Gigabyte Z690i Aorus Ultra este o placă de bază mică, compactă dar nu în cele din urmă puternică.

Plăcile de bază în format Mini-ITX sunt destul de nișate, așa că nu ai o varietate foarte mare de produse de acest tip din care poți alege.

Din ce am observat de-a lungul timpului, cam fiecare producător de astfel de componente scoate câte un singur model Mini-ITX pentru fiecare generație de chipseturi. Și adesea, acestea sunt destul de scumpe fiind overengineered pentru a putea include toate bunătățile nou introduse, într-un pachet cât mai compact posibil.

Gigabyte Z690i Aorus Ultra | WASD.ro

Gigabyte Z690i Aorus Ultra este un exemplu perfect de astfel de placă de bază.

Ce este Gigabyte Z690i Aorus Ultra?

Z690i Aorus Ultra este placa de bază în format ITX din gama Z690 oferită de Gigabyte. Aceasta este compatibilă cu procesoarele Intel ce utilizează soclul LGA1700 și are integrare pentru memorii RAM DDR5, alături de o magistrală PCI-E 5.0 x16.

Model Gigabyte Z690i Aorus Ultra
Soclu LGA1700
Chipset Z690
Memorii RAM DDR5 6200 / 6000 / 5800 / 5600 / 5400 / 5200 / 4800 / 4000 MHz
Număr DIMM-uri RAM 2
Capacitate maximă memorie RAM 64 GB (2x 32 GB)
LAN Intel 2.5 GbE LAN chip
Wireless Intel Wi-Fi 6 AX201, BT 5.2
Audio Realtek ALC4080 CODEC Dual Channel
Conectori expansiune 1x PCI-E 5.0 x16
M.2 2x M.2 PCI-E 4.0 x4 (1x CPU, 1x SB)
SATA 2x SATA
BIOS 1x 256 Mb flash
Format Mini-ITX (17 x 17 cm)

Modelul Mini-ITX cu chipset Z690 din oferta Gigabyte este ceva mai balansat din perspectiva dotărilor decât alte modele în format standard ATX. Ceea ce înseamnă că ne sunt puse la dispoziție toate feature-urile noi și premium care vin la pachet cu cel mai recent chipset Intel, însă îi lipsesc elemente high-end.

Z690i Aorus Ultra ne oferă o placă audio Realtek ALC4800 cu două canale. BIOS-ul nu este dual, fiind salvat pe un modul de memorie flash cu capacitatea de 256 Mb. Cu toate acestea, opțiunea de Q-Flash este integrată, deci ai putea salva placa chiar dacă s-ar corupe BIOS-ul.

Între-adevăr, pentru un gamer aspectele menționate mai sus nu sunt niște piedici, însă pentru un creator de conținut care dorește un sistem portabil, spre exemplu, lipsa unei plăci de sunet ceva mai capabilă poate reprezenta o problemă. La care se adaugă faptul că ai la dispoziție un singur conector PCI-E 5.0 x16, deci poți opta pentru o singură placă de expansiune.

Cu toate că pe partea audio stă destul de slăbuț, Z690i Aorus Ultra este dotată cu plăci de rețea foarte rapide. Conexiunea prin cablu este realizată cu ajutorul unui modul LAN Intel ce poate atinge viteze de până la 2.5 Gb/s, iar placa wireless este compatibilă cu rețelele Wi-Fi 6 și cu protocolul Bluetooth 5.2.

 

Layout

Z690i Aorus Ultra ne oferă posibilitatea de a conecta până la două SSD-uri M.2 PCI-E 4.0 x4, unul conectat direct la procesor iar celălalt la chipset, alături de încă doi conectori SATA amplasați pe partea dreaptă a plăcii.

Gigabyte au integrat și un buton intern de Reset, aflat lângă conectorul USB 2.0.

După cum se poate observa și în Layout, bateria CMOS este situată destul de ciudat. În situația în care vei fi nevoit să înlocuiești bateria respectivă vei fi nevoit să demontezi destul de mult din placă. Acest proces presupune detașarea tuturor radiatoarelor incluzând backplate-ul, pentru a ajunge la baterie. Vei fi nevoit să deșurubezi și un distanțier pentru a detașa radiatorul, deci un adaptor de acest tip pentru șurubelniță ți-ar putea fi util.

Bateria CR2032 nu este în formatul standard de pastilă, fiind necesar modelul încapsulat cu fir și conector, pe care îl regăsim adesea în laptop-uri. Aceasta este lipită cu dublu-adeziv de doi dintre conectorii USB ai panoului I/O.

Tot pe lângă baterie este trecut și cablul audio frontal, a cărui mufă este ascunsă în mod normal între placa wireless și portul ethernet.

 

Galerie foto

Conectorii interni pentru ventilatoare, cu excepția CPU_FAN, și ai HUB-ului USB 2.0 sunt miniaturizați, necesitând folosirea unor adaptoare la mufele standard. Toate adaptoarele necesare sunt incluse în pachet.

