H150i Pro este noul varf de gama din segmentul solutiilor complete de racire cu lichid, de la Corsair. Cea mai importanta noutate adusa de catre acest AIO o reprezinta radiatorul enorm de 360mm.

Este primul lor AIO cu un radiator atat de mare si in teorie ar trebui sa fie mai performant si mai silentios decat fostul varf de gama de la Corsair.

Pana nu demult, aceasta pozitie, de varf de gama, era ocupata de H115i si stiu ca nomenclatura lor nu are logica, dar nu prea ne intereseaza asa tare acest aspect.

Ne intereseaza de fapt sa aflam daca este cu ceva mai bun. Adica daca este mai silentios si mai performant.

Corsair H150i Pro AIO Cooler review | WASD

Vedeti voi, H115i are niste ventilatoare infiorator de zgomotoase si atunci cand ai nevoie de liniste completa, sesizezi pompa printre toate ventilatoarele instalate intr-un PC.

Dar poate H150i Pro este altfel. Oricum, e cu iluminare RGB ceva mai evidenta decat H115i si asta ar trebui sa va incante, pe voi, cei excitati de beculete.

 

Ce este Corsair H150i Pro?

Desi Corsair nu specifica foarte multe lucruri despre acest sistem de racire, sunt foarte multe lucruri pe care vreau sa vi le povestesc. In primul rand, acest AIO este unul inteligent. Asta inseamna ca folosind conexiunea la USB poti accesa functii avansate ca turatiile ventilatoarelor sau numarul de rotatii pe minut al pompei.

Acest proces se traduce in control deplin asupra zgomotului.

In software-ul iCUE, am fost surprins sa descopar o setare numita zero RPM. Aceasta setare mi-a transformat instant PC-ul intr-unul ce putea sta pornit chiar daca inregistram ceva pentru materialele video de pe canalul nostru de Youtube.

Daca vrei neaparat, ventilatoarele pot fi conectate si direct la placa de baza pentru a le concepe o curba a rotatiilor in functie de temperatura procesorului. Dar nu cred ca e nevoie, pentru ca in cazul in care alegi zero RPM in software, daca temperatura ajunge la 80°C, ventilatoarele vor incepe sa se invarta automat.

Dar nu va ganditi ca incep sa suiere. Se invart subtil, la 500 RPM. Suficient cat sa mentina temperatura pe loc.

Singura zona de iluminare a acestui sistem de racire este capul de racire al procesorului si spre diferenta de H115i, avem o iluminare ceva mai pronuntata, dar suficient de subtila cat sa nu devina enervanta. Ar fi fost de bun augur niste ventilatoare cu iluminare RGB, mai ales ca exista unele super frumoase de la Corsair. Dar probabil ar fi crescut pretul prea mult pentru intregul pachet.

Bineinteles, iluminarea poate fi sincronizata cu alte dispozitive Corsair.

Alimentarea intregului AIO se face cu ajutorul unui conector SATA si acesta este un lucru bun pentru ca este alimentat direct din sursa.

 

Galerie foto

 

Instalare

Daca e un lucru pe care il ador la AIO-urile Corsair, ei bine, acela este ca mentin acelasi sistem de prindere. Practic, cand faci upgrade de la un sistem de racire la altul mai performant tot de la ei, nu trebuie sa iti faci griji nici macar sa schimbi suruburile. Iar experienta o ai deja dobandita si instalarea va merge super simplu.

In ceea ce priveste H150i Pro, singurul inconvenient il reprezinta cele 3 cabluri pentru ventilatoare pe care te vei chinui sa le ascunzi.

Si, bineinteles, te vei plictisi in timp ce insurubezi cele 24 de suruburi. 12 pentru ventilatoare si 12 pentru radiator ca sa il prinzi de carcasa.

Dar partea buna este ca trebuie sa faci asta o singura data.

