Bine v-am regasit, cetateni WASD-isti. Dupa un meritat concediu in anotimpul rece, iata ca revenim in forta cu un articol care acopera unul dintre cele mai sensibile domenii pentru entuziasti si gameri: racirea. 

Dupa cum ati observat deja, tendinta este aceea de a micsora cat mai mult componentele. Totusi, procesoarele au ramas cam la aceleasi dimensiuni si producatorii de coolere trebuie sa gaseasca noi metode compacte de disipare a caldurii.

Cooler-ele de dimensiuni mici au fost dintotdeauna printre noi, insa cu trecerea timpului au inceput sa fie utilizate tehnici tot mai diferite de a conduce energia termica mai eficient din punctul de transfer termic al procesorului catre exteriorul carcasei.

Cele doua cooler-e pe care le testam astazi sunt Noctua NH-L9i si L9a si se adreseaza celor ce detin PC-uri de mici dimensiuni care nu dispun de foarte mult spatiu pentru instalarea unui cooler performant sau a unui sistem de racire compact cu lichid. Vom discuta pe rand despre fiecare in parte si apoi le vom testa in mai multe scenarii.

Despre continutul pachetului vom discuta foarte succint, deoarece acesta este similar pentru ambele cooler-e.

In afara de sistemul de prindere specific fiecaruia dintre ele, in pachet se mai gaseste si un reductor al numarului de turatii pe minut si o siringa cu pasta termica NH-1.

A, si sa nu uit sa precizez ca acel sticker metalic este si el disponibil in ambele pachete. Astfel, iti vei putea arata „that cool factor” indiferent de platforma. Fie ea AMD sau Intel.

 

Noctua NH-L9i

Este conceput pentru a raci procesoarele de la Intel si nu poate fi instalat decat in soket-urile LGA1150, LGA1155 si LGA1156. Pentru testarea lui, noi vom folosi doar o platforma construita in jurul procesorului Intel Core i5 4670K, adica il vom instala pe un soket LGA 1150.

In ceea ce priveste constructia, L9i a fost conceput pentru a incapea in sisteme de mici dimensiuni. Inaltimea lui este de doar 37mm si, astfel, poti fi sigur ca nu vei avea vreo problema la instalare, indiferent de carcasa la care te gandesti. Greutatea lui este destul de redusa si asta il face perfect pentru PC-urile ce sunt transportate frecvent. Masa lui nu depaseste 420 grame cu tot cu ventilatorul preinstalat.

Pentru a conduce caldura cat mai eficient catre lamele, cooler-ul are integrat un heatpipe in forma de U.

Ventilatorul de 92 mm este capabil sa se roteasca la maxim 2500 rpm si asta va asigura un volum de aer dislocat pe ora de 57,5 m³. Desi ventilatorul este capabil sa isi roteasca palele la o viteza foarte mare, trebuie sa stiti ca o face in cel mai silentios mod posibil. Nivelul de zgomot declarat de catre Noctua este de doar 23,6 dB si, avand in vedere ca pentru asta sunt renumiti, nu exista niciun motiv sa nu ii credem.

Prinderea cooler-ului este destul de rudimentara, fiind alcatuita din doar 4 suruburi. Insa, avand in vedere ca este vorba de un cooler usor putem considera ca fiind suficienta aceasta modalitate de prindere a cooler-ului. Singurul inconvenient il reprezinta faptul ca este nevoie sa fie inlaturata placa de baza din carcasa daca aceasta nu este prevazuta cu un spatiu pentru acces la spatele soket-ului.

 

Noctua NH-L9a

Varianta pentru procesoarele AMD este un pic modificata. Desi este vorba de acelasi cooler, L9a are o suprafata mai mare de disipare fiind dotat cu mai multe lamele si heatpipe-uri mai lungi. Performanta pare sa fie similara, fiind recomandat tot pentru procesoare al caror TDP nu depasesc 65W. Greutatea acestuia este ceva mai mare si anume de 465g fata de 420g. Inaltimea cooler-ului este tot de 23mm, insa lungimea lui este un pic mai mare. Daca cel pentru procesoarele Intel era de forma patrata cu latura de 95mm, L9a are latimea de 92mm si lungimea de 114mm.

