Ii stim pe Phanteks de ceva vreme. Ne-a placut foarte mult carcasa lor ITX pentru ca este una dintre cele mai bine compartimentate carcase mici. Totusi, astazi nu vom mai discuta despre carcase de mici dimensiuni, ci despre una full tower in care sa iti incapa toate chestiile la care te gandesti.

Nu ne-am interesat deloc de carcasele lor mari pana acum pentru ca de fapt nu prea ne atrage atat de tare ideea de PC full size. Totusi, nu ratam nicio ocazia de a testa vreo carcasa care ne vine la review. Suntem intotdeauna curiosi si trebui sa vedem cam ce filozofie adopta fiecare producator.

Enthoo Evolv ATX este de fapt carcasa din care a derivat cea pe care am testat-o noi prima oare de la Phanteks. Deci ar trebui sa faca cam acelasi lucru plus ceva extra. Stim din start ca are panourile laterale din sticla, scrie si in titlu asta. Si asta inseamna ca are o greutate foarte mare. E genul de carcasa pe care nu trebuie sa iti faci griji ca ti-o fura cineva de la un LAN BYOC. Bine, asta daca nu cumva vine cu o liza ca sa poata cara asa ceva. Veti vedea la specificatii cam ce greuate are carcasa goala. Cu un PC inauntru cu siguranta provoaca dureri de spate daca se incarca transportul „Dorel Style”.

 DSC6748

 

Specificatii si caracteristici

Carcasa are la baza scheletul seriei Evolv. Si dupa cum spuneam, singura diferenta o fac panourile din sticla securizata si evident, aspectul. Varianta cu sticla este mult mai aratoasa decat cea normala si dupa cum spuneam mai sus, si greuatea este mult mai mare. 13 Kg versus 10 Kg.

Intrucat au la baza celasi schelet, carcasele seamana la carcteristici, insa varianta cu sticla are cateva lucruri in plus.

De exemplu banda cu LED-uri RGB din pachet.

specs evolv

Carcasa este construita din aluminiu la exterior si din otel la interior. Evident, are si cateva elemente din plastic pentru ca altfel nu ar fi putut ilumina butonul de power sau LED-ul ce indica activitatea HDD-ului. Panourile laterale si fatada se desfac foarte usor. Pentru panouri e nevoie doar sa desurubezi cele patru suruburi ale fiecaruia.

Iar panoul frontal se desface tragand de partea de jos a acestuia.

 DSC6886

Imi place foarte mult faptul ca suruburile vin intr-o cutiuta compartimentata. Nu numai ca sunt separate in asa fel incat sa le gasesti usor, dar dupa ce temrini cu montatul unui PC poti folosi cutiuta pentru a stoca alte suruburi pe care le folosesti in mod frecvent. Sau orice alte chestii.

Bay-urile pentru HDD-ri sunt impachetate individual si astfel poti sa fii sigur ca nu se vor zgaria. E misto sa observi atat de multa atentie la detalii.

Iar acea placuta metalica din poza este de fapt suportul pentru instalarea de pompa in cazul in care decizi sa construiesti un PC folosind racire cu lichid.

Despre componentele ce se pot monta in interiorul acestei carcase vom discuta in capitolul interior.

 

Exterior

Despre exterior nu sunt foarte mutle lucruri de spus. Nu exista optiuni ce permit montarea de accesorii, deci nu are rost sa batem apa in piua. As vrea sa precizez totusi ca panourile de sticla sunt precum niste bibelouri. Se pot zgaria foarte repede, iar scamele si particulele de praf sunt foarte vizibile. necesita foarte multa intretinere.

I/O-ul frontal poate fi ascuns sub un capac din aluminiu si asta ii ofera un aspect foarte placut carcasei.

Sub sursa exista un filtru de praf ce poate fi inlaturat foarte usor pentru carcasa. In rest, primesti ceea ce vezi in pozele de mai jos.

