Corsair MP600 & Aorus NVMe Gen4 SSD

Una din surprizele platformei x570 a fost introducerea SSD-urilor pe PCIe 4.0, ce a fost in mare si o palma data lui Intel. Mai jos gasiti benchmark-uri rulate pe cele doua SSD-uri PCIe 4.0 ce ne-au fost puse la dispozitie. Tot acolo gasiti si Firecuda 510 1TB, unul dintre cele mai rapide SSD-uri pe PCIe 3.0 de pe piata.

Diferentele intre cele doua generatii sunt vizibile, lucru ce te face sa te intrebi ce a pazit Intel pana acum? Doar I9 9900KF au avut in cap?

Aorus NVMe Gen4 SSD 2TB

SSD-ul in causa este un M.2 2280 ce vine imbracat complet intr-un radiator de cupru pentru a asigura o racire cat mai buna, ce vine cu doua capacitati: 1 TB si 2 TB. Cand vine vorba de viteze, acesta promite sa atinga viteze secventiale de pana la 5000 MB/s pe citire, iar pe scriere 4400 MB/s. Asta inseamna ca SSD-urile pe PCIe 4.0 ar trebui sa fie mai rapide cu ~30% pe citire si cu ~25% pe scriere. Un alt lucru de precizat e ca acesta mai atinge Random IOPS Read ~750k si Random IOPS Write ~700k.

Phison PS5016-E16 este primul controller ce a fost aruncat pe piata pentru SSD-urile PCIe 4.0. Aorus NVMe Gen4 SSD mai vine echipat cu NAND-ul 3D TLC Toshiba BiCS4 si cu DDR Cache extern de 2GB DDR4.

Cei de la Aorus au implementat si un software destul de interesant, care pe viitor se poate dovedi destul de util.

Iar pretul de raft se invarte in jurul sumei de 2590 lei, ce poate fi considera usor piperat, cel putin versus SSD-urile din „vechea garda”. Insa, sunt perfect convins cu trecerea timpului, preturile se vor alinia, mai ales cand o sa treaca si Intel pe PCIe 4.0. Sau exista oricand varianta de a cumpara modelul cu capacitatea de 1 TB, ce vine cu DDR Cache extern de 1 GB DDR4.

In situatia actuala se aflau si SSD-urile pe PCIe 3.0 in urma cu un an si jumatate, iar acum au ajuns sa fie foarte accesibile ca pret.

 

Corsair MP600 2 TB

Ca si-n cazul lui Aorus NVMe Gen4 2 TB SSD, Corsair MP 600 2 TB vine cu controllerul Phison PS5016-E16, dar si NAND-ul 3D TLC Toshiba BiCS4.

Corsair sunt o idee mai compatimiti decat cei de la Aorus, cel putin cand declara vitezele ce le poate atinge SSD-ul lor. Pe foaia de specificatii, acesta ajunge la Random IOPS Read ~680k, Random IOPS Write ~600k. Iar la viteze secventiale, 4950MB/s pe citire si 4250 MB/s pe scriere.

Si tot ca-n cazul SSD-ului Aorus, cei Corsair au scos si ei o unealta ajutatoare, numita Corsair SSD toolbox. Insa din pacate, oricat m-am chinuit sa downloadez cateva zile la rand utilitarul, n-am reusit sa duc la bun sfarsit descarcarea, pentru ca accesand linkul de pe site-ul Corsair, primesc un mare 404. Iar de linkuri externe nici nu se pune problema. Insa, cel mai probabil acest lucru se va rezolva curand.

Pretul de raft in Romania se invarte in jurul sumei de 2680 lei, iar pentru cine considera ca 2 TB sunt cam multi sau prea scumpi, exista deja pe piata varianta de 1 TB, dar exista si varianta de 500 GB ce urmeaza sa se lanseze in Q3 2019.

Pages ( 4 of 12 ): « Previous123 4 56 ... 12Next »

Similar Articles

13 thoughts on “Review: AMD Ryzen 9 3900X & Ryzen 7 3700X

  1. cald afara, cald inauntru, arde carcasa……. Au fost multe speculatii dar se adeveresc și sincer ma bucur. Lipsesc niste mici amanunte precum raportul pret/perfoormanta care pentru mine a decis mereu in favoarea AMD, comportamentul memoriilor si impactul frecventei lor pe seria noua mai ales ca specifiicatiile placilor ASUS la acest capitol sunt mai mici și oarecum dezamagitoare. Astept si sper sa apara de la voi articole comparative ale placilor de baza. Ma apuca nostalgia cand vad ventilatorul ala mic de pe placile de baza…… si ce zgomotos era uneori……

  2. Nu prea cunosc piata de procesoare amd, mergand pe intel de mai bine de o decada. Poti sa imi recomanzi unul pt editare si conversii video?

  3. Este un procesor puternic, il detin eu
    Fac doar editare video, nu va pot spune mai multe despre jocuri, dar si aici e foarte capabil!

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.