Fără doar şi poate streaming-ul a devenit preocuparea numărul 1 a gamerilor din ziua de azi. Fie că eşti pro sau amator, streaming-ul este metoda prin care le poţi arăta şi altora ceea ce faci în mediul virtual al jocurilor. DotA 2, LoL, CoD 4, CS:GO sau BF3 sunt doar câteva dintre activităţile cu care se îndeletnicesc gamerii.

Totuşi, pentru a putea partaja ecranul în mediul online via streaming este absolut obligatoriu să ai şi un PC foarte puternic. Dacă nu eşti posesorul unui i7 2600K sau ceva echivalent de la AMD alături de o super placă video, nu vei putea face stream decât jucând CS 1.6 sau Solitaire. Compresia video în timp real este activatea cu cel mai mare consum de resurse şi ca să conteze conţinutul tău video acesta trebuie să fie întâi de toate la o calitate decentă.

AVerMedia-Live-Gamer-HD-02Cu cât configuraţia PC-ului tău este mai slabă, cu atât va scădea şi calitatea materialului video rezultat. Partea cea mai proastă a ecuaţiei o reprezintă de fapt scăderea performanţei PC-ului în joc şi implicit şi a ta ca gamer. Cu alte cuvinte experienţa ta din timpul jocului pe parcursul unui stream este aceaşi ca atunci când nu faci stream doar dacă ai un super PC.

Veţi vedea la capitolul teste de performanţă ce impact are de fapt rularea unui stream pe un PC mediocru.

 

Specificatii si caracteristici

  • Interfaţă: PCI-Express x1
  • Intrări Video Digital: HDMI / DVI-D
  • Intrări Audio Digital: HDMI
  • Intrări Audio Analogic: 3.5mm
  • Ieşiri Video Digital: HDMI / DVI-D (Pass-through de la intrarea HDMI)
  • Ieşiri Audio Digital: HDMI (Pass-through de la intrarea HDMI)
  • Ieşiri AudioAnalog: 3.5mm Stereo (Pass-through from 3.5mm Audio Input)
  • Calitate Înregistrare: 60Mbps@1080p30
  • Dimensiuni: 12.3×10.4×2.2 mm
  • Greutate: 102.5g

În ceea ce priveşte rezoluţiile suportate, v-aş recomanda să intraţi pe această pagină pentru a le studia. În mare există suport pentru orice rezoluţie vă este vouă cunoscută plus alte câteva mai rar întâlnite. Deşi nu am notat în lista specificaţiilor acest lucru, Live Gamer HD oferă suport pentru compresie hardware h.264 şi asta înseamnă că în momentul în care veţi susţine un stream, impactul asupra performanţei va fi cât se poate de mic.

AVerMedia-Live-Gamer-HD-07Altă caracteristică pe care trebuie neapărat să o menţionez este reprezentată de butonul pentru înregistrat. Pare irelevant un buton, însă, vă spun din proprie experienţă că dacă vrei să faci un clip care să pornească chiar în timp ce te joci, este imposibil să apeşi un hotkey pe tastatură fără a-ţi perturba acţiunea. Cu alte cuvinte, acel buton poate fi aruncat pe jos şi poate fi folosit pe post de pedală şi astfel mâinile se pot ocupa de maus şi tastatură.

Aşadar, AVerMedia s-au gândit la aproape orice cerinţă îi poate trece prin cap unui gamer.

Mai mult decât atât, există şi suport pentru XSplit. Asta înseamnă că nu este nevoie de configurări speciale sau tweak-uri nemaiîntâlnite. Tot ce trebuie să facă un gamer este să instaleze placa de captură, software-ul acesteia şi să aleagă ca sursă în XSplit placa  Live Gamer HD.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/avermedia-live-gamer-hd/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platforma de test si metodologie

Platforma de test este de fapt PC-ul lui „ang”, gamerul nostru de serviciu. Având în vedere că foloseşte acest PC de foarte multă vreme şi este obişnuit cu el în timpul sesiunilor de stream, el ar fi fost cel mai în măsură să observe schimbările de performanţă dacă utilizează sau nu Live Gamer HD. Eu unul nu aş putea să judec la fel de bine deoarece schimb hardware-ul prea frecvent şi dacă astăzi joc League of Legends la 500 fps, mâine există şanse să joc la 100.

