Z690 este visul umed al fanboy-ului ascuns din tine care spera ca Intel sa revina pe linia de plutire. Ca si mine. Stai linistit ca nu te judec. Si eu la fel ca tine sunt fiert dupa ceva nou.

Noul chipset anuntat de Intel este unul dintre cele mai asteptate chestii legate de tech din 2021. Dar cumva dupa GPU-uri la MSRP, EVs, zburat in spatiu si ce alte preocupari mai au marile compani care au tinut presa ocupata.

Lasand gluma de-o parte, Z690 promite sa aduca doua noi tehnologii, care pare totusi destul de „fragede” ca implementare. Este vorba despre DDR5 si PCI-E 5.0.

Personal consider ca PCI-E 5.0 este o tehnologie implementata oarecum fortat. Intel voiau sa demonstreze lumii ca sunt si ei primii la ceva. Caci AMD au tot fost laudati pentru implementarea de PCI-E 4.0.

In orice caz, in curand va avea loc lansarea oficiala a acestui chipset, iar cu aceasta ocazie Gigabyte ne-a oferit in avans una dintre noile lor placi de baza impreuna cu procesorul 12900K. Si impreuna cu voi vom arunca o prima privire la Z690 Aorus Master. Caci ei i s-a ridicat NDA-ul astazi, nu procesorului.

Gigabyte Z690 Master preview | WASD

Noutatile chipset-ului Z690?

Chipset-ul Z690 integreaza o suita completa de tehnologii, in special proprietare Intel, pe care le putem regasi in special pe placile high-end ale generatiei anterioare. Desigur, Z690 fiind chipset-ul high-class va dispune permanent de compatibilitate cu Intel XTU, Rapid Storage, 5G Base-T MAC/PHY Ethernet si alte tehnologii Intel.

O alta aditie adusa acestei noi generatii de chipset este o integrare a unei noi versiuni de DMI, trecand astfel la DMI 4.0. Dupa cum probabil va asteptati, DMI 4.0 aduce ca main feature conectarea cu procesorul prin intermediul unei interfete PCI-E 4.0 x8. Astfel si numarul traseelor PCI-E inclus in chipset a fost schimbat, Z690 integrand 12 trasee PCI-E 4.0 si 16 trasee PCI-E 3.0, avand un total de 28 de trasee, cu patru mai multe decat cele 24 PCI-E 3.0 intalnite pe Z590.

In cele din urma, conectica USB a fost imbunatatita, chipset-ul Z690 fiind compatibil cu pana la 4 porturi USB 3.2 2×2 cu viteza de pana la 20 Gb/s. O aditie foarte apreciabila mai ales din partea creatorilor care au de manipulat continut de dimensiuni considerabile.

Dupa cum banuiesc ca ati realizat, chipset-ul este de fapt surpriza emisiunii, si nu chiar chipset-ul, cat mai degraba cele doua tehnologii noi care vin la pachet cu acesta.

DDR5

Memoriile DDR5 au un set considerabil de avantaje in fata celor DD4. Acestea sunt mai eficiente si mai rapide, pornind de la o frecventa de baza de 4800 Mhz, si cu toate acestea utilizeaza o tensiune de alimentare de aproximativ 1.1 V. Avem in vedere ca utilizand un kit de memorii bune DDR4 poti obtine pana in 5000 MHz urcand tensiune a de alimentare pana la valori exagerat de mari, precum 1.5 – 1.6 V.

Ce este cu adevarat interesant la noile module DDR5 este ca tensiunea lor reala de alimentare este de 5 V. Ce vreau sa zic mai exact prin afirmatia anterioara este ca fiecare modul de memorie DDR5 se alimenteaza din placa de baza la 5 V, pentru ca ulterior sa coboare tensiunea pana la valoarea de aproximativ 1.1 V. Asta inseamna modulele DDR5 sunt capabile sa isi sintetizeze singure tensiunea de alimentare printr-un stabilizator de tensiune integrat in acestea. Pana in prezent placa de baza era cea responsabila pentru stabilirea, mentinerea si curatarea tensiunii alimentarii modulelor RAM. Aceasta imbunatatire aduce dupa sine o stabilitate sporita si un consum de curent mai redus.

Insa asta nu este tot, chip-urile de memorie DDR5 sunt mai dense decat cele existente pe actualele DDR4. Memoriile RAM DDR4 iti permiteau o capacitate maxima de 32 GB per modul, ceea ce inseamna un total maxim de 128 GB RAM intr-o configuratie tipica in patru sloturi. Memoriile DDR5 au o densitate dubla, capacitatea unui singur modul atingand pana la 64 GB, pentru un total maxim de 256 GB RAM intr-o configuratie cu patru module.

Nu in cele din urma, odata cu noua generatie de memorii RAM se lanseaza si o noua generatie de XMP, astfel fiindu-ne prezentat XMP 3.0. Acesta promite performate considerabil superioare fata de generatia anterioara, impreuna cu frecvente ce pot atinge pana la 8000 MHz.

