Performantele routerelor wireless au evoluat foarte mult in ultima vreme si introducerea noului standard 802.11ac a inceput sa puna sub semnul intrebarii existenta cablurilor UTP. Privim acest lucru prin prisma mobilitatii, a aspectului spatiului de lucru dar si a libertatii de miscare.Gamerii experimentati privesc, de cele mai multe ori, cu suspiciune aceste solutii din cauza latentei sau a a calitatii serviciului insa au inceput sa apara, incet-incet, si echipamente care castiga teren si incredere in mintile infierbantate ale jucatorilor.

In 2015 in cadrul Computex producatorul de placi de baza ASRock a facut o miscare de marketing interesanta – si-a anuntat intrarea pe piata de retelistica tintind doua lucruri: segmentul premium cat si pe cel de gaming. ASRock intentioneaza sa prinda vasul 802.11ac ca multi alti producatori si acest lucru nu poate decat sa ne bucure. Concurenta pe acelasi segment inseamna preturi mai mici si dezvoltarea de tehnologii performante intr-un ritm mai alert.

Caracteristici si specificatii

ASRock G10 a pornit de la ideea ca specificatiile unui router trebuie sa intruneasca trei citerii esentiale: viteza, stabilitate si acoperire, insa fara a ignora designul. Astfel, s-a pus un accent destul de mare pe design desi acesta este un punct de vedere foarte subiectiv. Scos din cutie, intradevar G10 se remarca printr-un design aparte. Chiar daca liniile drepte te trimit cu gandul la alt producator (da, la ASUS ma refer), constructia monobloc in trei trepte il fac destul de aratos. Vine in doua nuante – alb si negru – dar din pacate carcasa este glossy. Amprentele, praful si alte impuritati vor fi extrem de vizibile.

Fantele pentru ventilare sunt un punct important in cazul acestui router. Acestea sunt plasate in partea superioara si nu sunt extraordinar de vizibile deoarece se intregreaza foarte bine in design. Cu toate acestea, constructia obliga utilizatorii sa aseze routerul in pozitie verticala si nici nu permite fixarea acestuia pe vreun perete sau alta suprafata plana.

Pozitionate pe partea inferioara sunt amplasate doua benzi din cauciuc (destul de inguste), care au menirea de a nu permite echipamentului sa alunece pe suprafetele inclinate. Tot aici regasim inca un set de fante pentru ventilare.

Pe partea din fata sunt pozitionate LED-urile de status si, din nefericire, nu exista posibilitatea de a le opri. Lumina „ambientala” se poate opri, totusi, din interfata de administrare a routerului. Pe partea din spate sunt amplasate alimentarea, butonul pentru oprirea alimentarii, un buton de reset, doua porturi USB3.0, doua butoane WPS pentru 2.4GHz si 5GHz si cinci porturi ethernet – LAN si WAN, gigabit.

Din punct de vedere al echiparii hardware, G10 rivalizeaza, asa cum si-a propus, cu rutere din clasa premium. NPU-ul ethernet este un Qualcomm Atheros IPQ8064, cipul care se ocupa de partea de switching este un Qualcomm Atheros QCA8337, suplinite de 512Mb RAM si un flash storage de 128 Mb ROM. NPU-ul pentru wireless este tot un Qualcomm Atheros dar sub nume de cod QCA9980 cu o arhitectura KRAIT dual-core, tactat la 1.4GHz.

Tot in interior se regasesc si cele opt antene dipol care se ocupa de propagarea semnalului wireless – 4 pentru banda 2.4GHz si 4 pentru banda de 5GHz.Galerie foto

 

Firmware

Firmware-ul cu care vine G10 nu poate decat sa-mi lase un gust amar. Desi functionalitatile de baza exista, designul cat si nivelul la care puteti personaliza setarile sunt spartane de-a dreptul. Pe langa designul suparator pentru ochi care te duce cu gandul la un skin de Winamp realizat de un liceean puber, nivelul setarilor este de-a dreptul superficial pentru un echipament high-end. Singurele elemente care merita mentionate sunt posibilitatea de a se conecta la un server RADIUS si setarea de QoS la nivel de IP. Da, avem posibilitatea de a configura pana la trei retele „guest” in fiecare banda si da, exista si parental control sau programare pentru accesul la reteaua WIFI insa doar atat.

 

Metodologie si performante

Metodologia de test pe care am folosit-o si de data aceasta a fost aproape identica cu cea pe care am folosit-o in cazul routerului AC3200 de la ASUS. Am folosit ca benchmark IxChariot al celor de la IXIA alaturi de 4 clienti dar data aceasta doar statii de lucru. Doi dintre clienti ne-au fost pusi la dispozitie in cloud, de catre IxChariot, iar pe ceilalti doi i-am configurat local. Cele doua statii de lucru au fost echipate cu placi de retea wireless 802.11ac(o ASUS PCE-AC68 si un 2T2R WiFi 802.11ac), iar pe LAN am folosit o placa de retea cu un cip gigabit Killer E2200 (mai exact un Qualcomm Atheros) si un cip Intel. Uplink-ul a fost, bineinteles, gigabit best effort, iar topologia in cazul testelor wireless a fost Round Robin. Criptarea pe care am folosit-o a fost WPA2-AES.

Firmware-ul pe care l-am folosit a fost ultima varianta disponibila (v1.27), iar pe toata durata testelor firewall-ul cat si QoS-ul au fost dezactivate pentru a nu afecta performanta. Firewall-ul lui G10 foloseste SPI (stateful packet inspection) si uneori in cazul testelor se poate deconecta deoarece el poate detecta un atac de tip DoS. In cadrul testelor ne-am concentrat in special asupra vitezelor de download si upload (atat pe fir cat si wireless), a calitatii streamingului si a stabilitatii.

