In ultima vreme nu ma mai lovesc la fel de des de intrebarea „ce carcasa sa imi iau?” pentru ca majoritatea utilizatorilor, fie ei experimentati sau nu, se orienteaza catre solutii „out of the box” sau mobile, iar segmentul PC incepe sa resimta acest lucru.

Asa cum spunea si Fulger intr-un material acum ceva luni, astazi este foarte greu sa iti alegi o carcasa deoarece piata este efectiv sufocata de catre producatori asiatici care nu au altceva in minte decat costuri mici si profit mare. Cum intentionez sa-mi schimb platforma pe care lucrez acasa, m-am hotarat sa inlocuiesc si batrana mea Cooler Master CM 690.

Cum am ramas putin in urma cu informatiile din zona asta am inceput sa ma documentez si sa incerc, pe cat posibil, sa gasesc ceva care sa exceleze la air-flow, cable-management si sa nu arate a kitsch. Intamplarea a facut sa ma lovesc de Be quiet! Silent Base 600. Am facut abstractie de fereastra laterala si de culoarea usor prea aprinsa a insertiilor de pe laterale si am inceput sa o analizez cat mai impartial cu putinta.

Specificatii si caracteristici

In primul rand nu discutam de o carcasa ITX. Fiind de moda veche, mie imi place sa am unde ascunde cablurile si sa beneficiez de suficient spatiu pentru toate componentele pe care le am deja instalate in statia de lucru de acasa. Cu alte cuvinte, discutam de o carcasa ATX care vine in trei variante de culoare – negru, argintiu si portocaliu si o greutate de 8 Kg care este usor cam mare pentru materialele din care este construita – ABS si polycarbonat. Din punct de vedere al compatibilitatii cu placile de baza, B600 este compatibila cu ATX, mATX si mini ITX cat si cu majoritatea placilor video, fie ca vorbim de multi GPU sau single GPU.

Desi nu sunt adeptul carcaselor cu „ferestre”, am trecut acest lucru cu vederea tinand cont de faptul ca majoritatea producatorilor de placi de baza si placi video au inceput in ultima vreme sa se intoarca la moda instalatiilor de Craciun amplasate pe componente.

Ce mi-a atras atentia in mod deosebit la B600 este faptul ca vine echipata cu filtre de praf in partile din fata, spate si pe lateral si mai mult, este izolata cu material fonoabsorbant si dampere anti-vibratii in zonele cheie.

BeQuiet! Silent Base 600
Specificatii
Dimensiuni (mm) 495 x 230 x 493 (L x W x H)
Form Factor ATX
Materiale ABS, policarbonat si metal
Placi de baza suportate ATX, mATX, Mini ITX
Panou I/O 2x USB 3.0, 2 x USB 2.0 Mic, Headphone, Power
Sidewindow (mm) 325 x 325
Sloturi expansiune si drive bay-uri
Cage HDD 1
Intern 3.5″ 3
Intern 2.5″ 3
Ventilatoare incluse 120 mm fan 140 mm fan 200 mm fan
Fata 1 @ 900rpm
Sus
Spate 1@1200rpm
opt. racire cu lichid Dimensiuni radiator 120mm Dimensiuni radiator 140mm?
Fata pana la 140 mm
Sus pana la 240 mm
Spate 120 mm
Clearance
Placa video 413 mm fara cage HDD / 294 mm cu cage HDD
CPU cooler 170 mm
Greutate neta 9.31 kg
Garantie
3 ani

 

Ce mi-a placut inca de cand am citit specificatiile a fost spatiul generos pe care il ofera si care permite orice combinatie de placi de baza, video, cat si pentru racire dar vom discuta despre aceste aspecte mai pe larg in cele ce urmeaza.

 

Exterior

Desi intentionam sa ne ocupam de varianta cu un colorit mai sobru, din pacate am avut o supriza cand am deschis cutia. Trecand peste acest aspect care, printre altele tine mai mult de gusturile fiecaruia, carcasa are un aspect foarte placut, iar elementele de design sunt foarte bine definite. Atentia pentru detaliu este „nemteasca” si finisajele sunt de cea mai buna calitate. Chiar daca schema de culoare nu exprima acest lucru, constructia este eleganta, bine inchegata si Be quiet! au exagerat putin cand au incercat sa integreze toate elementele de design deoarece fantele pentru intake sunt micute.

Panoul frontal este compus din doua elemente. Partea de sus ascunde cele trei bay-uri frontale si permite totodata accesul la filtru de praf frontal. Prinderea acestei „usite” se face cu magnet, iar balamalele sunt din plastic, lucru care m-a dezamagit deoarece, din experienta personala, dupa cele acumuleaza praf incep sa scoata sunete de usa cu balamale ruginite. Un lucru bun este faptul ca spatele acesteia este acoperit cu material fonoabsrobant.

Tot pe panoul frontal regasim doi conectori USB 2.0, doi conectori 3.0 cat si jack-urile pentru casti si microfon. Deasupra este pozitionat butonul de power alaturi de LED-ul aferent, care este un pic cam mare pentru gusturile mele.

Pe partea dreapta, opus ferestrei, este plasata o fanta pentru intake care strica putin eleganta designului (vezi logo-ul imens BeQuiet!) dar are totodata un scop bine definit – intake suplimentar pentru fluxul de aer.

