Chipset-ul X570 este destul de ravnit de majoritatea celor care detinem un procesor AMD Ryzen. Daca va aflati in cautarea unei astfel de placa de baza, fiti fara grija caci cei de la Asus au pregatit pentru voi ceva pentru a va unge pe suflet. In cadrul acestui articol vom discuta despre Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero.

Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero apartine celei mai recente serii de placi de baza lansate de Asus, ce are la baza chipset-ul X570, fiind de altfel si cea de-a doua revizie a lui Asus ROG Crosshair VIII Hero. Dark Hero este optimizat pentru a rula impreuna cu procesoarele din seria 5000 lansate de AMD.

Din pacate nu avem posibilitatea de a va delecta cu varful de gama din aceasta serie, anume Asus ROG Crosshair VIII Formula. Dar cu toate astea, majoritatea specificatiilor si calitatea constructiei placii raman similare si pe modelul care a trecut pe la noi.

Oricum, zic sa trecem direct la subiect.

 

Ce este Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero?

In tabelul de mai jos veti regasi specificatiile tehnice oferite de producator ale acestei placi de baza.

Socket AM4
Chipset X570
Memorii DDR4
5100(O.C) / 4866(O.C) / 4800(O.C.) / 4600(O.C) / 4400(O.C) / 4266(O.C.) / 4133(O.C.) / 4000(O.C.) / 3866(O.C.) / 3733(O.C.) / 3600(O.C.) / 3466(O.C.) / 3400(O.C.) / 3200 / 3000 / 2933 / 2800 / 2666 / 2400 / 2133 MHz Non-ECC Un-buffered Memory
Canale de memorie Dual Channel
Slot-uri RAM 4
Capacitate maxima memorie RAM 128GB
Port-uri SATAIII 8 (6 Gb/s)
Slot-uri M.2 2x PCI-E 4.0
Slot-uri PCI-E 4.0 x16 3
Slot-uri PCI-E 4.0 x1 1
RAID 0, 1, 10
LAN Realtek RTL8125-CG 2.5G LAN
USB type-C 1 I/O
USB 3.2 Gen2 2 (fornt panel) + 8 I/O
USB 3.2 Gen1 4 I/O
Butoane integrate Clear CMOS, BIOS Flashback, Power, Reset, Safe Mode, Retry Boot
Debug Code LCD Da
Placa audio Audio with ROG SupremeFX  7.1
Porturi video Nu
Optical Audio 1x S/PDIF out
Versiune DirectX DirectX 12
Dimensiune ATX
Suport SLI Da
Suport Crossfire Da
Sistem de operare recomandat Windows 10

Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero este o placa de baza destul de solida din punctul de vedere al dotarilor.

Dispune de 4 sloturi de RAM DDR4 cu frecventa de pana la 5100 MHz si capacitatea maxima de 128GB ceea ce ar trebui sa fie mai mult decat suficient pentru majoritatea celor dintre noi.

De asemenea vom regasi 3 slot-uri PCI-E 4.0 x16 si un slot PCI-E 4.0 x1. Din moment ce toate slot-urile de expansiune sunt de tip PCI-E 4.0

Placa de retea cu care este livrata aceasta placa de baza este produsa de Realtek si suporta latime de banda de pana la 2.5 Gb/s, ceea ce poate parea inutil pentru utilizatorul de rand, dar cand vine vorba despre retele tip intranet povestea se schimba. De asemena, placa de retea wireless este nelipsita, deci fiti fara griji daca nu aveti internet prin cablu in locul unde doriti sa va montati noul PC.

Unul dintre aspectele premium regasite pe Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero sunt butoanele de Power, Reset, BIOS Flashback, Clear CMOS, Safe Mode si Retry Boot, foarte utile pe absolut orice placa de baza, in special cand te aventurezi sa dai si niste overclock.

 

Galerie foto

Cutie si accesorii

In interiorul cutiei veti gasi urmatorul set de accesorii:

  • Manual de instructiuni
  • Stickere si markere de cabluri
  • 4 cabluri SATA
  • Extender cablu RGB
  • Antena WiFi/BT 5.1
  • Organizator pini fornt panel
  • Set suruburi de montare M.2
  • DVD cu drivere
  • Extender cablu ARGB
  • Coaster ROG

Placa de baza

Layout-ul placii este destul de aerisit, majoritatea porturilor de expansiune fiind organziate impreuna, astfel permitand cu usurinta aranjarea cablurilor.

Butoanele fizice de Start si Reboot sunt amplasate in dreapta jumatatii superioare a placii de baza. Deasupra acestor butoane se regaseste LCD-ul de debugging.

Din pacate pentru unii dintre voi, pe aceasta placa de baza se regasesc doar doua porturi M.2 PCI-E 4.0.

Panoul I/O este acoperit de un scut de plastic cu un design reusit, care contine si iluminare RGB.

Alimentarea procesorului se realizeaza prin intermediul a doua cuple, cea principala fiind de 8 pini iar ce auxiliara de 4 pini.

VRM-ul este si el solid, fiind compus din 14 faze de alimentare si racit activ de doua radiatoare cu acoperire aproape completa.

Panoul I/O cuprinde urmatoarele:

  • 1x buton Clear CMOS
  • 1x buton BIOS flashback
  • 1x port optic SPDIF
  • 2x LAN (RJ45)
  • 8x USB 3.2 Gen2
  • 4x USB 3.2 Gen1
  • 2x port Antena
  • 5x jack audio 3.5mm

Un alt aspect in urma caruia am ramas placut impresionat, si de asemenea foarte util in overclocking, este existenta punctelor de masurat al voltajelor principale:

  • SB
  • 1.8_PLL
  • DRAM
  • NB_SOC
  • VCORE

Cred ca deja este evident pentru toata lumea ca Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero este o placa de baza destinata in special overclocking-ului fiind foarte „beefed-up” in toate aspectele care tin de alimentarea atat a procesorului cat si pentru RAM.

