Puteţi să consideraţi acest articol ca fiind un fel de continuare a primului publicat despre 990FX. Până la urmă dacă îl consideraţi un fel de serial veţi afla din ce în ce mai multe despre noul chipset şi mai ales dacă merită să trecem la el mai repede sau dacă mai putem aştepta.

În principiu v-aş recomanda să rămâneţi la ceea ce aveţi deja pentru că până la urmă 990FX este doar un update minor al chipset-urilor mai vechi şi dacă nu vă pasionează soluţiile multi-vga, atunci chiar că schimbarea plăcii de bază este cam fără sens.

Şi dacă tot vorbim despre multi-vga, NVIDIA şi-a făcut simţită prezenţa inevitabil în lansarea noului chipset, deşia cesta este produs de AMD. Este ciudat într-adevăr să facă pact cu duşmanul care produce printre plăci video şi chipset-uri şi procesoare, însă avantajat aici este utilizatorul şi altceva nu prea mai contează.

 

GIGABYTE foloseşte pentru această serie de plăci de bază, din jurul chipset-urilor 900, aceaşi nomenclatură ca în trecut, iar UD7, placa de bază despre care vom discuta astăzi este chiar vârful de gamă.

 

 

Ce are special 990FXA-UD7

Cu ce să încep altceva decât cu cea mai nou adiţie printre tehnologiile suportate: SLI. Dacă în episodul trecut discutam despre 3-Way SLI şi CrossFireX cu maxim 3 plăci video, la UD7 se schimbă ecuaţia deoarece GIGABYTE a dispus sloturile în aşa manieră pe placa de bază încât se pot realiza şi configuraţii 4-Way SLI.

Să nu credeţi că este vorba de 4-GPU SLI, discutăm aici despre posibilitatea de a instala 4 plăci video single-GPU. Acest lucru era până acum posibil pe doar câteva plăci de bază şi acelea trebuiau să fie echipate cu cipuri NVIDIA NF200. Şi cum 990FX este capabil să ofere lane-uri pentru două slot-uri 16X fără a se pierde din ele datorită controller-elor USB 3.0, se pot construi configuraţii de 4 slot-uri X8 pentru plăci video.

Evident că scopul unei configuraţii 4-Waz SLI şi procesor AMD este cam neclar, adică nu prea s-a dat în vânt nimeni după 4 plăci video şi Gulftown, darămite după un AMD mult mai slab combinat cu 4 plăci video. Oricum, partea foarte bună este că preţul plăcii de bază nu este exagerat de mare faţă de al uneia cu 3-Way SLI deoarece nu există niciun cip NF200 care să îl crească. Oricum, e bine că există această opţiune, aproape  gratis.

 

Pachetul nu este foarte bogat în gizmo-uri şi în afară de bridge-urile 4-Way SLI şi 3-Way SLI nu mai găsim nimic interesant în el. Asta nu înseamnă că doar atât a pus GIGABYTE în cutie, există şi clasicele cabluri SATA, shield-ul pentur panoul I/O, manual, dar şi un bridge pentru 2-Way SLI şi două bridge-uri pentru CrossFireX şi ce mai vedeţi în poza alăturată.

 

UD7 pune la dispoziţie un număr total de 6 port-uri SATA 6Gbps şi două 3Gbps şi oferă suport pentru hard disk-urile mai mari de 3 TB.

Conectorul în care poate fi introdusă o alimentare SATA poate fi folosit pentru alimentarea slot-urilor PCIe în cazul unei configuraţii cu mai multe plăci video.

La fel ca în majoritatea cazurilor în care întâlnim plăci de bază high-end şi aceasta vine echipată cu debug LCD.

 

Nu ştiu dacă vă puteţi da seama din poza cu placa de bază întreagă, dar formatul acestei plăci de bază este ATX normal deşi pare mult mai mare. Oricum, e bine să ştiţi că măsoară 30,5*26,3 cm pentru a nu întâmpina probleme la instalarea ei în carcasă.

