Tuturor ne plac plăcile de bază performante, și cu atât mai mult ne plac dacă sunt și frumoase, corect? De această dată v-o aducem în față pe ROG Maximus Z690 Formula, un exemplu perfect de astfel de produs.

Placa de bază este sistemul circulator al oricărui sistem PC, în jurul ei gravitând celelalte componente. Iar, odată cu lansarea noilor tehnologii în cadrul celorlalte componente precum procesorul, memoriile sau chiar stocarea, și plăcile de bază trebuie actualizate pentru a permite utilizarea la potențial maxim a sistemului pe care îl susțin. Odată cu lansarea ultimului chipset Intel a fost necesară o astfel de actualizare.

Z690 este unul model de chipset lansat de Intel odată cu apariția procesoarelor Alder Lake ce utilizează noul soclu LGA1700. Acestea integrează o gamă destul de variată de noi tehnologii care nu se regăsesc nici măcar pe cele mai noi platforme AMD din momentul publicării acestui articol. Tehnologii de tipul DDR5 și chiar PCI-E 5.0 despre care sigur măcar ai auzit până acum.

Asus ROG Maximus Z690 Formula | WASD.ro

Asus ne-au dat pe mână una dintre plăcile lor de top din această categorie, anume ROG Maximus Z690 Formula.

 

Ce este Maximus Z690 Formula?

Asus ROG Maximus Z690 Formula este una dintre plăcile de bază din oferta Asus ROG ce are la bază chipset-ul Z690 și este compatibilă cu procesoarele Intel din generația a 12-a, cu socket LGA1700 și care dispune de compatibilitate cu memorii RAM DDR5 și de interfață PCI-E 5.0.

Model ROG Maximus Z690 Formula
Chipset Z690
Soclu LGA1700
Memorii RAM
4 x DIMM, Max. 128GB, DDR5 6400+(OC)/ 6200(OC)/ 6000(OC)/ 5800(OC)/ 5600(OC)/ 5400(OC)/ 5200(OC)/ 5000(OC)/ 4800MHz Non-ECC
Dual Channel Memory Architecture
Suport XMP 3.0 Da
Porturi expansiune 2 x PCIe 5.0 x16 (x16 sau x8/x8 )
1 x PCIe 4.0 x16 slot (supports x4 sau x4/x4)
Stocare până la 5x M.2 și 6x SATA
Ethernet 1x Marvell 10Gb
Wireless & Bluetooth Intel Wi-Fi 6E și BT 5.2
USB I/O
2 x Thunderbolt™ 4 port(s) (2 x USB Type-C)
7 x USB 3.2 Gen 2 port(s) (6 x Type-A + 1 x USB Type-C)
3 x USB 2.0 port(s) (3 x Type-A)
USB Intern
1 x USB 3.2 Gen 2×2 connector (USB Type-C)
2 x USB 3.2 Gen 1 headers
2 x USB 2.0 headers
Audio ROG SupremeFX 7.1 Surround Sound High Definition Audio CODEC ALC4082
BIOS 256 Mb Flash ROM, UEFI AMI BIOS
Format ATX (30.5 x 24.4 cm)

ROG Maximus Z690 Formula oferă de toate pentru toți. Avem suport pentru ultima generație de memorii RAM, magistrala foarte rapida pentru comunicarea dintre componentele interne și conectică foarte rapidă pentru dispozitivele externe și comunicarea cu rețelele.

Setul de porturi cuprins pe panoul I/O cuprinde 2 interfețe Thunderbolt 4, 7 porturi USB 3.2 Gen 2, 6 tip-A și unul tip-C, alături de alte 3 porturi USB 2.0. În materie de conectori video avem la dispoziție un port HDMI. Conectica la rețea cuprinde portul Ethernet 10Gb și modulul Wi-Fi 6 și BT 5.2. De asemenea avem disponibile 5 jack-uri audio și o ieșire optică S/PDIF.

După cum este prezentat și în tabelul de specificații, ROG Maximus Z690 Formula poate susține un total posibil de cinci SSD-uri M.2. Trei dintre ele se montează direct pe placă, două fiind de tip PCI-E 4.0 și unul de tip PCI-E 3.0.