 

BIOS

Dupa cum era de asteptat de la seria de placi de baza Asus ROG, BIOS-ul este foarte permisiv si bine organizat. In galeria de mai sus am atasat capturi de ecran care cuprind cele mai importante setari din punctul de vedere al tweaking-ului si overclocking-ului.

De asemenea am lasat si setarile pe care le-am utilizat pentru a ridica stabil frecventa procesorului Ryzen 7 5900X la 4.35 GHz.

Overclocking

Platforma de test

  • RAM: 4x 8GB Corsair Dominator @3600MHz
  • CPU: Ryzen 7 5900X
  • Motherboard: Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero
  • GPU: AMD Radeon RX 6800
  • PSU: Corsair HX850i 850W
  • HDD: Hitachi 80GB 5400RPM 2.5″
  • Cooler: Noctua NH-D12U
  • Carcasa: SilentiumPC Regnum RG6V Evo TG ARGB SPC262

Overclocking

Pentru a atinge frecventa de 4.35 GHz, adica cu 650 MHz peste valoarea stock, am setat CPU Core Voltage la 1.425V. Stabilitatea a fost testa ruland Aida64 Stability Test timp de 30 minute. De asemenea, ventilatorul cooler-ului a fost setat pe viteza maxima.

Aida64 Stress Test Run

Sunt sigur ca frecventa acestui procesor ar fi putut fi ridicata la valori mai mari cu un sistem de racire mai capabil, la 4.40 GHz PC-ul intrand in emergency shut-down din cauza temperaturii mult prea ridicate inregistrate pe procesor. Acest lucru era de asteptat a se intampla din moment ce Ryzen 9 5900X este un procesor cu 12 nuclee fizice si 24 de threaduri.

Cu toate astea sunt multumit de overclock-ul pe care l-am obtinut. Pentru a testa propriu-zis diferenta de performanta am rulat Cinebench R20 la frecventele de 3.7 GHz, cat este default, si 4.35 GHz. Diferenta de scor este de circa 400 de puncte.

Felicitari celor de la Asus pentru implementarea unui VRM foarte solid in aceasta placa de baza!

 

Verdict

Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero este o placa de baza foarte capabila. Dotarile acesteia sunt un mix intre upgradabilitate si capabilitate de overclock.

Schimbarea principala introdusa in aceasta revizie de Hero este la nivelul racirii SouthBridge-ului, acum complet pasiva. Asta inseamna ca placa de baza nu mai are nici un ventilator montat peste oricare dintre radiatoare. Acest lucru este benefic deoarece cu cat sunt mai putine elemente predispuse a se strica, cu atat poti fi sigur de o durata de viata mai mare a componentei. Evident, noua metoda de racire a fost optimizata pentru a face fata caldurii.

Mi-a displacut enorm clipsul care elibereaza placa video din primul port PCI-E x16 pentru ca este greu de apasat. Motivul este prea putin spatiu ramas intre portul respectiv si radiatorul portului M.2 amplasat mai sus. Eu unul schimb placile video aproape la fel de des precum sosetele si, personal, problema asta de design este un deal-breaker.

Recomand aceasta placa de baza oricui isi doreste sa isi construiasca un sistem de uz zilnic, dar care in acelasi timp isi doreste sa experimenteze si niste overclock in conditii optime. Toate astea la pachet cu cel mai recent chipset oferit de AMD si ultimele tehnologii lansate pe piata.

In prezent puteti achizitiona placa de baza Asus ROG Crosshair VIII Hero, nu Dark la pretul de 2168 RON.

 

Similar Articles

8 thoughts on “Review: Asus ROG Crosshair VIII Dark Hero

    1. Salut! Intr-adevar, se putea scoate mai bine din procesorul respectiv impreuna cu Crosshair VIII Dark Hero. Insa solutia de racire (Noctua NH-U12S) pe care am avut-o la dispozitie in momentul realizarii review-ului nu m-a lasat sa urc mai mult procesorul.

      1. Ceea ce voiam să spun este că ai făcut un overclock la fel ca și cu orice altă placă banală. Dark Hero este singura placă de la ora actuală care permite Dynamic OC switching, și anume comută de pe Precision Boost Overdrive în all core overclock în funcție de câte threaduri sunt activate. În felul ăsta poți să obții maxim și pe single thread și pe all core în funcție de ce aplicație rulezi. Comutarea este declanșată când curentul consumat de procesor depășește un prag. Aș veni cu un update la articolul ăsta dacă ar fi după mine.

          1. Într-adevăr, eu am obținut doar 30213 în Cinebench23 cu același procesor răcit pe aer pe o placă de bază de două ori mai ieftină. Sunteți cei mai buni, țineți-o tot așa.

          2. PS: Lasă VDDCR CPU pe auto, că de-aia intră îi sare temperatura prin tavan, 1.425V e enorm, n-are nevoie de mai mult de 1,3V. Poate se ia careva după voi și își prăjește procesorul, să vedeți apoi ce frigider plin de carne o să aveți.

          3. stai tu linistit ca nu se prajeste nimic la voltajul ala. nu iti mai da cu presupusul cat voltaj are nevoie. e un es. am inteles ca vrei sa te dai rotund si iti place sa pari destept pe internet. but we dont care.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.