Dacă vei vrea să folosești conectorul audio pentru panoul frontal sau HUB-ul USB 2.0 vei fi nevoit să treci firele pe deasupra conectorului de expansiune PCI-E x16, ceea ce nu este tocmai ideal pentru organizarea cablurilor.

 

BIOS

 

Platformă de test și metodologie

Platformă de test

  • CPU: Intel Core i7 12700KF
  • RAM: 2x 16GB Corsair Vengeance DDR5 @5200 MHz
  • MB: Gigabyte Z690i Aorus Ultra
  • GPU: Gigabyte RTX3070
  • PSU: Corsair H850i
  • Cooler: Corsair H100i Elite LCD
  • SSD: Kingston Renegade 2TB PCI-E 4.0

Metodologie

Vom testa Gigabyte Z690i Aorus Ultra pentru a determina temperatura maximă pe care aceasta o poate atinge în timpul rulării a două sesiuni de Cinebench R23 Multi Threaded, dar și în urma unei rulări de 20 de minute de Heaven Benchmark. Temperatura va fi monitorizată utilizând Corsair iCUE și HWMonitor.

Ulterior vom determina performanța maximă atinsă de memoriile RAM la frecvența de 5200 MHz CL38.Pentru a determina lățimile de bandă vom rula Cache and Memory Benchmark integrat in Aida64.

Testarea amplă a sistemului cuprinde rularea a trei categorii de teste asupra întregii platforme. Un set de teste sintetice dedicate procesorului, un set de jocuri în care a fost probată performanța sistemului în Full-HD, QHD și UHD, iar în final vom evalua temperatura și TDP-ul procesorului în cadrul a două rulări succesive de Cinebench R23 Multi-Threaded. Testele împreună cu rezultatele acestora sunt disponibile în articolul în care a vorbit despre 12700KF.

 

Rezultate teste

Temperatura MB

Temperatura maximă atinsă de Z690i Aorus Ultra este de 85°C, valoare înregistrată de unul dintre senzorii interni, în timpul rulării Cinebench R23. Judecând după amplsarea senzorilor din layout-ul plăcii și ținând cont de lipsa informațiilor concrete despre indicativii acestora, tind să cred că cel mai cald dintre acestia este senzorul atașat chipset-ului.

Pe parcursul ambelor situații de testare propuse temperaturile au rămas relativ constante, placa menținându-se suficient de rece pentru a susține performanțe optime în perioadele lungi de workload intensiv. În medie, temperaturile înregistrate de ceilalți senzori au atins valori apropiate de 50-60°C.

TDP-ul maxim atins de procesor este de 182 W, alături de o tensiune maximă de 1.374 V. Frecvența maximă atinsă de procesor pe cel mai rapid nucleu este de 5 GHz. În condiții similare de utilizare, împreună cu un ROG Maximus Z690 Formula, procesorul a atins TDP-ul maxim de 173W, alături de o tensiune maximă de 1.296 V.

 

Memorii RAM

Cache&Memory Benchmark

Memoriile Corsair Vengeance DDR5 la frecvența de 5200 MHz CL38 cu ajutorul profilului XMP 3.0 au atins viteze de peste 72 GB/s în toate cele trei scenarii de scriere, citire și copiere, alături de o latență de 80 de nanosecunde.

Performanțele sunt apropiate de cele obținute în cazul unei plăci precum ROG Maximus Z690 Formula, care este o placă ce costă în prezent peste 4000 Lei, fiind semnificativ mai scumpă decât modelul vizat de noi.

 

Verdict

Gigabyte Z690i Aorus Ultra este placa de bază în format Mini-ITX cu chipset Z690 din oferta Gigabyte. Este o placă care te pune să faci destul de multe compromisuri, însă totul în încercarea de a oferi cât mai multă funcționalitate în puținul spațiu oferit de cei 17 x 17 cm ai formatului Mini-ITX.

Plăcile moderne Mini-ITX au ajuns să dețină propriul stil și particularități precum PCB-uri supraetajate și conectori particulari în format mai mic decât cel standard. Cumva producătorii încearcă să preia din elementele de suprafață și să le suprapună unele peste celelalte, compensând astfel lipsa de spațiu, totuși adăugând extra complexitate produsului. Aceste aspecte nu sunt implementate pe oricare dintre celelalte formate mai standard precum E-ATX, ATX sau Micro-ATX.

În ciuda distribuirii ciudate a unora dintre componente și conectori și a limitărilor opținilor de upgrade impuse de format, Gigabyte Z690i Aorus Ultra este o placă de bază care poate oferi performanțe foarte apropiate de cele obținute de un ROG Maximus Z690 Formlua, model care costă mai bine de două ori mai mult.

La momentul publicării articolului poți achiziționa o placă Gigabyte Z690i Aorus Ultra la prețul de 1668 Lei.

Review overview
Summary Gigabyte Z690i Aorus Ultra este o placă de bază mică, compactă dar nu în cele din urmă puternică și dotată.
4
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.