Arhitectura Rocket Lake

Trecand la o analiza mai amanuntita, procesoarele care au la baza arhitectura Rocket Lake beneficieaza de un nou controller de memorie. Acesta permite acum utilizarea nativa a modulelor RAM DDR4 la o frecventa de pana la 3200 MHz.

Motorul de predictie pe ramuri a fost si el imbunatatit prin integrarea unui sistem denumit Intel Deep Learning Boost. Rocket Lake are la baza microarhitectura Sunny Cove printre ale carei imbunatatiri se numara marirea capacitatii memoriilor Cache L1, L2 si L2 TLB.

Intel Core S i9 11900K | WASD.ro
Sunny Cove Microarchitecture

Blocul de executie integreaza in acealsi subansamblu atat calculele de tip Integer, cat si cele de tip FloatingPoint (VEC). In comparatie, Zen3 are cate un bloc de executie separat pentru fiecare dintre acestea.

Exista 4 canale dedicate transmiterii de microoperatii disponibile pentru Integer si FP. 2 canale sunt destinate operatiilor de salvare de date, iar alte 4 catre cele 4 unitati care genereaza adrese de memorie (AGU). Toate cele 10 canale mentionate anterior pleaca din Front End. In Zen3, AGU-urile se afla la finalul blocului de executie de tip Integer.

Memoria Cache L1 are capacitatea de 48 KB, iar memoria Cache L2 are 512 KB. Tinem cont ca microarhitectura precedenta, Comet Lake, integra 32 KB de memorie Cache L1 si 256 KB de memorie Cache L2.

Se poate observa cum blocul de executie al unui nucleu Sunny Cove este mai simplu si mai direct decat cel regasit in Zen3. Totusi, in mare, e destul de asemanator.

Au fost implementate si noi instructiuni dedicate performantei crypto: IFMA, Vector AES, Vector Carryless Multiply, Galios Field si SHA.

Spre deosebire de generatia a 10-a de procesoare Intel Core, generatia 11 reduce numarul maxim de nuclee de la 10 la 8, implementeaza interfata PCI-E 4.0, sporeste vitezele memoriilor RAM de la 2933 MHz la 3200 MHz, introduce instructiuni software noi precum: AVX 512, VNNI si GNA 2.0, implementeaza tehnologia Thunderbolt 4.0 si introduce noua generatie de acceleratoare grafice integrate Intel Iris Xe.

 

Galerie foto

Pages ( 2 of 6 ): « Previous1 2 34 ... 6Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.