintă o valoare mult prea mare?

Trecând peste acest mic şoc, observăm că procesorul poate susţine un transfer de 40GB/s pentru partea de PCIe. Şi aici avem parte de nişte cifre impresionane, însă realizăm subit că plăci video care să necesite un trafic atât de mare prin magistrala PCIe încă nu au apărut.

În rest, totul e limpede şi frumos şi seamănă cu ceea ce deja am văzut şi cu alte ocazii, adică 14 port-uri USB 2.0 şi 6 port-uri SATA, dintre care două sunt 6gbps.

 

Intel Extreme Board DX79SI

Trebuie să recunosc că am rămas impresionat de pachetul plăcii de bază. Mi-a rămas senzaţia de parcă am deschis o placă de bază G1 de la GIGABYTE în care găseşti o grămadă de chestii „drăguţe”.

Hai să v-o arăt şi vouă să văd dacă vă place cum arată:)

 

Nu am pozat placa din toate părţile şi cu highlight pe toate dotările, pentru că de aproape nu mai arată aşa de sexy. Oricum, în mod clar va fi imposibil de găsit la vânzare la noi în ţară (prea curând), iar plăcile pe care vi le voi prezenta în alt articol sunt mult mai interesante şi nu voiam să răpesc din atenţia pe care le-o voi oferi lor.

Mecansimul de retenţie al procesorului este foarte solid şi având în vedere că este un procesor enorm, acest lucru nu ar trebui să pară o surpriză pentru cineva.

Şi această placă de bază, ca şi cea din preview-ul publicat zilele trecute, are în loc de clasicele găuri pentru cooler-e cu push pins câte un filet şi, deşi distanţa dintre găuri este identică cu cea de la LGA 1366, cu siguranţă va fi nevoie să cumpărăm 4 şuruburi sau să achiziţionăm un sistem de prindere pentru noul standard.

Bine, complicaţiile astea vor apărea abia atunci când vor fi disponibile procesoarele, pentru că cel puţin la noi în ţară va mai trece mult şi bine până se va întâmpla asta.

Placa de bază de la Intel este dotată cu 3 slot-uri pentru plăci video şi este cea mai importantă dotare la prima vedere.

Pe toată perioada cât am testat procesorul folosindu-mă de această placă de bază pot spune că mi-au plăcut butoanele de Power, Reset şi B2B (Back 2 BIOS). BIOS-ul vine încărcat cu o serie de setări noi pe care din păcate nu am avut foarte mult timp la dispoziţie pentru a le desluşi în totalitate.

Cert este că pe această placă de bază overclocking-ul se poate face în 3 feluri: fie folosind asistentul din BIOS, fie mărind multiplicatorul şi voltajul, fie mărind multiplicatorul frecvenţei de bază şi creşterea BCLK-ului împreună cu creşterea voltajului.

Le-am încercat pe toate şi, pentru noobi, de departe asistentul este cea mai bună invenţie implementată de către Intel. Modul avansat de overclocking, adică creşterea BCLK-ului şi a altor multiplicatori aduce cel mai mare spor de performanţă însă este precum un cal sălbatic, greu de stăpânit (cel puţin la prima vedere).

Pages ( 2 of 5 ): « Previous1 2 345Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.