Celelalte două porturi M.2 se află pe placa de expansiune ROG Hyper M.2, primul având conectică PCI-E 5.0, iar cel de-al doilea fiind PCI-E 4.0. Desigur, pentru a folosi placa de expansiune la potențial maxim este necesară îndeplinirea unui set de condiții: placa trebuie montată în primul slot PCI-E 5.0 x16, iar pentru a utiliza magistrala PCI-E 5.0 cu un SSD compatibil, acesta trebuie montat pe primul slot(Hyper M.2_1), iar slotul Hyper M.2_2 trebuie să rămână liber. Dacă folosim ROG Hyper M.2 cu două SSD-uri sau pe alt port decât cel menționat anterior, SSD-urile din acesta vor folosi interfața PCI-E 4.0. Cam complicat tbh…

 

Layout

Intern ne sunt puse la dispoziție o serie de 7 conectori PWM(cu 4 pini) dedicați ventilatoarelor, 3 sloturi M.2, un conector W_PUMP+, un header cu 2 pini Water In alături de unul Water Out și încă un header cu 3 pini pentru Water Flow. Tot intern, dar pe partea de iluminare RGB avem un set de trei conectori A-RGB Gen 2 și un header AURA RGB.

Majoritatea headere-lor sunt frumos organizate în trei zone principale. Prima se află în colțul din dreapta sus, unde se află patru dintre headere-le de ventilatoare și un header A-RGB. Pe muchia dreaptă avem setul de conectori de alimentare principală, compus din un conector de 24 de pini principal, și încă unul PCI-E de 6 pini auxiliar lângă care se află cele trei butoane RETRY, START și FLEXKEY și conectoarele SATA. Restul conectorilor sunt organizați în linie pe muchia inferioară a plăcii.

 

Galerie foto

ROG Maximus Z690 Formula este una dintre cele mai frumoase și elegante plăci de bază dintre cele pe care le-am văzut. Construcția este foarte rigidă, iar calitatea acesteia este mai mult decât bună. Placa este îmbrăcată față-verso în tablă vopsită alb rece având dublu rol, atât în protejarea acesteia de șocuri mecanice, cât și în disiparea căldurii emise de componentele acesteia.

Construcția plăcii permite răcirea VRM-ului în cadrul unui sistem tip custom-loop, însă utilizarea unei astfel de metode nu este obligatorie, placa funcționând foarte bine și prin intermediul răcirii pasive. Considerând și setul de conectori dedicați sistemelor de răcire custom, Z690 Formula este o alegere foarte bună pentru astfel de aplicații.

Maximus Z690 Formula este livrată împreună cu un set de accesorii printre care și un stick USB care conține by-default întreaga suită de drivere și software de control pentru placa de bază. Este foarte util dacă singura opțiune de a-ți conecta proaspătul sistem la rețea este prin Wi-Fi, driver care nu este cuprins în setul de drivere de bază integrate de Microsoft în pachetul de instalare al Windows-ului.

 

BIOS

Sistemul BIOS cu care este dotată Maximus Z690 Formula este foarte amplu și plin de opțiuni, o bună parte dintre acestea fiind vizibile în cadrul capturilor de ecran de mai sus.

Un aspect puțion derutant pentru mine, dar care s-a clarificat în BIOS, este funcționalitatea butonului FlexKey. Funcționalitatea acestuia poate fi personalizată, din BIOS, alegând dintr-un set de opțiuni care cuprinde următoarele variante: Reset, Aure On/Off, DirectKey sau Safe Boot.

 

Platformă de test și metodologie

Platformă de test

  • CPU: Intel Core i7 12700KF
  • RAM: 2x 16GB Corsair Vengeance DDR5 @5200MHz
  • GPU: Gigabyte RTX 3070 Gaming OC
  • SSD: Kingston Renegade 2TB PCI-E 4.0
  • PSU: Corsair H850i
  • Cooler: Corsair H100i Elite LCD

Metodologie

Vom testa ROG Maximus Z690 Formula pentru a determina temperatura maximă pe care aceasta o poate atinge în timpul rulării a două sesiuni de Cinebench R23 Multi Threaded, dar și în urma unei rulări de 20 de minute de Heaven Benchmark. Temperatura va fi monitorizată utilizând Corsair iCUE și HWMonitor.