Ventilatorul este absolut identic ca cel folosit pe L9i si asta inseamna ca debitul maxim de aer dislocat este de 57,5m³.

Prinderea lui L9a este similara cu a lui L9i, fiind obligatoriu accesul la spatele placii de baza pentru a-l putea instala.

 

Galerie foto

{gallery}/2014/03-hardware/noctua-nh-l9i-a/galerie:172:110:0:1{/gallery}

 

Platformele de test

Platformele de test, mai ales pentru procesorul Intel 4670K, au constat in mai multe scenarii. Primul a fost utilizand procesorul intr-o carcasa foarte aerisita precum NZXT Vulcan, iar al doilea utilizand barebone-ul ASRock M8. Pentru testarea procesorului AMD A10 5800K am folosit o platforma deschisa. Pentru ambele platforme am utilizat  Prime95 Blend pentru incarcarea procesorului, insa pentru cea cu Intel am folosit CoreTemp pentru cititul temperaturii, iar pentru cea cu AMD am utilizat EasyTune 6.

Platforma Intel #1

Placa de baza: GIGABYTE G1.Sniper M5

RAM: 2x4GB @ 2400 MHz Kingston HyperX Beast

SSD: 240 GB Kingston HyperX Blue

Carcasa: NZXT Vulcan

Placa video: NVIDIA GeForce GTX 780

 

Platforma Intel #2

Placa de baza: ASRock M8

RAM: 2x4GB @ 1866 MHz Kingston SO-DIMM

SSD: 240 GB Kingston HyperX Blue

Carcasa: ASRock M8

Placa video: NVIDIA GeForce GTX 780

 

Platforma AMD

Placa de baza: GIGABYTE F2A85XN-WIFI

RAM: 2x4GB @ 2400 MHz Kingston HyperX Beast

SSD: 240 GB Kingston HyperX 3K

Carcasa: Lian Li PC-T60

Placa video: IGP

 

Teste

AMD A10-5800K + Noctua L9a

 

AMD A10-5800K + Box cooler

 

Intel Core i5 4670K + L9i + NZXT Vulcan

 

Intel Core i5 4670K + L9i + ASRock M8

 

 

Concluzii

Valorile unui cooler box pentru procesor Intel nu le-am mai masurat, deoarece sunt etalonul si ar trebui sa le cunoasteti deja. Oricum, in caz ca va sunt necunoscute le puteti verifica in articolul dedicat barebone-ului ASRock M8. De asemenea, am testat in doua scenarii procesorul Intel deoarece comportamentul unui cooler difera de la o carcasa la alta si sincer va spun ca speram ca Noctua L9i sa fie alegerea perfecta pentru ASRock M8.

Din pacate, mi-a fost demonstrat ceea ce Noctua declarau deja pe site-ul lor: faptul ca este recomandat pentru un procesor cu TDP de 65W. Motivul pentru care frecventa procesorului este mai mica in al doilea scenariu este cat se poate simplu de ghicit. Da. A atins temperatura critica si frecventa a fost scazuta automat.

Din fericire pentru noi gamerii, aceste temperaturi sunt imposibil de atins in timpul unei sesiuni de gaming, deoarece un joc nu este capabil sa utilizeze procesorul 100%. Oricum, in combinatie cu un procesor Intel core i3 puteti fi siguri ca nu veti ajunge la temperaturi prea mari.

Asadar, recomandarea noastra este sa folositi aceste cooler-e impreuna cu un APU sau cu un procesor i3. Cu i5 il recomandam doar in cazul in care nu va deranjeaza sa va urce temperatura procesorului un pic mai mult decat de obicei.

Pretul unui cooler L9, indiferent ca este pentru Intel sau AMD este de 217,66 Lei la PC Garage si daca detineti un PC de mici dimensiuni sunt cea mai buna alegere.

 

Plusuri si minusuri pentru Noctua NH-L9i si L9a

+ Dimensiuni
+ Aspect
+ Nivel zgomot

– Pret

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.