Încă de pe vremea lui i5 661, am început să prevăd asta şi iată că Intel chiar a luat foarte în serios drumul către SoC. Intel NUC nu este SoC, însă este un PC atât de mic, încât chiar ne spune ce vrea Intel să facă în viitorul apropiat.

Tendinţa de a miniaturiza totul nu este un secret pentru nimeni, excepţie făcând, evident, ecranele telefoanleor. Însă, dacă facem abstracţie de acel segment, vom observa cum toate dispozitivele ce apar sunt mai mici şi mai eficiente decât cele din generaţia precedentă. Sunt multe cazuri unde nu se poate pune problema aşa, însă cel puţin pe partea de mini PC-uri aşa este.

Dacă vă mai aduceţi aminte de Zacate sau Atom, vă veţi da seamă că de fapt aţi observat şi voi acest trend al consumului redus şi al micşorării dimensiunilor. Încet-încet, va apune de tot era PC-urilor de dimensiunile unui şifonier şi veţi vedea PC-uri ce pot fi transportate într-o singură mână mai la tot pasul.

Intel nu sunt pionieri în ceea ce priveşte miniaturizarea PC-urilor, însă, prin NUC, ei încearcă standardizarea acestui concept. Sincer vă spun că mi-ar plăcea să văd cum toţi producătorii construiesc mini PC-uri de aceleaşi dimeniuni ale căror accesorii sunt compatibile între ei. Dar evident, nu vom vedea niciodată cum sursa dintr-un PC produs de Shuttle se va potrivi într-un PC construit de Falcon Northwest. Până una-alta, hai să vedem ce se ascunde sub carapacea acestui NUC.

 

Specificatii

Procesor: Intel Core i3-3217U
Placă de bază:
D33217CK
Dimensiuni: 116.6mm×112.0mm×39.0mm (4.59”×4.41”×1.55”)
Răcire: Activă
Stocare: slot mSATA
Slot-uri RAM: SO-DIMM
Culori disponibile: Vişiniu
Materiale pentru construcţie: Aluminu şi plastic
Alimentare: 19V, 65W

Procesorul folosit pentru construcţia acestui minuscul PC este din aceeaşi familie ca cel folosit de ASUS pentru ale lor ultrabook-uri Zenbook. Singura diferenţă ar fi legată de frecvenţă, deoarece procesorul din NUC funcţionează la 1,6 GHz, iar celelalte la 1,7 GHz sau mai sus. Oricum, ideea paralelei era să formeze o imagine mai solidă despre performanţa pe care o pune la dispoziţie acest procesor.

Placa de bază poate fi achiziţionată şi separat de NUC, însă fără carcasă este cam inutilă.

Intel NUC nu vine nici cu SSD şi nici cu RAM, însă în mod clar îl veţi vedea la vânzare prin România şi cu aceste componente.

În ceea ce priveşte conectivitatea, Intel NUC asigură strictul necesar, punând la dispoziţie doar un număr de 3 port-uri USB 2.0, un HDMI şi un Thunderbolt. Totuşi, acest caracteristici pot varia în funcţie de model şi veţi putea găsi şi fără Thunderbolt la vânzare şi de asemenea, chiar şi cu port de reţea.

 

Galerie foto

{gallery}/2013/03-hardware/intle-nuc-i3/galerie:124:110:0:1{/gallery}

 

Teste de performanta

Pentru testarea acestui mini PC am folosit o serie de jocuri ce nu necesită foarte multe resurse tocmai pentru că IGP-ul nu este comparabil cu cel din Haswell. De asemenea, la partea de teste sintetice veţi regăsi şi un APU AMD doar pentru referinţă.

Până la urmă, APU-urile sunt o variantă foarte accesibilă de a construi un HTPC mai dotat. Totuşi, am rugămintea să nu le comparaţi direct, ci să vă folosiţi de cifre strict pentru referinţă ca să vă puteţi da seama cam pe unde se situează procesorul folosit în NUC.

Memoriile folosite pentru NUC sunt 2x4GB SO-DIMM @ 1600 MHz CL10, iar pentru A10 am folosit 4×4 GB @ 2133 MHz CL11.

SSD-ul folosit pentru testare este unul Intel cu o capacitate de 120GB şi puteţi vedea cam care sunt performanţele lui vizualizand acest screenshot.

Este surprinzător faptul că şi în acest procesor este integrat un controller de memorie excelent. Lăţimea de bandă a memoriei este foarte mare şi asta nu face altceva decât să ajute IGP-ul.

 

League of Legends

Am rulat League of Legends în cu două rezoluţii atât 720P, cât şi 1080P. Rezultatele obţinute în 1080P indică destul de clar faptul că jocul nu rulează aşa cum ar trebui. Mai mult decât atât, am efectuat şi o probă la 1080P, rulând jocul cu cele mai mici detalii grafice şi feeling-ul este acelaşi. Ceea ce vedeţi mai sus reprezintă primele 10 minute ale unui meci ARAM.