Vine ca o manusa in carcasa In Win 303

 

Platforma de test

Platforma de test a fost utilizata pentru verificarea temperaturii pentru H150i Pro, dar si pentru H115i si a fost compusa din urmatoarele compoente:

  • Placa de baza: Asus ROG Maximu X Formula
  • Procesor: Intel Core i7 8700K @ 4,3 GHz 1,2v
  • RAM: 4×8 GB DDR4 HyperX Predator @3333 MHz
  • Sursa: Corsair RM850i
  • Carcasa: In Win 303
  • Placa video: MSI GeForce GTX 1070 Ti

Desi am specificat carcasa, sa stiti ca testele le-am efectuat fara a monta panoul lateral. Asta inseamna ca radiatorul a fost mult mai aerisit decat daca as fi instalat panoul.

Stiu ca e ciudat sa vedeti procesorul la 4,3 GHz, dar acesta este default-ul pe placa de baza Maximus X Formula fara acele enhancement-uri de la Asus.

Inainte de a trece prin valorile temperaturilor, trebuie sa stiti ca pentru a pune procesorul la treaba am folosit Adobe Premiere Pro exportand un proiect special conceput pentru a folosi la maxim procesorul. Am renuntat la a utiliza Prime 95, deoarece incarca ireal procesorul si nu este relevant atunci cand sunt folosite frecvente mai mari decat cea implicita si temperaturile difera prea mult de utilizarea zilnica a unui procesor.

 

Temperaturi

Profilul silentios

Bineinteles, exista o diferenta intre profilul silent al lui H150i Pro si cel al lui H115i. In primul rand, la H115i silent inseamna aproximativ 1200 RPM, iar la H150i Pro inseamna 0 RPM cu crestere la aproximativ 500 RMP daca temperatura creste prea mult. Practic, H115i este un pic prostut si nu ajusteaza nimic. In vreme ce prioritatea lui H150i Pro a ramas mereu nivelul de zgomot cat mai mic posibil.

Cu aceste doua screenshot-uri de mai sus nu ar trebui sa comparati valorile temperaturilor, ci doar modul de functionare.

In cele de mai jos, in schimb, are logica sa comparati valorile temperaturilor pentru ca atat pompele, cat si ventilatoarele, functionau la turatie maxima.

 

Profilul turatie maxima

Cu totul la putere maxima observam ca H115i tine procesorul i7 8700K la 74°C, iar H150i Pro la 71°C. Pare un castig mic in ceea ce priveste temperatura, dar nivelul zgomotului e de pe alta planeta.

H115i este insuportabil cu ventilatoarele la turatie maxima, in vreme ce H150i Pro suna a briza marii:).

De asemenea, este surprinzator faptul ca pompa de pe H150i Pro este mai silentioasa la 2900 RPM decat cea folosita la H115i la 2000 RPM.

 

Verdict

Nu va ganditi ca H115i este o porcarie. Este bun. Insa, mie mi-a lasat impresia ca este un pic outdated. Cel putin comparativ cu H150i Pro. Bine, asta si datorita software-ului iCUE care are un aspect modern si este mai bogat in functii decat Corsair Link.

Singurul lucru care mi-a ramas intiparit in minte dupa testarea acestui AIO este ca in sfarsit se poate si silentios, dar si plin de caracteristici misto.

Pretul lui Corsair H150i Pro poate parea mare. Insa, pentru ceea ce ofera pot spune ca este corespunzator. Beneficiezi de racire buna, dar si de liniste. Si pe langa asta nici nu te doare capul ca in cazul unui circuit custom. L-ai instalat in PC si gata.

Stiu ca pentru multi conteaza fanta de reincarcare, dar din experienta pe care am avut-o pana acum cu AIO-urile Corsair, e ok si fara. Adica am avut mai multe probleme cu AIO-urile ce pot fi extinse si reincarcate decat cu cele complet inchise.

Nu am sa consider un minus faptul ca nu poate fi extins sau reincarcat.

  • Corsair H150i Pro poate fi cumparat de la PC Garage la pretul de 900 Lei

Review overview
Summary Corsair au reusit sa isi extinda gama de AIO-uri si astfel acopera aproape toate cerintele pietei. Daca nu te pasioneaza circuitele custom, H150i Pro e perfect.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.