  • Procesor: AMD Phenom II X4 965 – 3.40 GHz
  • Cooler: Noctua NH-U14S
  • Memorii: 2×4 GB  @ 1600 MHz
  • Stocare: HDD WD 320GB
  • Sursă: Sirtec 500W
  • Placă video: ASUS GTX 570
  • Driver NVIDIA ForceWare 310.90
  • Sistem de operare: Windows 7 64-Bit Ultimate
  • Display: BenQ XL2420T

Pentru testarea impactului asupra performanţei ne-am folosit de 4 jocuri în care „ang” este foarte agil. Ca referinţă avem performanţa PC-ului lui atunci când rulează jocul fără a face stream şi atunci când face stream. Impactul este atât de mare încât el nu poate oferi stream în timpul unui meci de campionat deoarece nu poate juca la adevăratul lui nivel.

În League of Legends şi Call of Duty 4 am urmărit şi nivelul de încărcare al procesorului împreună cu media de cadre pe secundă. Fiind un PC destul de vechi, acesta este afectat imediat în Call of Duty 4 şi acel 250 fps constant este compromis. DotA 2 şi CS:GO oricum merg slab şi cu streaming şi n-am mai urmărit gradul de încărcare al procesorului.

 

Teste de performanta

League of Legends nu este un joc ce necesită foarte multe resurse, totuşi, având în vedere că procentul pe care îl ocupă din procesor este destul de mare, streaming-ul acestui joc este destul de dificil de realizat la o rezoluţie bună. Lui „ang” îi rulează perfect jocul în condiţii normale. Adică la 1280*720 cu toate detaliile la maxim obţine o medie de 200 fps-uri într-un meci clasic. Însă în momentul în care începe să facă streaming, numărul de cadre pe secundă scade la 90 şi devine dificil să joace la capacitatea lui reală.

Acum, întrebarea voastră este ce se întâmplă în momentul în care face streaming cu Live Gamer HD. Ei bine, media de cadre pe secundă creşte la 120 şi totul revine la cursivitatea cu care este obişnuit. În cazul unor PC-uri cu procesoare mai puternice impactul streaming-ului fără codare hardware nu este acelaşi asupra performanţei, însă beneficiul adus Live Gamer HD se simte. Mai jos aveţi două screenshot-uri cu nivelul de încărcare al procesorului în timpul unui meci clasic pe Summoners Rift.

Streaming fără Live Gamer HD

stream-lol-no-hw

Media de utilizare a precosorului este de 85% în timpul stream-ului fără placa Live Gamer HD.  Numărul de cadre pe secundă este 95, însă acesta scade pe măsură ce apar mai mulţi inamici în ecran şi sunt randate mai mutle efecte speciale.

 

Streaming cu Live Gamer HD

stream-lol-cu-live

În screenshot-ul de deasupra se poate observa comportamentul din timpul stream-ului folosind placa de capură Live Gamer HD. După cum puteţi observa, media de utilizare a procesorului a scăzut la 40%. Şi numărul cadrelor pe secundă a crescut la 120

 

Pentru restul de jocuri am să sumarizez totul într-un tabel pentru a fi mult mai uşor de înţeles.

performanta-lgh

 

Concluzii

Nu v-am spus nimic despre preţ deoarece acesta nu este unul foarte prietenos. Totuşi, dacă gândim la rece situaţia, este mult mai avantajos să investeşti într-o placă de captură decât într-un PC mai performant. Dacă media de cadre pe secundă te mulţumeşte atunci când nu faci streaming, în mod clar performanţa ta ca gamer nu va fi afectată de un streaming făcut cu Live Gamer HD. Partea care s-ar putea să nu îi bucure pe unii dintre voi o reprezintă imposibilitatea de a o folosi cu OBS şi faptul că veţi fi forţaţi să vă faceţi abonament la XSplit. Însă dacă luăm în considerare faptul că există suport oficial şi compatibilitatea este garantată putem trece cu vederea acest aspect.

Preţul la care poate fi cumpărată placa Live Gamer HD este de 651 Lei la EVOMAG sau 719,56 Lei la PCGarage

 

Plusuri şi minusuri pentru AVerMedia Live Gamer HD

goodforgaming

+ Performanţă
+ Buton recording
+ Suport oficial XSplit

– Preţ

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.