Viking este genul de computer care se potriveste majoritatii utilizatorilor de PC-uri din Romania. Nu exceleaza la alt capitol in afara de pret si acesta este si motivul pentru care am decis sa il testez.

Chiar sunt curios cum te poti juca pe un PC care e mai ieftin decat cea mai noua placa video pe care am testat-o, GTX 1080 Ti. Hell, e mai ieftin si decat un GTX 1080 simplu.

Oricum, e un prilej bun sa iau o pauza de la toate chestiile de genu’ „cea mai puternica placa video pe care am conceput-o”. Incep sa devin alergic la sloganele marilor companii cand lanseaza cate ceva.

Cum spuneam, Viking are un pret de achizitie rezonabil si dupa experienta pe care o am cu componentele ar trebui sa ofere o experienta buna in majoritatea jocurilor.

Bine, daca esti capsoman si vei incerca sa „dai totul blana” vei fi blocat in 15 fps si aia nu poate fi catalogata drept o experienta buna.

Asadar voi face doua lucruri cu acest sistem. Voi rula o serie de jocuri noi cu setarile maxime, asa cum facem cu placile video si apoi voi gasi setarile grafice perfecte. Nu le voi aplica pe cele din GeForce Experience ci chiar el voi balansa cu inclinare spre performanta. Nu de alta, dar nu vreau sa vad sub 60 fps.

PC Garage Viking 

 

Specificatii

Procesor: Intel Core i3 7100

Placa video: Gigabyte GeForce GTX 1050Ti OC

Placa de baza: MSI B150M PRO-VDH

RAM: 1x 8GB HyperX Fury Black DDR4 @2133 MHz

Stocare: 1TB Seagate BarraCuda 7200rpm, 64MB Cache

Carcasa: Segotep PolarLight

Sursa: Super Flower SF-550K12XP v2

Cooler: Intel Box

Nimic dintre specificatiile de mai sus nu ma da pe spate, insa asta se intampla pentru ca sunt eu obisnuit cu avioane. Totusi, remarc placa video. Mi se pare o alegere inspirata. Se putea alege una non Ti si de diferenta sa se fi ales un cooler.

Dar faza e ca acest procesor este atat de rece incat cooler-ul box nu va face galagie asa cum suntem obisnuiti de la i5 si i7 unde astfel de cooler-e sunt groaznice.

Imi place si RAM-ul dintr-un singur motiv. Poate fi upgradat cu usurinta si culmea e ca se va si simti o diferenta de performanta deoarece asa cum este acum, functioneaza doar in single channel.

Bineinteles, este loc de upgrade si la capitolul stocare. Adica mi se pare obligatoriu sa pui Windows-ul pe un SSD. Este o experienta mult mai placuta atunci cand PC-ul proneste super rapid.

 

Metodologie de testare

Nu am vrut sa bat apa in piua ruland o mie de teste pentru fiecare componenta in parte. Intr-un final, intrebarea care rasuna in mintea tuturor este „poate sa ruleze Crysis?” „merg jocurile bine?”.

Asadar am luat o serie de jocuri noi sau mai vechi si am rulat teste.

Primul pe lista este Counter Strike Global Offensive. Este evident de ce l-am ales. CS este cel mai jucat shooter si multi oameni vor sa stie daca le va rula acest joc bine. Este intiparit in cultura tinerilor CS:GO.

Al doilea pe lista este Far Cry Primal. Motivul pentru care l-am ales este acela ca are un engine grafic foarte bun. Foloseste destul de putin procesorul iar calitatea vizuala este buna.

Nu puteam sa trec cu vederea Rainbow Six Siege care este un joc destul de popular. Spre deosebire de CS:GO, Rainbow Six Siege necesita ceva mai multe resurse deoarece are si grafica net superioara.

Al patrulea pe lista este Ghost Recon Wildlands si trebuia sa incerc acest open world deoarece are o grafica foate buna si un gameplay bunicel.