Capacele laterale ale carcasei se prind cu thumbscrews, iar pe partea inferioara, pe langa suportii din cauciuc anti-alunecare mai avem un filtru de praf care se poate detasa foarte usor prin partea din spate a carcasei.

Interior

La interior carcasa se prezinta la fel de bine. Desi exista unele mici detalii care le-au scapat nemtilor, per total pot spune ca au facut o treaba excelenta. Sasiul este complet negru, iar fantele pentru traseele de cable management sunt acoperite cu un cauciuc (tot portocaliu, tot prea tipator pentru gusturile mele) care protejeaza cablurile impotriva uzurii care poate aparea in urma frictiunii cu tabla utilajului sau va poate proteja „degetelele” in cazul in care nu sunteti atenti.

Bay-urile pentru unitatile de stocare / optice de sus sunt de tip lock-in ceea ce inseamna ca nu veti avea nevoie de suruburi. Cage-ul pentru unitatile de stocare din partea de jos este foarte usor de indepartat deoarece este prins doar in trei thumb-screws. Pe capacul dreapta se poate observa materialul fonoabsorbant, iar in prima poza din galeria de mai jos puteti vedea unul dintre detaliile care le-a scapat nemtilor – un surub cam razlet pe fereastra acoperita cu plexiglas.

 

Build log

La prima vedere beQuiet! Base 600 pare ca este suficient de incapatoare si ca nu vor exista probleme in a gazdui toate componentele pe care le aveti deja sau pe care intentionati sa le instalati. Dar sa le luam pe rand.

Pentru constructia PC-ului am folosit urmatoarele componente :

  • Placa de baza: GIGABYTE GA-X99 Gaming G1
  • CPU: Intel Core i7 5960X
  • Cooler: Corsair H110i GTX si Noctua D9L
  • RAM: PanRam Ninja-V @3200 MHz
  • SSD mSATA M2 Kinston 240GB + Kingston HyperX Savage 480GB
  • PSU: Cooler Master v850
  • Placa video: AMD Radeon Fury Nano

Singurele probleme majore de care ne-am lovit au fost imposibilitatea de a instala in plafonul carcasei radiatorul racirii cu lichid a coolerului H110i de la Corsair dar si cable-managementul destul de precar din cauza firelor prea lungi ale ventilatoarelor cu care vine echipata carcasa. Faptul ca nu am putut monta H110i in plafon ne-a cam dezumflat deoarece acest lucru ar fi fost posibil doar daca foloseam ventilatoare de 120mm „slim”, lucru care se pare ca este de domeniul fanteziei pe piata din Romania. Am incercat sa cumparam si nici un magazin de la noi se pare ca nu are asa ceva in stoc sau in plan sa aiba.

Astfel, am recurs la batranul nostru Noctua D9L care nu ocupa la fel de mult spatiu in carcasa si va permite realizarea unei imagini de ansamblu asupra felului in care sunt asezate componentele.

La fel ca in cazul carcasei Fractal Design Define S si Be Quiet! Base 600 prezinta acel punct de fixare al placii de baza. Este de-a dreptul util la asamblare si chiar ar fi placut sa vedem ca mai multi producatori vor lua in considerare acest mic detaliu.

DSC03603

Desi majoritatea componentelor au tema coloristica rosu cu negru, balansul dintre culori nu este urat. Probabil ar fi fost realmente util sa includa mai multe cauciucuri in pachet cu diferite culori astfel incat sa poti asorta carcasa cu orice componente ai avea tu disponibile. Sau daca pe viitor le schimbi, sa poti sa iei in considerare si alte variante decat portocaliu. Nu ca ar exista prea multe componente cu aceasta tema coloristica.

 

Desi in poza fara capacul lateral de mai sus erau vizibile niste cabluri, acestea au fost ascunse usor de negrul din interiorul carcasei. Sistemul in forma finala nu arata rau si este suficient spatiu liber pentru un airflow de la zona de admisie catre zona de evacuare.

 

Concluzii

In momentul de fata pot spune ca, desi atentia mea a fost concentrata asupra unei functionalitati cat mai eficiente nu am neglijat totusi design-ul. Observ insa cu uimire ca in anul 2016 in continuare este la moda sa ai o carcasa cu „vedere laterala”. Acest lucru nu ma deranjeaza in mod deosebit, mai ales ca pentru pretul la care este disponibila (~550 Lei), specificatiile concureaza cu segmentele de top.

Nu o pot compara cu carcase din segmentul mai sus mentionat insa pot afirma cu tarie ca din punct de vedere al functionalitatii dar si a atentiei pentru detaliu sau a materialelor folosite in constructie se alatura unor carcase de la producatori ca NZXT, InWin sau Phanteks.

Pentru mine principiile de functionalitate si calitate primeaza in fata design-ului (da, stiu, sunt subiectiv) si in momentul de fata be quiet! Silent Base 600 este una dintre optiunile mele pentru viitorul PC pe care il construiesc.

 

Carcasa be quiet! Silent Base 600 se poate cumpara de la PC Garage (554 Lei) 

 

+ Aspect
+ Calitate materiale
+ Antifonata
+ Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.