Cu siguranta 2019 a fost cel mai bun an pe care l-a avut AMD in istoria recenta. Sau de ce nu, poate din intreaga lor existenta.

2019 a fost plin, cu multe lansari, transpiratii date competitorilor directi si ode facute de catre utilizatorii PC.

In mare 2019 a inceput cam asa. AMD anunta Zen 2, proces nou de fabricatie dar care poate fi utilizat in continuare pe socket-ul AM4, dar mai anunta si placi video noi.

Pe partea de placi video desi n-au scos ceva sa ii fie superior lui Radeon VII, aceasta lansare a adus un beneficiu major pentru clienti: i-au fortat pe cei de la Nvidia sa scada preturile uriase ce le aveau placile supraevaluate RTX. Sau ma rog, i-au fortat sa scoata „modele” noi la un pret o idee mai ok. Super.

Iar pe partea de procesoare, AMD pare sa fi reusit imposibilul.

Initial parea clasica reteta a lui AMD, arunca multe core-uri pe un procesor, la modul „vedem noi ce facem mai departe”. Dar sunt sigur ca nu asta e motivul pentru lipsa de reactie a celor de la Intel.

Bun, vin procesoarele pe piata. Pe scurt, produse ce sunt foarte aproape ca performanta sau chiar bat in unele cazuri procesoarele oferite de catre Intel. Difereta este ca AMD-urile erau mult mai ieftine. Raspunsul lui Intel? Lanseaza o sugativa mai mare si mai inutila bazat tot pe modelul 9900, iar pentru seria 10 continua sa transpire in 14 nm. A da, au mai scos si alt socket, doar au inceput sa scoate socket-urile precum FIFA-urile, in fiecare an.

AMD Ryzen 9 3950X review | WASD

Si ca sa vezi s-au inversat in sfarsit rolurile. AMD din vara par sa fi pus monopol pe piata, oferind solutii peformante la un pret foarte bun.

Insa nu se opresc aici, aparent fie vor sa arate ca au cojones, fie sa mai rada putin de Intel.

Si uite asa, arunca in batalie procesorul 3950X, procesor ce se adreseaza in mare parte gamerilor. Are un pret pe masura, dar si promite multe.

 

Ce este AMD Ryzen 9 3950X?

Monstruletul asta are 16 core-uri si 32 de fire de executie, lucru ce pana-n ziua de azi nu se gasea decat pe procesoarele ce se adresau celor celor ce lucrau in aplicatii de productivitate.

Procesorul este tactat la o frecventa de 3.5 GHz si poate urca prin turbo boost la 4.7 GHz. Insa dupa cum probabil era de asteptat, are si un consum maricel, anume are TDP-ul de 105W.

Ca toate procesoarele Zen 2, acesta a fost facut pe procesul de fabricatie de 7 nm si este capabil de PCIe Gen 4 pe o placa de baza cu Chipset X570.

Si da, in cazul in care va intrebati si 3950X are acelasi turbo doar pe hartie. Adica o sa vedeti 4,7 GHz la pastele cailor pentru o milisecunda. Cel putin noi am reusit sa vedem aceasta frecventa doar in log-uri. Dar niciodata live.

Oricum, faptul ca urca rareori la frecventa specificata are legatura cu consumul si cu acea dependenta de temperatura mica pe care am vazut-o si la 3900X. Cand, nu stiu daca va mai amintiti, aveam un comportament si o performanta mai buna daca era folosita o racire mai performanta.

Acelasi lucru se intampla si cu turbo-ul. Nu poate fi sustinut pentru ca se incalzeste prea tare si prea brusc.

749$ este pretul procesorului. Si stiu ca pare mare din perspectiva portofelului de roman, acesta este de fapt super bun. Vreau sa va reamintesc ca acest procesor este mainstream, pentru platformele pe care le utilizam acasa, nu neaparat pentru workstation-uri si performanta sa rivalizeaza cu a unui procesor Threadripper.

Asa ca acesta este motivul pentru care eu consider acest pret ca fiind bun, chiar daca este maricel pentru tara noastra

 

Cel mai inutil box

Si premiul pentru cel mai inutil ambalaj mergeeeee….catre AMD. E misto cutia de afara cand te uiti la ea. Dar cand o desfaci gasesti bijuteria de procesor siiiii…un burete cat tot cutioiul.

Mi-ar placea sa vad in pachetele procesoarelor pasta termica. La fel cum am zis si la placile de baza ca ar trebui sa vina cu driverii pe un stick USB, la fel si in cazul procesoarelor. Mi-ar placea sa vad macar atat. Nu un burete cat China.

 

Pages ( 1 of 6 ): 1 23 ... 6Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.