Ulterior vom determina performanța maximă atinsă de memoriile RAM la frecvența de 5200 MHz CL38.Pentru a determina lățimile de bandă vom rula Cache and Memory Benchmark integrat in Aida64.

Testarea amplă a sistemului cuprinde rularea a trei categorii de teste asupra întregii platforme. Un set de teste sintetice dedicate procesorului, un set de jocuri în care a fost probată performanța sistemului în Full-HD, QHD și UHD, iar în final vom evalua temperatura și TDP-ul procesorului în cadrul a două rulări succesive de Cinebench R23 Multi-Threaded. Testele împreună cu rezultatele acestora sunt disponibile în articolul în care a vorbit despre 12700KF.

 

Rezultate teste

Temperatură MB

În cadrul rulării Cinebench R23, Z690 Formula a atins o temperatură maximă de 89°C, pe două dintre sondele integrate. Maxima a fost atinsă după aproximativ 7 minute din durata primei rulări, după care s-a stabilizat la această valoare până la final. Puteți observa că după câteva secunde după finalizarea celei de-a doua rulări punctele în care s-a atins temperatura maximă au revenit la temperatura de idle aproape instant, în timp ce descreșterea valorilor celorlalte citiri a scăzut liniar, dar totuși rapid. Ținem totuși cont că Cinebench R23 este un benchmark pentru a determina performanța maximă a procesorului și nu reflectă un caz tipic de utilizare.

Heaven Benchmark simulează destul de bine condițiile întâlnite în timpul sesiunilor de gaming, fapt resimțit în evoluția și variația temperaturilor de-a lungul testării. Maxima atinsă în cadrul acestui teste are valoarea de 45°C, temperatură considerabil mai scăzută decât cea înregistrată în Cinebench.

Se observă în capturile de ecran că unul dintre senzori înregistrează constant temperatura de 127°C. Nu am putut determina care dintre senzori este responsabil de această citire, însă sunt sigur că este una fictivă, deci ignorabilă, valoarea ei rămânând neschimbată indiferent de condițiile de utilizare a platformei de test.

Memorii RAM

Cache and Memory Benchmark

Lățimile de bandă atinse de cele două module de memorie RAM DDR5 Corsair Vengeance la frecvența de 5200 MHz CL38, utilizând profilul XMP 3.0, au atins peste 73GB/s la scriere și copiere și chiar peste 81 GB/s la citire.

Putem observa că numerele s-au îmbunătățit față de momentul în care am scris articolul dedicat acestor module, mai ales în cazul citirii. Acest lucru se datorează cel mai probabil actualizărilor de BIOS apărute între timp pentru această placă. Ne bucurăm să observăm astfel de îmbunătățiri și optimizări aduse odată cu trecere timpului deoarece este observabil procesul de maturizare al noilor tehnologii implementate.

 

Verdict

Asus ROG Maximus Z690 Formula este una dintre cele mai dotate și performante plăci de bază, fiind compatibilă cu procesoarele Intel din generația a 12-a, cu soclu LGA1700. Construcția este foarte rigidă și calitativă, placa fiind îmbrăcată aproape integral în tablă albă. Iar metoda de răcire cu care este livrată aceasta cuprinde un waterblock atașat chiar peste VRM, fiind ideală pentru integrarea într-un sistem de tip custom-loop.

Z690 Formula ne pune la dispoziție conectică de ultimă generație, incluzând o placă de rețea de 10Gbps, una Wi-Fi 6E, doi conectori Thunderbolt 4 și porturi USB 3.2 cât cuprinde, și toate astea doar pe panoul I/O, la care se mai adaugă și conectorii interni.

Recomand această placă în special celor mai pasionați și mai entuziași dintre noi, care sunt dispuși să își asume un preț ceva mai piperat, însă complet justificat ținând cont de dotările și posibilitățile oferite de acest produs.

La momentul publicării articolului poți achiziționa propria placă Asus ROG Maximus Z690 Formula la prețul de raft de 5437 Lei.

Review overview
Summary Asus ROG Maximus Z690 Formula este una dintre cele mai de top plăci de bază compatibile cu procesoarele Intel Alder Lake.
4.5
Tagged

Similar Articles

One thought on “Review: ROG Maximus Z690 Formula

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.