Va mai amintiti cum toata lumea isi batea joc de socket-ul AM4? Toata populatia Internetului radeau ca AMD nu sunt in stare sa faca si ei un procesor fara pini.

Si ia uite. Cum cu socket-ul ala vechi si cu procesorul ala cu pini au ajuns in pozitia asta misto.

Mi-am adus aminte acum in vreme ce invarteam acest Ryzen 3 3300X pe toate partile. Nu am putut sa nu observ pinii fara sa imi aduc aminte cele de mai sus.

Fun times cum zice un prieten.

E interesant cum AMD erau ieri alalteieri in dificultati financiare si cum in perioada post lansare Ryzen au inceput sa creasca la bursa.

Parca te bucuri si tu. Chiar daca nu ai cumparat actiuni.

Dar revenind la subiectul siliciu, 3300X si 3100 au venit cu un singur scop, sa ii multumesca pe cei ce nu prea au bani de PC-uri mega scumpe si cu miliarde de nuclee si tone de RAM.

Sunt procesoarele pe care le veti vedea in casele majoritatii romanilor pentru ca au un raport performanta/pret cel putin la fel de bun ca al modelelor cu mai multe nuclee.

Ce sunt Ryzen 3 3300X & 3100?

Desi e foarte usor sa zici ca numarul de modele disponibile in momentul de fata este suficient de mare, niciodata nu sunt prea putine.

Intotdeauna se va gasi client pe orice segment de pret atata vreme cat satisfaci raportul performanta/pret. Si daca il si imbunatatesti in favoarea utilizatorului atunci cand schimbi generatiile, atunci acel utilizator devine fanul tau.

Si din acest motiv vezi tot mai multi oameni excitati cand vine vorba de AMD.

Pentru ca pana la urma folosirea acelui socket preistoric are si partile ei bune. Ca de exemplu compatibilitatea cu alte componente vechi.

Asta le permite acum sa lanseze acest Ryzen-uri mici care pot functiona bine merci si pe un B450. Nu trebuie sa sincronizeze lansarea cu B550. Care, apropos, o sa vina si el in curand.

Si sa vezi atunci ce misto o sa fie cand o sa ai placi de baza ieftine si cu PCIe gen 4.0.

AMD Ryzen 3 3100 & 3300X review | WASD

Si Intel lanseaza Z490 si procesoare cu PCIe tot 3.0.

La numarul de nuclee, ambele Ryzen-uri lansate acum vin cu 4 si cu un total de 8 fire de executie.

Cea mai importanta diferenta dintre cele doua procesoare pe care AMD le lanseaza astazi este frecventa.

Ryzen 3 3100 are o frecventa de baza de 3,6 GHz, iar 3300X are o frecventa de 3,8 GHz.

Iar boost-ul urca pana la 3,9 GHz in cazul lui 3100 si 4,3 GHz in cazul lui 3300X.

Aparent, 3300X o sa fie destul de bun pentru gaming entry level deoarece are frecventa destul de sus.

Si stiu ca par sa fie cam acelasi lucru si ca doar frecventa e diferenta dintre ele, dar mai e ceva la mijloc.

Ambele procesoare au cate doua chiplet-uri. Adica unul pentru I/O (input/Output) si un al doilea care se numeste CCD in care pot exista 2 CCX-uri.

Acel CCD este o pastila de siliciu in care pot exista maxim 8 nuclee. Ryzen 3 3100 foloseste doua CCX-uri a cate doua nuclee.

Iar Ryzen 3300X foloseste un singur CCX.

Ce inseamna asta? Pai puteti sa va ganditi ca fiecare CCX este o mini pastila de siliciu si ca sa comunice cu celelalt CCX trebuie sa traverseze acel spatiu gol dintre CCX-uri. Si ghici ce, informatiilor le e frica si pana reusesc sa ajunga la celalalt CCX cam stau degeaba si doar genereaza o mare intarziere.

Poate m-am exprimat un pic cam plastic, dar cert este ca un procesor cu un singur CCX este ceva mai rapid decat unul cu doua CCX-uri si acelasi numar de nuclee. Si asta e tot ce trebuie sa retineti de aici.

A si evident, daca AMD nu comunicau configuratia de chiplet-uri ar fi fost nasol pentru ca asta le-ar fi permis sa modifice modelele pe care le scot la vanzare in functie de cerinta. Si astfel te-ai fi putut trezi ca doua procesoare cu acelasi model sunt de fapt diferite.

Pages ( 1 of 6 ): 1 23 ... 6Next »

Similar Articles

One thought on “Review: AMD Ryzen 3 3100 & 3300X

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.