Ryujin 360 este primul cooler AIO de la Asus pe care il vedem pe piata si este unul cu adevarat impresionant. Atat din prisma pretului mare, cat si din punct de vedere al caracteristicilor.

Bine, exista si varianta de 240 mm. Dar deocamdata ne ocupam de cel mare.

Ce i-a impins pe Asus sa intre si in acest segment? Habar nu am. Dar  dupa ce l-am testat pot spune ca bine au facut ca au intrat si ei pe piata.

Chiar era nevoie de o racire Aura Sync care sa ii poata multumi pe fanii ROG ce adesea merg pe componente de la acelasi brand pentru a avea un ecosistem fancy in ceea ce priveste iluminarea.

Dar hai sa vedem ce stie altceva sa faca sistemul de racire AIO Ryujin. Adica hai sa vedem ce caracteristici speciale are.

Asus ROG Ryujin 360 review | WASD

 

Ce este Ryujin 360?

Este un sistem de racire AIO cu radiator de 360 mm si asta inseamna ca pe el sunt montate 3 ventilatoare de 120mm. Bineinteles, acestea pot fi schimbate cu orice alte ventilatoare, insa, fiind echipat cu ventilatoare Noctua Industrial PPC nu vad de ce ai face asta. Poate ar avea logica sa le schimbi pe toate din carcasa sa le aduci la acelasi numitor comun, adica sa mai cumperi si altele tot Noctua.

Nu stiu cum sa va spun, dar ventilatoarele Noctua produc un zgomot tolerabil, atunci cand il produc. Adica daca le dai turatia maricica.

 

Sistemul de prindere al block-ului ce include si pompa seamana izbitor de tare cu cele intalnite la sistemele AIO vandute de Corsair. Pe semene ca sunt produse de catre acelasi ODM. Cine stie.

Asta inseamna ca si performanta ar trebui sa fie undeva la acelasi nivel cu H150i Pro, sistemul AIO de la Corsair cu radiator de 360mm.

 

Si la capitolul conectarare se observa o asemanare izbitoare. Exista 3 conectori de 4 pini pentru ventilatoare ce pleaca direct din pompa, un USB pentru modificarea parametrilor si o alimentare SATA. Si bineinteles un alt conector cu 4 pini pentru a putea modifica din BIOS turatia pompei.

Si piesa de rezistenta, din punctul meu de vedere cel putin, o reprezinta ventilatorul integrat in block. Nu pentru ca ar avea nevoie pompa de racire, ci pentru ca imprastie aer in jurul procesorului adica in zona VRM-ului. Si utilizand Corsair H150i Pro de la lansare pot sa va spun ca zona aceea se incinge atunci cand folosesti un AIO.

 

Galerie foto

 

Performanta

Asa cum e normal, il vom compara cu alt AIO similar. In speta Corsair H150i Pro. Ambele au radiator de 360 mm si performanta ar trebui sa fie cam in acelasi loc. In ambele cazuri pompa a functionat doar la turatie maxima.

Pentru testarea lui am folosit procesorul Intel Core i9 9900K@ default instalat pe placa de baza Asus ROG Maximus XI Formula. Memoriile pe care le folosesc mereu pe platforma de test sunt HyperX Predator 4x8GB DDR4 @ 3600 MHz.

 

Ventilatoarele setate pe auto/balanced

In cazul scenariului plug’n’play AIO-ul d ela Corsair ofera niste temperaturi ceva mai mici. Mai exact avem o medie de 65°C cu o maxima de 74°C, iar in cazul lui Ryujin observam 67°C cu maxima de 79°C. Tineti cont ca acea maxima este un spike. Iar diferenta dintre valorile medii nu este asa de mare.

 

Ventilatoarele setate la turatie maxima

Cu turatia la maxim se poate observa potentialul adevarat al unui sistem de racire. Si la fel ca si in cazul placilor video este cel mai bun mod de a compara doua raciri. Asta pentru ca in general cand ventilatoarele functioneaza in regim auto, totul depinde de felul in care alege producatorul sa functioneze racirea, daca sa favorizeze silentiozitatea sau performanta.

Corsair H150i Pro a obtinut o medie de 65°C cu maxima de 71°C, iar Ryujin o medie de 64°C cu 74°C. In continuare, valorile sunt foarte apropiate si daca as fi folosit ventilatoare identice cu siguranta ar fi fost si mai apropiate.

 

Verdict

Pretul lui Asus ROG Ryujin 360 este de aproximativ 1300 Lei. Si la PC Garage era 1300 Lei cand exista in stoc (acum, insa, a sarit la 1700 Lei pretul). Daca il comparam cu pretul lui Corsair H150i Pro de 906 Lei putem spune ca Ryujin este un cooler scump. Totusi, vine cu niste chestii extra.

In primul rand este echipat cu ventilatoare Noctua. In al doilea rand are un ventilator integrat chiar in capul de racire al procesorului care sufla aer spre VRM. Si nu in ultimul rand are si un ecran OLED pe care poti afisa ce animatii iti trec prin cap.

Singurul aspect care nu prea imi face pe plac este software-ul. Pentru configurarea modului de lucru al lui Ryujin 360 este nevoie sa instalezi AI Suite 3. Si nu as fi avut nicio problema cu el daca ar fi functionat atunci cand am instalat AIO-ul pe placa de baza Gigabyte Aorus X570 Master atunci cand am testat procesoarele Ryzen 3000.

Dar trecand peste acest neajuns, Asus ROG Ryujin 360 se adreseaza mai degraba fanilor ROG ce sunt deja utilizatori ai placilor de baza ROG. Pana la urma se potriveste perfect cu acestea in ceea ce priveste aspectul.

  • Puteti cumpara Asus ROG Ryujin 360 de la Shop4Pc la pretul de 1349 Lei
Review overview
Summary Ryujin este un AIO bun, dar Asus mai au ceva de lucrat pentru ca acesta sa fie numit un produs exceptional.
4
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.