Si cum nu se putea altfel, a venit si transportul de la Gigabyte cu placile lor Aorus pentru noul chipset Intel Z490.

Similar placilor de la Asus pe care le-am vazut foarte recent aici, si placile de la Aorus mostenesc o serie mare de caracteristici de la generatia bazata pe Z390.

Si cu toate ca Intel se duc la vale, este foarte interesant ca majoritatea producatorilor de placi de baza inca scot foarte multe modele comparativ cu ce vedem pe frontul AM4.

Dar probabil ca doar se pregatesc pentru procesoarele alea mai tari care vor aparea in urmatorul val. Dupa ce vor reusi si Intel sa scape de mia aia de plusuri din spatele 14nm.

Placile de baza de la Gigabyte sunt extrem de interesante. La fel si cele Asus. Dar le lipsesc caracteristici extrem de importante ca suportul pentru PCIe 4.0. Dar cum procesoarele nu au asemenea lane-uri, asta e. Stagneaza la 3.0.

Bine, Gigabyte specifica pe cutiile lor ca sunt slot-uri PCIe 4.0 atat cele M.2, cat si cel pentru placa video. Dar asta inseamna ca Gigabyte au pus componente si trasee care ar permite rularea la specificatiile standardului 4.0. Dar procesoarele pe care Intel le lanseaza vin cu 3.0. Asta ca sa nu va asteptati sa puteti sa aruncati un Corsair MP600 si sa ruleze la viteza maxima.

Poate cand vor lansa generatia urmatoare de procesoare veti vedea asa ceva. Insa, tineti cont de faptul ca multe slot-uri sunt legate de chipset, nu direct de procesor. Este posibil ca pe fiecare placa de baza sa nu se poata mai mult de un slot in regim 4.0. Cine stie.

Gigabyte Z490 review | WASD

Oricum, Gigabyte si restul producatorilor le-au fabricat la ghici (am dubii ca exista vreun engineering sample de procesor viitor cu PCIe 4.0), folosindu-se de experienta castigata in timp ce au construit placi de baza cu AMD care chiar au PCIe 4.0.

Evident, socket-ul este schimbat. Acum este vorba de LGA1200 si vechile procesoare nu se potrivesc in acest socket. Dar macar gaurile pentru cooler au ramas identice.

Asa ca acestea fiind spuse hai sa ne uitam la placi.

 

Z490 Aorus Extreme

Aorus Extreme este un fel de varf al piramidei la Gigabyte. Este una dintre acele placi de baza din varf la care poti visa umed, dar pe care nu prea ti-o permiti decat cu sacrificii.

M-am jucat cu sora ei mai mare ce avea la baza Z390 si am ramas impresionat de constructia ei si de pachet. Si puteti urmari acel clip aici.

De data aceasta nu au mai inclus in pachet acel RGB/Fan Controller. Dar constructia ramane in continuare solida.

Mai mult decat atat, au crescut dimensiunea radiatorului frontal si astfel, abia mai exista spatii neacoperite pe PCB, unde la Z390 Aorus Extreme erau foarte multe.

Au pastrat in continuare conectorii orientati spre laterale si mi se pare o idee extrem de buna. La fel ca si gruparea lor. De exemplu conectorii pentru ventilatoare se gasesc langa alimentarea cu 24 pini.

 

Z490 Aorus Extreme Waterforce

Extreme Waterforce este cumva cu un pas mai sus decat varianta Extreme. Nu numai ca vine cu un monoblock pentru racit toata placa de baza cu lichid, dar include in pachet si acel RGB/Fan controller extrem de destept si flexibil.

Spre diferenta de modelul Extreme simplu, Extreme Waterforce vine „dezbracata” si monoblock-ul trebuie sa il montezi tu dupa ce instalezi procesorul in socket.

Pactic, toate cele 3 SSD-uri vor ajunge sa fie racite cu lichid si asta este super misto daca ne gandim la dimensiunea radiatoarelor SSD-urilor PCIe 4.0. Ah. Stai. Intel n-au PCIe 4.0. Adica nu se incing asa de tare SSD-urile. Mda. Trist ca o asa caracteristica misto este irosita pentru SSD-uri PCIe 3.0.

In rest, pachetul este absolut identic cu cel al versiunii Extreme simpla.

 

Z490 Aorus Master

Si uite ca usor usor coboram pe planeta Pamant si ne asezam langa un produs tangibil si al carui pret desi este maricel, nu este socant precum al celor doua versiuni de mai sus.

Master este si ea echipata tot cu 3 slot-uri M.2, ca majoritatea placilor high end din seria Z490.

Din motive necunoscute mie, Master seamana super mult cu Maximus XII Formula sau Hero. Tot asa pe diagonala. Pun pariu ca si cooler-ul Asus Riujin se potriveste brici pe aceasta placa de baza din punct de vedere vizual.

 

Z490 Aorus Pro AX

Pro AX este ceva mai simpla decat Master, dar asta inseamna ca si pretul ei de achizitie este unul mai usor de digerat. La fel ca si in cazul placilor de mai sus, avem de-a face cu 3 slot-uri pentru SSD-uri. Doar doua dintre acestea pot fi acoperite de catre radiatorul chipset-ului, iar cel de sus nu are niciun fel de radiator.

Ca fapt divers, slot-ul de sus este conectat direct la lane-urile procesorului, iar cele doua de jos sunt legate de southbridge.

 

Z490i Aorus Ultra

Si ajungem incet incet si la cea mai interesanta placa din portofoliul Aorus. De ce este interesanta? Pentru ca iti permite sa construiesti niste PC-uri mici si fortoase. Racirea VRM-ului este foarte buna pentru dimensiunea lui.

Cea mai misto parte vis-a-vis de sistemul de racire este ca preia caldura de la SSD si chipset prin intermediul unui heatpipe.

Al doilea slot M.2 este situat pe spatele placii de baza si nu prea beneficiaza de vreun tratament termic. Acolo va trebui sa te descurci singur pentru ca Gigabyte nu includ nimic pentru a il raci.

Dar avand in vedere ca acolo ar trbui sa amplasezi un SSD secundar, ai putea foarte bine sa folosesti unul care nu are nevoie de racire serioasa.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.