PCI-E 5.0

Abia s-a lansat PCI-E 4.0 si deja a iesit pe piata si PCI-E 5.0?! Destul de anormal tinand cont de faptul ca am fost blocati ani buni pe PCI-E 3.0 care a facut o treaba foarte buna pe toata perioada vietii sale. Ca dovada, cel mai probabil multi dintre voi inca folosesc acest tip de interfata in daily driver.

Pai si atunci care e faza? De unde graba? Nu era suficient de bun PCI-E 4.0 asa ca a fost nevoie de lansarea unei noi iteratii?

Ei bine nu. PCI-E 4.0 face o treaba grozava si nea-r fi putut sustine platformele cu brio inca cativa ani. Pai si atunci… de ce? Simplu, cineva (Intel) a vrut sa ii ia fata altcuiva (AMD) pentru a recupera destul de mult teren peridut in favoarea competitiei. Si totusi.. si PCI-E 5.0 si DDR5… nu era suficienta una singura? Raspunsul este iarasi nu. Motivul este si mai simplu: AMD are acces la tehnologia DDR5 deci o va avea deja implementata in noua generatie de procesaore pe care o va lansa… candva. Insa nu are patent asupra PCI-E 5.0, astfel Intel dobandind exclusivitate la aceasta.

De bine de rau, tehnologia evolueaza, poate mai repede decat ‘ne dorim’… sau mai degraba ‘ne permitem’ dar putem macar sa o urmarim si sa o observam.

Pe scurt PCI-E 5.0 este de doua ori mai rapid decat PCI-E 4.0 si de patru ori mai rapid decat PCI-E 3.0. Asta inseamna viteza dubla de transfer utilizand acelasi numar de trasee. In conditiile in care PCI-E 4.0 ne punea la dispozitie o latime de banda de pana la 1.97 GB/s si 16 GT/s (Gigatransferuri pe secunda), PCI-E 5.0 ofera pana la 3.94 GB/s latime de banda si 32 GT/s. Din moment ce SSD-urile ce utilizeaza interfata NVMe PCI-E 4.0 pot atinge viteze de transfer de pana la 7 GB/s, cred ca putem doar sa banuim ce viteze vor putea obtine SSD-urile compatibile cu PCI-E 5.0.

Ce este Z690 Aorus Master?

Gigabyte Z690 Aorus Master este prima placa de baza cu chipset Z690 pe care pun mana si pot spune ca aceasta cuprinde formula de baza cu care Gigabyte deja ne-au obisnuit in termeni de design peste care au fost presarate ultimele tehnologii Intel impreuna cu modificarile necesare implemenatrii noului chipset. Z690 Aorus Master este o placa de baza mare si grea. De data aceasta Master vine in format E-ATX si ne aduce 4 DIMM-uri DDR5, 5 porturi M.2, dintre care patru sunt compatibile PCI-E 4.0 x4 si ultimul este PCI-E 3.0 x4.

 

Layout si diagrama

Porturile PCI-E sunt putine dar cel mai probabil suficiente. Z690 Aorus Master iti pune la dispozitie un port PCI-E 5.0 x16 si doua porturi PCI-E 3.0 x4 in format x16. De ce atat de putine? Pentru ca stocare, si inca cum… la greu, si chiar la viteze foarte ridicate.

Portul PCI-E 5.0 x16 impreuna cu SSD-ul cel mai apropiat de soclu au conectica directa catre procesor, nefiind legate la chipset.

VRM-ul lui Z690 Aorus Master este compus din 23 de faze de alimentare, dintre care 20 sunt destinate VCore-ului, 2 faze VCCAUX si una VCCGT. Gigabyte promite un curent de alimentare stabil cu o valoare de pana la 105A.

Din moment ce DMI 4.0 utilizeza PCI-E 4.0 acesta consuma mai mult si implicit se incalzeste mai mult decat versiunea sa precedenta. Asa ca Gigabyte au decis sa imbrace aproape complet Z690 Aorus Master in aluminiu. Astfel, pe parte frontala a placii Avem radiatoare cu profil inalt amplasate perimetral in jurul soclului. Acestea au rolul de a raci VRM-ul si SSD-ul amplasat imediat sub soclu. Partea inferioara a placii este si ea acoperita in mare proportie de aluminiu, de aceasta data avand rolul de a raci chipset-ul si cele 4 SSD-uri in format M.2 care s-ar putea monta sub acesta. Suplimentar am observat ca spatele lui Z690 Aorus Master este acoperit de un scut de aluminiu care adauga greutate suplimentara unei placi care oricum era grea si in generatiile sale anterioare. Totusi este o aditie utila, protejand contactele de pe spatele placii impotriva unei scurtcircuitari nedorite si facilitand distribuirea uniforma a caldurii.

Alte schimbari se observa la nivelul scolului, actualul LGA1700. Sistemul de fixare al procesorului a fost modificat, de data aceasta bratul de blocare fiind separat de capacul metalic al scolului.

Z690 Aorus Master este o placa de baza cu dotari si constructie premium care incearca sa prezinte cat mai bine posibilitatile oferite de noile tehnologii lansate de Intel si pot spune ca astept cu nerabdare sa o testez impreuna cu un procesor Intel gen12 si o pereche de memorii DDR5.

Galerie foto

 

Similar Articles

One thought on “Preview: Gigabyte Z690 Aorus Master

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.