AMD aduc o noua categorie de produs care poate reprezenta un punct de interes pentru oricare dintre noi. Este vorba de un kit de desktop tip SoC care integreaza procesorul, memoria RAM si placa de baza intr-o singura piesa. Acesta este AMD 4700S Desktop Kit.

Putin dubios, nu-i asa? Un sistem PC aproape complet integrat intr-o singura bucata. Chiar similar cu ceea ce gasim in interiorul consolelor, as putea spune. Probabil acela este si locul de proveninenta al lui 4700S: o consola.

Aceasta initiativa a baietilor de la AMD este similara cu NUC-ul celor de la Intel… INSA doar aparent.

De ce? Pai simplu: pentru ca 4700S propriu-zis este un sistem tip Desktop, si nu Mini-PC. Asta inseamna ca ai anumite libertati pe care un NUC nu ti le ofera. Iti poti alege componete vitale precum sursa, placa video si chiar stocarea, atata timp cat este pe interfata SATA.

Evident, alaturi de aceste libertati intervine si un set de limitari mai mult sau mai putin placute, fiindca na, trebuie facute compromisuri intr-un astfel de combo. In orice caz, acestea si nu numai vor fi abordate si dezbatute mai pe larg de-a lungul acestui articol.

AMD 4700S Desktop Kit | WASD.ro

Ce este AMD 4700S Desktop Kit?

Dupa cum am mentionat si anterior, 4700S Desktop Kit este un produs oferit de AMD ce integreaza intr-o singura piesa un procesor, memoria RAM si placa de baza.

In tabelul de mai jos puteti gasi specificatiile tehnice oferite de producator ale kit-ului 4700S.

CPU AMD 4700S
Arhitectura Zen2
Proces de fabricatie 7nm
Numar nuclee 8
Numar threaduri 16
Frecventa nominala 3.60 GHz
Porturi PCI-E 1x PCI-E x16 (x4 Gen 2)
Porturi SATA 2
Porturi M.2
Placa de retea Asix AX88179 1Gbps Ethernet
Placa audio Realtek ALC897
Porturi Panou I/O 3x Audio Jack 3.5mm

3x USB3.2 Gen2

1x USB3.2 Gen1

4x USB2.0

Headere Panou Frontal 1x USB3.2 Gen1

1x HD Audio

RAM 16GB GDDR6
BIOS ROM 16MB

AMD 4700S Desktop Kit include un procesor AMD care impartaseste acelasi nume. Este un procesor cu 8 nuclee fizice si 16 threaduri. Frecventa de baza a acestuia este de 3.60 GHz.

CPU-Z

Frecventa este dinamica si adesea depaseste valoarea nominala, insa cei de la AMD nu ne-au spus concret o valoare maxima. Din propria experienta de utilizare am sesizat ca valoarea acesteai poate atinge chiar si 4.00 GHz. 4700S are la baza arhitectura Zen2, fiind fabricat utilizand procesul de 7nm.

Acest procesor este oarecum similar cu noul Ryzen 7 5700G, din punctul de vedere al specificatiilor tehnice. Consider ca Ryzen 7 5700G poate fi o alternativa pentru 4700S daca te afli in cautarea unui APU stand-alone.

Model CPU AMD 4700S Desktop Kit AMD Ryzen 7 5700G
Numar nuclee 8 8
Numar threaduri 16 16
Numar nuclee grafice 8
Frecventa de baza 3.60 GHz 3.80 GHz
Frecventa Maxima Boost pana la 4.00 GHz pana la 4.60 GHz
Memorie Cache L2 4MB 4MB
Memorie Cache L3 8MB 16MB
Deblocat Nu Da
Proces fabricatie TSMC 7nm TSMC 7nm
Arhitectura Zen2 Zen3
Soclu AM4
Versiune PCIe PCIe 2.0 PCIe 3.0
Solutie de racire Cooler generic din aluminiu Wraith Stealth
Controller Memorie GDDR6 DDR4

Memoria RAM livrata impreuna cu acest kit este de tip GDDR6 si exista doua variante disponibile: cu 8GB sau cu 16GB. Este interesant ca au utilizat memorie video (VRAM) pe post de RAM. Latimea de banda a acestei memorii ar trebui sa fie ceva mai mare decat cea pe care am regasi-o pe un kit DDR4. Modulele GDDR6 sunt lipite direct pe spatele placii de baza, fiind amplasate chiar in spatele procesorului.

4700S Desktop Kit este livrat impreuna cu propria solutie de racire atat pentru procesor cat si pentru modulele RAM. Procesorul este racit cu ajutorul unui cooler generic fabricat din aluminiu, cu un ventilator montat deasupra sa. Modulele RAM sunt situate sub o bucata de aluminiu destul de ampla, care are atat rol de racire pentru acestea cat si rol de backplate pentru racirea procesorului. Pentru a dispune de suficient loc pentru acomodarea modulelor GDDR6, sistemul de prindere al racirii a fost modificat prin departarea sesizabila a gaurilor de fixare. Asta inseamna ca solutia de racire nu poate fi inlocuita cu usurinta.

Placa de baza are formatul ITX, avand dimensiunile de 170 x 170 mm. Layout-ul este destul de simplist, integrand o serie de conectori de baza generali: o mufa de alimentare de 24 de pini, o mufa de 8 pini pentru alimentarea procesorului, doua porturi SATA, un port USB 3.2 Gen1, doua headere de 4 pini pentru ventilatoare, un port PIC-E x16, HD Audio si un jumper pentru Clear CMOS. Una dintre cuplele de ventilator este deja ocupata de ventilatorul cooler-ului, deci ramane doar unul disponibil pentru alte ventilatoare.

Tinand cont de setul de aspecte precizate mai sus, este usor de dedus faptul ca 4700S este un APU. Veti avea in vedere faptul ca placa de baza nu are nici un port dedicat iesirii video. Asta inseamna ca componeta de procesare grafica din 4700S a fost dezactivata, ceea ce implica faptul ca este necesara o placa video dedicata pentru a utiliza acest sistem. Si daca tot suntem la capitolul „placa video”, chit ca protul PCI-E al lui 4700S are formatul unui port x16, acesta are contacte doar pentru comunicare x4, deci performanta unei placi video normale este limitata. Probabil din acelasi motiv, anume numarul limitat de trasee PCI-E, nu exista sloturi NVMe in layout-ul acestui produs

Totodata AMD 4700S este un procesor caruia inca nu ii este oferita compatibilitate cu AMD Ryzen Master.

 

Pages ( 1 of 4 ): 1 234Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.