 Bineinteles ca primul test a fost de cel WAN to LAN unde am testat viteza bruta de download. Astfel, am simulat descarcarea unui fisier de 30GB folosind protocolul BitTorrrent catre un numar de 10 utilizatori aflati in reteaua locala. Da, valoarea pe care o vedeti e posibil sa va faca sa strambati din nas insa ~60MB per client la download este una decenta. Din nou, tineti minte ca am testat cu 10 useri concomitent.

Pentru testul de upload am folosit aceleasi setari ca si mai sus. Valorile obtinute sunt consistente si acest lucru dovedeste faptul ca G10 este un echipament care reuseste sa faca fata si unui scenariu unde este destul de solicitat.

La fel ca in cazul routerului de la ASUS, in cazul acesta am testat simuland transferul unui fisier de 12GB de la un client care era conectat pe fir catre un alt client conectat WiFi prin placa de retea ASUS PCE-AC68.

Pentru acest test am folosit setari identice ca si pentru testul 802.11ac to LAN. Viteza este usor diferita din cauza configuratiei diferite a statiilor de test. Chiar si asa, viteza este destul de ok.

Acest test a folosit un scenariu usor diferit fata de cel pe care l-am rulat in cazul ASUS. Mai exact, in loc sa simulam descarcarea de fisiere prin protocolul BitTorrent am mers pe ideea de transfer de fisiere. Astfel, am transferat intre cei doi clienti un fisier de 4,3GB. Calitatea semnalului a fost una excelenta, iar viteza a fost aproape constanta, fara drop-uri semnificative, in ciuda graficului de mai sus.

LAN to LAN Blu-Ray playback este o aditie noua in cazul suitei noastre de test. Acest scenariu de test ne-a permis sa vedem daca ar exista packet drops in cazul unui streaming audio/video pe retea in momentul in care aceasta este utilizata si de alti utilizatori (gaming, download, browsing, etc.). Dupa cum vedeti, streamingul este aproape ok.

Pentru ultimul test am folosit un mix de aplicatii. Concret, am combinat doua teste intr-unul singur – o descarcare de fisier de pe torrent catre 10 utilizatori de pe LAN si un streaming video HD 1080p (Netflix, bineinteles, pentru ca este in mare voga acum) catre aceiasi utilizatori. Dupa cum se vede vitezele asigura o calitate a serviciului destul de ok.

Extra stuff

Am pastrat la final inca doua caracteristici pe care le ofera ASRock G10. Prima dintre ele este posibilitatea de a memora frecventele IR (infrarosu) ale dispozitivelor din camera voastra pentru a le putea controla ulterior folosind o aplicatie de mobil pe care o puteti descarca din App Store sau Google play. Da, va puteti controla televizorul, aerul conditionat si cam orice echipament care foloseste o telecomanda IR. Da, este dragut dar telefoanele Samsung (asta e doar un exemplu) fac asta deja si este o caracteristica destul de … inutila pentru un router si una care ii creste pretul. Din punctul meu de vedere, un echipament de retea ar trebui sa se concentreze doar pe aspecte care tin de retea si atat. Da, suntem inconjurati de telefoane destepte si televizoare aproape la fel de inteligente dar parerea mea este ca nu am nevoie de inca o aplicatie pe telefon pentru a regla temperatura aerului conditionat. Asta daca nu cumva v-ati pierdut telecomanda 🙂 Singurul lucru pozitiv al acestei aplicatii este ca permite accesul la setarile routerului.

A doua caracteristica pe care o ofera G10 este un dongle (ASRock HDMI 2-in-1 Router) care indeplineste doua roluri: travel router si streaming de continut audio/video. Da, se poate face streaming direct catre TV sau tableta/telefon. Il puteti folosi cand calatoriti. Nu este greu de instalat si folosit si face cam tot ce face un Google Chrome Cast. Din nou, nu este neaparat o idee rea si functioneaza bine dar acest lucru poate fi privit din doua puncte de vedere.

Primul este cel optimist. Primiti un lucru in plus care pe langa faptul ca este multifunctional (pana si eu ma gandesc sa imi cumpar un router pentru momentele cand calatoresc) permite crearea unui „ecosistem”, daca vreti, folosind un singur brand. Cam astea ar fi beneficiile. Celalalt punct de vedere este putin mai pesimist. De ce sa platesc in plus pentru o caracteristica de care nu am neaparata nevoie? Da, streaming de continut se poate face si folosind alte metode mai ieftine, chiar daca acestea nu sunt „out of the box and ready to run” cum este H2R. Al doilea dezavantaj ar fi imposibilitatea de a cumpara H2R separat. Ar fi fost o idee buna de a creea un pachet customizabil care sa permita cumpararea celor doua separat sau impreuna.

Concluzii

Ca si in cazul routerului de la ASUS, discutam de un competitor serios pe piata high-end dar vorbim aici de AC2600 si nu de AC3200. Diferenta de performanta, dintre ele, nu este mare tinand cont de rezultatele pe care le-am obtinut in teste dar merita merita banii? Doar daca aveti multi utilizatori. Pentru o familie mai mare sau o firma micuta care are nevoie de un echipament stabil si cu perfomante adecvate in retea este perfect.

Pentru un utilizator casnic care nu doreste altceva decat un router care sa ii permita download sau transfer de fisiere intre echipamente si joaca online in acelasi timp exista alte alternative mai ieftine.

  • ASRock G10 poate fi cumparat de la ALTEX pentru un pret de 1499 Lei.

+ Performanta
+ 2 * USB 3.0
– Pret
– Firmware

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.