Si ultimul pe lista este GTA V, unul dintre cele mai populare jocuri online. Acesta este foarte dependent de procesor si chiar mi-a starnit curiozitati. Oare poate rula pe Viking corespunzator?

In toate jocurile de mai sus am rulat in faza initiala la detalii maxime asa cum facem si pentru testele de placi video, apoi am ajustat eu detaliile astfel incat sa nu scad prea mult calitatea vizuala, dar sa imbunatatesc rata de cadre pe secunda.

 

Teste gaming

CS:GO

Acele drop-uri majore in rata cadrelor pe secunda reprezinta momentele in care personajul a intrat in smoke. Dupa cum presupun ca stiti, fumul din Counter Strike este absolut criminal si ingenuncheaza aproape orice PC. Viking se descurca decent in sensul ca scade doar pana la aproximativ 40.

Overall ofera o experienta buna cu un framerate intre 190 si 240 in functie de detaliile grafice selectate in joc.

 

Far Cry Primal

Cu setarile maxime framerate-ul este decent. Nu este excelent, ci decent. Totusi, atunci cand am inceput sa reglez setarile framerate-ul a crescut considerabil si average-ul a ajuns la 60 fps.

 

 

Rainbow Six Siege

Pot sa spun ca mi-am pierdut timpul facand modificari ale detaliilor grafice. Nu scaleaza deloc. Culmea este ca acest joc nu este asa de dependent de procesor precum GTA V sau CS:GO.

 

Ghost Recon Wildlands

Desi se observa o crestere majora a numarului de cadre pe secunda, Wildlands nu e in stare sa livreze o experienta super placuta pe acest sistem. S-ar fi putut imbunatati performanta daca eliminam total umbrele, insa jocul ar fi aratat absolut oribil.

  

 

GTA V

Desi se observa o crestere a performantei atunci cand am ajustat detaliile grafice, acea crestere coincide cu momentele in care nu ma aflam in oras conducand o masina. Ultima treime din grafic exact asta ilustreaza, performanta in oras conducand o masina. Si se vede foarte clar ca atunci cand sunt multe masini si NPC-uri in zona performanta nu creste chiar daca sunt ajustate detaliile grafice. Aici s-ar fi simtit nevoia unui procesor mai puternic.

  

 

Concluzii

Stiu ca nu este un computer din categoria high-end. Totusi, Viking reuseste sa ofere o performanta foarte buna. Tineti cont ca acest computer costa cat o placa video GTX 1080. Si cu toate ca este atat de ieftin tot e capabil sa ofere un framerate decent cu detalii grafice bune.

Poate ca tu esti pretentios atunci cand vine vorba de detalii grafice si nu te intereseaza astfel de ieftinaciuni. E ok. E restul populatiei interesata de performantele unui PC pe care oricum si-l permit cu ceva dificultati.

Este un PC foarte bine echilibrat, iar procesorul impreuna cu placa video parca lucreaza in tandem si o fac foarte bine.

In cazul in care nu ai foarte multe cunostinte despre computere si vrei un fel de primul computer, Viking e un punct de pornire foarte bun.

Similar Articles

3 thoughts on “PC Garage Viking review

  1. Saluty !…Acu daca tot te-apuci si ,cica, faci o scula ieftina pt buzunar si acceptabila pt joaca, baga in „gaura aia neagra” o placa de baza „Recomandata pt Gheiming „…nu ?!…E una tot la ei (PcG), mai ieftina ,sub 300 , tot MSI , tot „sochetu” ala , tot cipsetu’ ala, dar scrie pe dansa : Gaming Pro…..macar asa de amorul marketingului…:)…hai zii ca n-am dreptate…:)))

  2. Este un sistem accesibil și optim pentru gameri. Nu este pentru pretențioși dar la acel preț nu ai ce să comentezi. Totuși, pcgarage are o echipă profesionistă.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.