 

Interior

In momentul in care desfaci panourile din sticla ramai surprins de felul in care totul are o logica. Traseele pentru cabluri sunt gandite cum trebuie si la fel si gaurile cu garnituri, sunt plasate exact acolo unde trebuie. Fie ca vorbim despre cele principale pentru alimentarea placii de baza sau pentru cablurile SATA, fie ca vorbim despre cele pentru alimentarea placii video. Totul are o logica in aceasta carcasa.

Am ramas surprins placut si de partea modulara, adica de bay-urile pentru HDD-uri. Exista doua bay-uri de 3,5″ ascunse in partea frontala jos, insa daca cumva vrei sa montezi mai multe HDD-uri, in pachet ai inca 3 bay-uri. Acestea se monteaza foarte elegant in interiorul carcasei iar cablurile pentru alimentarea HDD-urilor si cele de date vor trece prin spatele carcasei astfel incat aspectul sa fie placut.

Pe partea de sus a carcasei se poate monta radiator pentru racire cu lichid sau se pot instala ventilatoare simple. La fel si pe partea frontala, este suficient spatiu pentru un radiator. Totul depinde de utilizator si de ceea ce vrea sa faca cu carcasa.

Bay-urile de 2,5″ pentru SSD-uri sunt pozitionate exact in spatele placii de baza si am apreciat foarte mult faptul ca sunt pozitionate relativ aproape astfel incat sa ajunge cele mai apropiate mufe de pe un cablu cu alimentari SATA.

Si piesa de rezistenta o reprezinta hub-ul pentru ventilatoarea cuploat cu pozitionarea foarte buna a lui. Fiind pozitionat in centrul carcasei, toate cablurile de ventilatoare pot fi conectate fara prelungitoare.

Totusi, exista un lucru care nu mi-a placut. Faptul ca banda de LED-uri nu are un canal special pentru sa fie montata. Bine, nici nu era nevoie de un canal special ci de spatiu metalic fara plastice iesite in relief. Astfel, banda nu poate fi montata perfect drept si pe alocuri are mici bump-uri.

 

Concluzii

De obicei construiam un build care sa serveasca pe post de exemplu. La aceasta carcasa insa, am decis sa sarim acest pas si sa construim direct un NYAC (Not Your Average Computer) pentru ca este o carcasa deosebita. Va spun de pe acum ca mi-a facut foarte mare placere sa contruiesc un build cu ea deoarece  este foarte bine gandita. Toate pasajele pentru cabluri sunt gandite astfel incat sa poti asambla un PC fara dureri de cap.

NYAC #7 va fi publicat foarte curand. Stay close.

Enthoo Evolv ATX Glass

De asemenea, mi-a placut in mod deosebit faptul ca au inclus un hub pentru ventilatoare. Mi se pare cea mai importanta dotare a unei carcase pentru ca te scapa de nevoia de a trage cablurile ventilatoarelor astfel incat sa ajunga toate la conectorii de pe placile de baza.

In plus, acest hub le dirijeaza pe toate in functie de PWM-ul ventilatorului procesorului. Asadar, ventilatoarele PC-ului se pot agita doar atunci cand procesorul se incalzeste.

Am ramas surprins si de faptul ca au inclus o banda de LED-uri in pachet. Aceasta este o dotare destul de scumpa si foarte putini se gandesc sa includa asa ceva in pachet.

Phanteks Enthoo Evolv ATX Glass Galaxy Silver este o carcasa scumpa. Fara dubiu. Insa, este una deosebita ce se adreseaza celor ce au deja componentele pe care le-au visat si nu vor sa faca niciun compromis.

  • Caracasa poate fi cumparata de la PC Garage la pretul de 910 Lei (momentan este redus la 774 Lei)

editors choice

+ Aspect
+ Hub ventilatoare
+ Banda LED-uri RGB
+ Finisaje

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.