“Din tot ce e frumos pe lume, ma vad numai pe mine.” Razer Kiyo Pro, 2021.

A trecut mai bine de un an de cand am desfacut Post-It-ul de pe webcamurile noastre. Treaba asta a inceput de pe vremea cand nu puteam iesi din case. Pentru multi, s-a dovedit mult mai eficient sa se tina intalniri pe Zoom, Teams si altele. In plus, n-are cum sa nu fie placuta senzatia sa porti camasa, sa ai parul aranjat si, sub birou, sa stai in chiloti si slapi.

Considerand ca deja multi dintre noi ne petrecem cateva ore bune pe saptamana in meeting-uri online, webcam-ul high-end nu mai este o unealta dedicata streamerilor. Este o unealta pentru noi toti.

In acest context, marturisesc ca sunt entuziasmata sa testez noul Razer Kiyo Pro.

 

Ce este Razer Kiyo Pro?

Razer Kyio Pro Review | WASD

Cei de la Razer au scos un nou webcam, o varianta aparent imbunatatita a lui Razer Kiyo. Varianta precedenta includea un ring light in jurul lentilei. La Razer Kiyo Pro dispare ring light-ul si il poti achizitiona separat de la ei, cu trepied cu tot.

Eu sunt ca o cotofana si imi plac lucrurile lucioase. Asa ca trebuie sa vorbesc despre aspectul cutiei in care vine Razer Kiyo Pro. Este super premium. Apare chiar un sigiliu care ne informeaza ca produsul vine “cu certificare oficiala de streamer.” Nu stiu ce inseamna asta dar, ca orice produs Razer, ma face sa ma simt speciala.

E un produs mare si greu. Inelul cu grip din jurul lentilei te face sa crezi ca ar fi un mare obiectiv acolo, cu zoom si focus optic. De fapt, inelul este pur decorativ si nu se invarte. La modelul precedent, inelul era dedicat reglajului intensitatii ring light-ului. Daca a disparut ring light-ul, a disparut deci si functionalitatea.

In cutie, lentila este acoperita de un capac foarte frumos, branduit si el Razer. Probabil vor sa ne inspire portabilitate. Lentila oricum este Corning Gorilla Glass 3.

Razer Kiyo Pro vine cu un cablu USB-C aurit, cu fir textil, de lungime 1.5m. Mi s-a parut cam scurt, mai ales pentru un webcam.

Pana sa incep sa il folosesc, ce mi-a placut foarte mult a fost stativul. Este ingenios, foarte versatil. Poti pune webcam-ul si pe monitor (desi e cam greu), il poti pune si pe masa, in diferite pozitii. Stativul de la Razer Kiyo Pro vine cu doua articulatii si un pivot. Cu toate aceste reglaje, este super stabil datorita greutatii atipic de mare. Stativul este detasabil. Webcam-ul este prevazut si cu filet atat pe stativ cat si direct pe webcam.

Caracteristici Razer Kiyo Pro

Razer Kiyo Pro este un webcam care se remarca prin performanta: 1080p la 60fps, fara compresie. Exista si setare HDR care ofera culori mai saturate la un frame rate de 30fps.

Un punct forte al acestui webcam este promovat ca fiind senzorul de lumina redusa. Are sens mai mult pentru oamenii de rand decat pentru streameri. Oamenii de rand nu au lumini profesionale… inca. Senzorul este putin mai mare decat cel din modelul precedent, un Type 1/ 2.8 CMOS cu tehnologie STARVIS de la Sony.

Razer Kiyo Pro vine cu posibilitatea ajustarii campului vizual, cu un wide-angle ajustabil. Exista trei setari: Narrow cu 80°, Normal cu 90° si Wide cu 103°. Sincer, mi se pare o miscare foarte buna din partea celor de la Razer. Pe setarea wide, nu prea deformeaza, in schimb da mai mult context.

Si, nu in ultimul rand, webcam-ul Razer Kiyo Pro are integrat si un microfon.

Pana acum, niste specificatii chiar impresionante pentru un simplu webcam. Acum, haideti sa va povestesc cum m-am distrat cu el.

Experienta in timpul utilizarii

Am retinut de la Fulger ca autofocus-ul ar putea fi o problema la webcamuri. Ar putea focaliza pe ceva mai colorat sau mai interesant decat fata ta. Evident, asta a fost primul lucru pe care l-am testat la Razer Kiyo Pro.

Din pacate, Fulger a avut dreptate. De multe ori, webcam-ul prefera sa focalizeze pe scaunul meu, si nu pe fata mea. M-a durut putin asa ca i-am scos autofocus-ul si se comporta ok.

Software: Razer Synapse

Toate setarile camerei se realizeaza prin Razer Synapse. Avem autofocus, HDR, wide angle-ul, si desigur clasicele slidere pentru luminozitate, contrast, saturatie si white balance.

De curand, Razer Synapse, software-ul dedicat tuturor produselor, a aparut si pe Mac.

Default Settings

Setarile „din fabrica” ale imaginii sunt cam reci pentru gustul meu. E posibil sa fie din cauza luminii ambientale pe care o aveam. Sau parul. Nu stiu. Mentionez ca tocmai ce venisem de la mare deci eram bronzata.

Sorina Settings

Iata setarile mele in comparatie cu default-ul. Am fost cam hardcore pe white balance.

Setarile avansate se deschid intr-o fereastra ceva mai modesta. Aia clasica pentru webcam-uri.

Daca nu vrei sa intri atat de in detaliu, exista si cateva preset-uri la care, personal, nu gasesc corelarea intre denumire si efect. Se poate vedea opinia mea direct pe fata mea.

Desigur ca mi-am facut curaj si am scos HDR pentru a avea frame rate de 60fps. Rezultatul a fost ca am avut fata mai lucioasa. Asa ca, daca voi incepe o cariera de streaming, ma rezum la HDR.

 

Verdict

Produsul in sine este destul de reusit. Senzorul Sony pare sa fie net superior altor webcam-uri. Este facut din materiale foarte bune, design-ul este curat si recognoscibil. Chiar il poti scapa pe jos si nu va pati nimic.

Este foarte bun rezultatul oferit, dar conditiile sunt cam enervante. Daca nu il conectezi la un port USB care sa ii placa lui, nu va functiona corespunzator. Daca ii pui prelungitor, ghici ce, tot nu va functiona corespunzator. Iar daca lumina e slaba si ai parul deschis la culoare precum culoarea pielii autofocusul este degeaba. Poate ca ar trebui sa implementeze Face Detection si sa si faca ceva cu el. Gen sa focalizeze pe fata. Nu pe contrast.

Tragand linie, am avut o experienta buna cu Razer Kiyo Pro atunci cand am adaugat si ring light-ul de la Razer. Revin cu impresii despre el intr-un material viitor.

Daca esti si tu Razer fanboy ca si mine si esti in cautarea unui webcam, Razer Kiyo Pro ar putea fi pentru tine. Il poti achizitiona la pretul de 1029 Lei. Sau la 1419 Lei la PC Garage. Because why not :)).

Review overview
Summary Ofera imagini foarte bune atunci cand reuseste sa focalizeze pe ceea ce vrei sa fie clar.
3
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.