 

GRID 2

La acest nivel, GRID 2 nu este perfect jucabil. Având o medie de 35 cadre pe secundă, maşinile nu sunt controlabile. Cu detaliile setate mai jos, GRID 2 rulează foarte bine la 720P.

 

Consum

Având în vedere că este un mini PC ce poate fi instalat chiar pe spatele unui TV, consumul de curent electric este unul dintre cele mai importante aspecte. Fiind dotat cu un procesor de Ultrabook, cu SSD şi cu RAM pentru laptop, NUC ar trebui să ofere un consum demn de invidiat.

 

Idle – 10 Waţi

WEB surfing – 17 Waţi

League of Legends – 29 Waţi

Movie 1080P – 19 Waţi

The Settlers Online – 16 Waţi

Prime 95 Blend – 20 Waţi

Unigine Heaven – 32 Waţi

Consumul de curent electric al lui Intel NUC cu i3 este comparabil cu cel al unui sistem cu AMD Zacate. Totuşi, diferenţa de performanţă este enormă, NUC cu i3 fiind capabil să ruleze League of Legends la fullHD, iar un sistem cu Zacate nu era capabil să îl ruleze jucabil nici măcar la 800*600 cu toate detaliile la minim.

 

Temperaturi

Şi temperaturile sunt la fel de importante precum consumul. Fiind un PC foarte compact, ce poate fi instalat pe spatele TV-ului folosind un suport VESA, este extrem de important ca acesta să nu degaje căldură. Mai jos aveţi temperaturi ale procesorului după utilizarea PC-ului pentru jumătate de oră în diferite scenarii.

 

Idle – 54°C

WEB surfing – 57°C

League of Legends – 71°C

Movie 1080P – 59°C

The Settlers Online – 59°C

Prime 95 Blend – 74°C

Unigine Heaven – 79°C

 

{gallery}/2013/03-hardware/intle-nuc-i3/temp:172:110:0:1{/gallery}

 

Deşi temperaturile de funcţionare par mari, ei bine acestea sunt doar la nivelul procesorului. Caracasa lui Intel NUC nu se încălzeşte şi nici nu acumulează căldura întrucât acest NUC este dotat cu sistem de răcire activ şi toată căldura este disipată.

 

Concluzii

Poate că Intel NUC nu este cel mai puternic PC de pe planetă, însă pentru aceste dimensiuni în mod clar cam pe acolo se situează. Vă spun foarte sincer că sunt mare fan al PC-urilor cu consum de curent electric redus, însă nu pe atât de fan încât să suport performanţa scăzută. Ceea ce m-a surprins, şi într-un mod plăcut aş putea spune, este faptul că am putut lucra (Office, Corel şi Photoshop) pe acest PC. Cu alte cuvinte, Intel NUC nu este util doar pe post de HTPC, ci chiar şi pe post de staţie de lucru (dacă nu este nevoie de funcţii specializate sau performanţă uriaşă).

Preţul lui poate fi considerat cam mare dacă aruncăm o privire în ograda PC-urilor normale. Adică, cu 1700 Lei se poate achiziţiona un PC clasic destul de performant. Totuşi, nu veţi putea instala acel PC pe spatele TV-ului sau al monitorului. Cert este că Intel NUC este viitorul. Eu visez de mult la un asemenea PC care să nu mă încurce absolut deloc şi eventual să nici nu îl văd.

În ceea ce priveşte dotările, NUC poate fi privit drept un PC fără dotări, însă, de fapt, se merge pe ideea de strict necesar. Şi dacă stau să mă gândesc la PC-ul meu normal, eu nu folosesc mai mult de 3 port-uri USB: unu pentru tastatură, altul pentru mouse şi ocazional încă unu pentru stick-uri USB sau alte medii de stocare. Şi faptul că nu vine echipat cu ieşire audio de 3,5mm poate fi considerat un minus, însă ce TV nu recunoaşte semnalul audio prin HDMI?

La 1700 Lei poate fi achiziţionat un Intel NUC de la eMAG cu SSD de 60GB şi 4GB memorie la 1333 MHz. În mod normal Intel NUC nu se livrează cu RAM sau SSD şi dacă aveţi în plan să achiziţionaţi aşa ceva, ţineţi minte că nu poate fi instalat orice fel de SSD, ci doar mSATA. Preţul fără RAM şi SSD se învârte în jurul sumei de 1300 Lei şi totul depinde de dotări.

La PC Garage, de exemplu, poate fi achiziţionat un NUC cu 2 ieşiri HDMI la preţul de 1319 Lei, iar la EvoMAG puteţi achiziţiona modelul testat de noi la 1399 Lei.

 

Plusuri şi minusuri pentru Intel NUC DC3217BY

+ Performanţă
+ Dimensiuni
+ Aspect

– Sistem de răcire zgomotos

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.