Intel NUC este, fără doar şi poate, un avans tehnologic, în ciuda faptului că nu este perfect. În mod clar, nu s-a dorit ca Intel NUC să fie acel wow factor, ci mai degrabă un PC foarte mic cu un preţ acceptabil. Preţul acceptabil nu prea este de partea lui, însă, cu siguranţă, se putea să fie şi mai scump dacă era construit cu materiale ce ar fi calmat orice critic.

Ştim că Intel NUC vine cu o răcire ce poate fi numită şi „dezastru” şi, de asemenea, ştim şi faptul că se putea face rabat la dimensiunile ridicol de mici, astfel încât să nu existe acest compromis al confortului fonic (am spus în review-ul lui Intel NUC că este prea zgomotos). Totuşi, ideea de a menţine un cost cât mai scăzut se poate observa doar privind asupra segmentului Net Top, unde există alte produse ale căror caracteristici nu sunt la fel de atractive ca ale NUC-ului testat de noi şi, totuşi, preţurile sunt mai mari.

Cu  toate acestea, există un avantaj la folosirea unui radiator turnat cu lamele ce sunt prea groase pentru a fi lamele: praful nu se acumulează în aceleaşi cantităţi ca în cazul răcirilor cu lamele foarte fine şi foarte apropiate. Evident că cele două răciri nu se pot compara din punct de vedere al eficienţei de disipare, însă diferenţa se vede în timp. Răcirile cu lamele fine şi apropiate pot fi întâlnite în cazul celor mai multe laptop-uri şi acumularea prafului între lamele este una din problemele majore ale acestora.

GIGABYTE Brix reprezintă un concept similar, însă cu altfel de straie. Hai să vedeţi şi specificaţiile mai jos.

 

Specificatii

Procesor: Intel Core i3-3227U
Placă de bază:
MRHM7AP
Dimensiuni: 114.6mm×107.9mm×29,9mm
Răcire: Activă
Chipset: HM77
Stocare: slot mSATA
Slot-uri RAM: SO-DIMM 1333/1600 MHz
Port-uri USB: 2x 3.0
Culori disponibile: Ngru+Gri
Reţea RJ45: Realtek RTL8111E
Reţea Wireless:
Materiale pentru construcţie: Aluminu şi plastic
Alimentare: 19V, 65W

Singura diferenţă reală dintre acest Brix şi NUC-ul testat de noi o reprezintă dimensiunile mai mici ale PC-ului produs de către GIGABYTE şi port-urile USB 3.0. Procesorul modelului Brix este doar cu 100 MHz tactat mai sus decât i3-ul din NUC şi vă imaginaţi că sporul de performanţă este insignifiant, mai ales că vorbim despre un procesor cu voltaj redus.

Deşi eu speram ca BIOS-ul acestui mini PC să fie mai de „doamne ajută”, având în vedere faptul că GIGABYTE au un renume pe partea de plăci de bază de overclocking, mare mi-a fost surpriza să văd că de fapt BIOS-ul este groaznic şi lipsit de opţiuni. Nu mă leg de faptul că nu este EFI, ci strict de lipsa posibilităţi de a seta o curbă de funcţionare a ventilatorului sau de a seta frecvenţa la care rulează memoriile. Trecând peste aceste lucruri, Intel NUC permitea chiar modificarea latenţelor, să nu mai vorbim şi de faptul că putea fi ales un profil de funcţionare pe placul oricărui utilizator, ceea ce include şi modul foarte silenţios.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/gigabyte-brix/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Temperaturi

Valorile din paranteză sunt cele înregistrate pe Intel NUC la testare. Faptul că Brix de la GIGABYTE oferă temperaturi de funcţionare mai mari nu trebuie interpretat ca un lucru negativ. Deşi tendinţa este aceea de a crede că se încinge mai tare datorită procesorului ce rulează la o frecvenţă mai mare cu 100 MHz, de fapt, temperaturile mai mari se datorează profilului foarte silenţios al ventilatorului. Da, diferenţa de zgomot dintre NUC şi Brix este foarte mare, cel din urmă fiind insesizabil în timpul vizionării unui film. Totuşi, în Unigine Heaven şi în League of Legends, prezenţa ventilatorului a fost simţită, întrucât turaţia acestuia a crescută odată ce temperatura atingea pragul critic de 80°C.

 

Idle – 57°C (54°C)

WEB surfing – 59°C (57°C)

League of Legends – 79°C (71°C)

Movie 1080P – 60°C (59°C)

The Settlers Online – 60°C (59°C)

Prime 95 Blend – 74°C (74°C)

Unigine Heaven – 80°C (79°C)

 

Consum

Consumul este relativ similar şi, în ciuda aşteptărilor, Brix a consumat în unele scenarii mai puţin decât NUC care vine dotat cu un procesor mai slab. Valorile din paranteză reprezintă consumul lui Intel NUC înregistrat în timpul testelor.

Idle – 9 Waţi (10 Waţi)

WEB surfing– 15 Waţi (17 Waţi)

League of Legends – 28 Waţi (29 Waţi)

Movie 1080P – 16 Waţi (19 Waţi)

The Settlers Online – 16 Waţi (16 Waţi)

Prime 95 Blend – 23 Waţi (20 Waţi)

Unigine Heaven – 31 Waţi (32 Waţi)

 

Concluzii

Chiar dacă GIGABYTE au folosit acelaşi sistem de răcire pentru procesor, felul în care au facut-o nu poate fi decât aplaudat. E drept că procesorul funcţionează la temperaturi mai mari decât NUC, însă măcar este păstrat un nivel acceptabil al zgomotului şi astfel nu te trezeşti când îţi e lumea mai dragă cu câte un vuiet foarte puternic.

Brix vine cu USB 3.0 şi acest lucru este esenţial pentru un PC ce va fi dotat doar cu un SSD intern. Având port-uri USB 3.0, Brix asigură o conexiune decentă a HDD-urilor externe, evident, compatibile cu acest standard. Totuşi, există şi un minus la mijloc şi anume acela că Brix este dotat cu doar două port-uri USB. Inconvenientul ne va obliga fie să achiziţionăm un HUB USB, fie să folosim un kit wireless tastatură plus mouse ce se conectează la un singur receiver.

Oricum, având în vedere că preţul este foarte apropiat de cel al lui Intel NUC, nu ne rămâne decât să îl recomandăm, mai ales pentru că reuşeşte să menţină nivelul zgomotului la limita normalului.

 

Plusuri şi minusuri pentru GIGABYTE Brix GB-XM12-3227

+ USB 3.0
+ Dimensiuni
+ Aspect

– Doar 2 port-uri USB

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.