Sistemul de răcire al plăcii de bază este destul de sofisticat şi foloseşte în total două heatpipe-uri presate. Unul dintre aceste heatpipe-uri conectează radiatorul southbridge-ului de cel al northbridge-ului şi al doilea conectează northbridge-ul de VRM.

Că tot am ajuns la capitolul VRM, acesta este format din 8+2 faze, sau stagii, sau etaje, sau cum vreţi voi să le spuneţi. Deşi radiatorul este mai voluminos decât cel al plăcii despre care am discutat recent, sincer vă spun că mă aşteptam să vină echipată cu un VRM mai „dolofan”, aşa cum am văzut pe multe plăci de bază de la GIGABYTE. Dar probabil că acesta este suficient pentru a satisface un buldozer overclock-at.

 

O altă caracteristică foarte utilă, mai ales pentru overclock-eri sau pasionaţii de stors performanţă din componente o reprezintă butoanele amplasate lângă conectorul de alimentare al plăcii de bază. Cu ajutorul lor putem reseta sau stinge PC-ul desfăcut atunci când ceva nu ne convine, sau ne poate face prietena glume atunci când ei nu îi convine ceva:). Butonul pentru ClearCMOS are un plastic deasupra lui pentru a nu fi apăsat din greşeală. Ţin să vă mărturisesc că de câteva ori am apăsat butonul de ClearCMOS întrucât încercam să îmi sprijin mâna în ceva şi din păcate m-am sprijinit exact în ceea ce nu trebuia.

 

 

 

Teste şi concluzii

Acum că ştim despre ce este vorba vom merge la teste. Pentru asta m-am ocupat de overclock-area unui procesor Phenom 2 X6 1100T. Memoriile folosite de mine au fost Kingston@2133MHz CL9 dar evident rulând în jurul valorii de 1700 MHz. Pentru răcire m-am folosit de cooler-ul un modest Cooler Master Hyper 212 Plus. Însă pentru a putea face ceva în privinţa temperaturii am utilizat un alt ventilator decât cel din cutie şi astfel am fost în stare să îl răcesc la frecvenţa la care l-am urcat.

 

1100T l-am overclock-at în două feluri: doar modificând mutliplicatorul şi astfel am ajuns la 4 GHz stabil, iar în a  doua metodă am crescut şi frecvenţa de bază de la 200 MHz şa 213 MHz şi astfel am atins 4,24 GHz. Singurul teste de stabilitate pe care l-am rulat a fost 3D Mark Vantage deoarece acest exemplar de Phenom II X6 nu suportă nicio metodă clasică de stres de la 3,7 GHz în sus.

Poate că UD7 nu vine echipată cu un miliard de port-uri USB 3.0 şi dotări întâlnite pe plăcile de bază pentru procesoarele Intel, însă construcţia ei solidă precum şi capabilitatea de a suporta 4 plăci video single-GPU în SLI sau CrossFire fac din ea o veritabilă alegere pentru cei ce necesită o putere de calcul foarte mare şi paralelismul oferit de procesoarele X6.

Acum, să nu credeţi că pentru jocuri X6 este fantastic. În majoritatea cazurilor este întrecut de fratele lui mai mic X4 980. Însă în aplicaţiile optimizate pentru a rula pe mai multe fire de execuţie, 1100T străluceşte.

Aşa că dacă planifici să îţi construieşti un sistem pentru ceva CUDA şi alte minunăţii ce nu au legătură cu jocurile, atunci ceva în jurul unui X6 reprezintă o alegere mai ieftină decât un six-core de la Intel, însă evident şi performanţa procesorului este mai mică, dar cea a plăcilor video s-ar ridica la acelaşi nivel.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE 990FXA-UD7

+ Răcire
+ Suport Quad SLI/CF
+ Aspect
– Nu are BIOS EFI

 

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – ASUS Crosshair V Formula

Citeşte şi Upgrade-uri la noua generaţie AMD – ASUS Sabertooth 990FX

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.