Cand mi-a zis tovarasul Fulger ca trebuie sa testez procesorul asta, n-am prea stiut cum sa reactionez. Nu de alta, dar n-am mai avut in posesie un procesor Athlon de prin clasa a 9-a.

Si atunci aveam un AMD Athlon 3200+ cu 1GB ram si o placa video Ati x800. Era un PC destul de bun pentru vremurile alea si era mai mult decat decent pentru ce faceam eu: Counter-Strike 1.6 si World of Warcraft.

Iar de atunci am incercat AMD doar in doua randuri, pentru scurte perioade. Un 4200+ ce a venit dupa acel Athlon 3200+ si un Ryzen 1600x dupa ce am renuntat la i7 5820k.

AMD Athlon 240GE review | WASD

 

Ce este AMD Athlon 240GE

Procesorul in cauza este un procesor dual core pe socket AM4, cu frecventa de 3.5 GHz, are patru thread-uri, proces de fabricatie 14 nm si 4MB L3 cache. Acesta are un TDP de 35 W si vine la pachet cu un cooler de mici dimensiuni, ce-mi aduce aminte putin de cele ce erau prezente pe procesoarele Sempron.

Iar placa video integrata este Vega 3, ce vine pe frecventa de 1000 MHz si are 192 de shader cores.

Concurentul direct al acestuia din tabara lui Intel ar fi cel mai probabil G5400, ce vine cu o frecventa crescuta cu 5.41% versus modelul AMD Athlon 240GE, insa are si un consum mai mare cu 35.2%.

 

Galerie foto

 

Platforma de test si metodologie testare

Platforma de test

Placa de baza: Asus TUF B450M Pro Gaming

Memorie RAM: Kingston HyperX Fury 2x4GB @2666 MHz

Stocare: Seagate FireCuda 510 1TB PCI Express 3.0 x4 M.2 2280

Sursa: nJoy Woden 650W

Racire CPU: Cooler Stock

Metodologie testare

Ma voi juca cateva meciuri strict in jocuri free to play, ce n-au cerinte de sistem mari si sunt foarte jucate: Counter-Strike: Global Offensive, Fortnite si DOTA2. League Of Legends nu-l voi testa, pentru ca m-am convins de ceva vreme ca jocul ala merge chiar pe orice PC.

Iar in jocurile respective, ma voi pune in locul cuiva ce l-ar tenta sa achizitioneze acest procesor, anume voi incerca jocurile atat pe placa video integrata, cat si pe un posibil upgrade, anume AMD RX 570.

De ce am mers pe varianta RX 570? Pentru ca este si mai buna decat GTX 1650/1050Ti, dar este si mai ieftina. Deci din punct de vedere al unui upgrade, aceasta reprezinta o varianta mai buna decat placile de la Nvidia.

 

Teste jocuri

Eu personal n-am putut sa ma joc CS:GO pe IGP, unde aveam o medie de FPS-uri de 97,35. Iar daca media pare cat de cat ok, ma enervau teribil drop-urile de FPS-uri, mai ales cand aveam un adversar in fata. Insa lucrurile s-au imbunatatit vizibil cand am pus in platforma RX 570, media de FPS-uri a ajuns la 190,66.

Iar cand vine vorba de DOTA2, rezultatele m-au surprins putin. Bine, a fost sesizabil ca acesta este jucabil pe integrata, iar CS:GO nu.

Si in Fornite situatia este oarecum similara cu cea de la CS:GO, doar ca acum era o idee mai fluid jocul pe IGP. Pe placa video dedicata media de FPS-uri a fost de 135.14, iar pe Vega 3 am inregistrat 95.63 FPS-uri.

 

Verdict

Oricat ne-am prosti noi prin poze si sa-l testam cu componente de top cum ar fi memoriile Corsair sau SSD-ul Seagate, AMD Athlon 240GE este exact ce ne-am asteptat, un procesor slab. Dar nu-i capat de tara, pentru ca exact pentru asta a fost conceput. Este un produs ce poate acapara doua categorii de clienti: cei ce doar navigheaza pe internet si n-au nevoie de ceva foarte performant, dar si pentru cei ce vor sa se joace jocuri ce n-au cerinte mari.

Insa, placa video dedicata este un must have in cazul in care se merge pe varianta de gaming. Iar aici intervie discutia ca intr-un joc ce solicita CPU-ul mai mult, s-ar putea sa intervina niste probleme, deci ar fi mai pretabil ceva in seria Ryzen.

Procesorul poate fi achizionat de la PC Garage la pretul de 365.65 lei.

Similar Articles

One thought on “Review: AMD Athlon 240GE – Despre oameni si melci. Gaming pe lowbudget

  1. N-ai putut sa joci la 95FPS?!? Lol. Adevarul este ca ochiul uman nu detecteaza nici o diferenta intre 30fps constant, foarte important, si 90fps constant. Ce poti detecta este o fluctuatie destul de mare in FPS dar asta nu face jocul de nejucat. De la un anumit nivel incolo nu mai detectezi acel drop de fpsuri pentru ca partea din creier ce proceseaza nu este suficient de rapidă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.