Da, poate ca varianta Ultimate are numele de anul trecut. Dar nu asta conteaza, ci caracteristicile lui si mai ales daca merita diferenta de pret fata de varianta Tournament Edition.

Razer nu sunt straini acestui segment. Au tot lansat periferice pentru console de-a lungul timpului si eu unul le-am cam evitat. Incercasem acum foarte multa vreme primul lor gamepad si ma enerva ca avea butoanele clicky.

Ma rog, figuri de jun pe mine.

Dar de aproximativ un an au inceput sa mi se mai modifice preferintele. Asta se intampla si pentru ca vreau sa devin din ce in ce mai bun al GT Sport pe PS4. Si, dorindu-mi asta, am inceput sa ma uit si la alte optiuni disponibile pe piata pe langa clasicul Dual Shock 4 ale carui limitari am inceput sa le observ.

Desi in faza initiala jucam GT Sport doar ca sa ma relaxez, incet incet am inceput sa imi imbunatatesc timpii obtinuti pe circuit si totul a culminat cand am avut pentru vreo 2 saptamani un Logitech G29. Atunci am observat importanta unui volan si a fost si momentul in care am trecut pe schimbator manual. Si, desi mi se parea ca dau prea mult din maini atunci cand incerc sa schimb treptele pe gamepad, am ajuns sa nu pot juca decat cu schimbator manual inclusiv pe gamepad, nu doar pe volan.

A fost un fel de revelatie acea perioada pentru ca am inteles ce faceam gresit pe gamepad. Virajele le luam prea brusc si aproape tot timpul pierdeam viteza acumulata. Unde cu volan esti mai smooth in viraje si franari fara sa vrei. Te forteaza cursa pedalei si viteza de rotatie a volanului.

Dar chinuindu-ma am reusit sa ajung in punctul in care ma simt relaxat si cu volan, dar si cu gamepad. Evident, gamepad-ul trebuie sa fie si el mai rasarit.

Si am observat ca, pentru mine, in cazul GT Sport, cel mai pretios lucru este cursa trigger-elor. Nu numai ca ma intereseaza sa fie lunga ca sa pot avea precizie in mentinerea unei anumite viteze, dar si felul in care opune rezistenta la apasare trebuie sa fie la fel, cumva anume.

Oricum altfel, dar nu asa flescait cum este cel de pe DualShock 4.

Si prima tentativa de a experimenta cu altceva a fost un Nacon Revolution Pro 2 alb. Frumos. Cumparat cu ditamai reducerea de la Altex pentru ca era desigilat. Instant am observat cat de bine se simt noile trigger-e. Dar imediat dupa am observat si de ce era desigilat. Pentru ca se deconecta. Asa ca l-am returnat frumos si mi-am comandat varianta compacta cu fir, tot Nacon. Si de atunci tot cu el ii dau bataie.

 

Ce sunt Raiju TE si Raiju Ultimate 2019?

Sunt, asa cum se vede si din poze, doua gamepad-uri destul de diferite de la Razer. Unul are un pret maricel, iar varianta Ultimate 2019 are un pret astronomic. Adica poti oricand sa iti cumperi un PS4 cu tot cu un controller si te incadrezi in suma respectiva. Dar daca ajungi sa pui in balanta lucrurile in maniera asta este clar ca acest controller nu ti se adreseaza.

Amandoua variante, atat Tournament Edition, cat si Ultimate, se folosesc de librariile X-Input, nu DirectInput. Avantajul este ca butoanele vor fi intotdeauna binduite corect, dar dezavantajul este ca un astfel de controller nu poate avea mai mutle axe decat un controller de Xbox 360.

Razer Raiju review | WASD

Si adevarul este ca Tournament Edition fix asta zici ca e, un controller de Xbox 360 pentru ca are thumb stick-ul stang amplasat spre exterior. In vreme ce versiunea Ultimate are cele doua thumbs sticks amplasate simetric precum un controller de Playstation.

In ceea ce priveste butoanele, amandoua controller-e vin cu cate 4 butoane in plus fata de un Dual Shock 4. Si functiile acestor 4 butoane pot fi modificate. Adica daca vrei ca unul de pe burta controller-ului sa fie X si altul patrat, poti face asta in 2 timpi si 3 miscari din aplicatia Raiju pentru Android sau iOS.

Varianta Ultimate permite stocarea a 4 profile in memoria lui si trecerea de la unul la altul se face apasand un buton dedicat. Dar singura diferenta intre acest profile este layout-ul butoanelor extra si puterea motoarelor pentru vibratii. A da, si lumina. Daca vrei neaparat.

O chestie misto pe care au integrat-o in Ultimate, este posibilitatea de a regla intensitatea luminii RGB. Si aceasta poate fi chiar oprita. Lucru care, evident, va prelungi autonomia acumulatorului.

Intre cele doua controller-e, pe langa diferenta enorma de pret, mai difera si faptul ca pe Ultimate poti schimba varfurile thumb stick-urilor. Si unul dintre ele poate avea chiar o inaltime mai mare. Din pacate insa, asta este singurul mod in care poti modifica felul in care cele doua thumb sticks functioneaza. Ideea e ca fiecare capacel are o greutate diferita si asta va modifica, foarte putin ce-i drept, si felul in care simti acel thumb stick.

Ambele pot fi folosite atat cu cablu, cat si prin Bluetooth, atat la PC, cat si la PS4. Cablul din pachet este un micro USB cu o forma aparte a conectorului. Asa ca e super important cablul din pachet pentru ca nu vei putea folosi orice cablu. Precum se intampla in cazul unui Dual Shock 4.

 

 

Galerie foto

Razer Raiju Tournament Edition

 

Razer Raiju Ultimate 2019

 

Experienta in timpul utilizarii

Cand au sosit cele doua gamepad-uri la review, Tournament Edition a fost primul pe care l-am incercat. Sincer, ma interesa extrem de tare sa vad ce e cu el prima oara pentru ca are un pret mai ok decat Ultimate. Si daca s-ar fi potrivit cerintelor mele urma sa il si cumpar.

Asa ca l-am conectat instant si am dat o tura pe Nurburgring GP. Si ceva nu imi placea. Dar nu stiam exact ce. Si m-am prins ca ma deranja amplasamentul thumb stick-ului stanga. Eu eram obisnuit cu amplasamentul ca pe Dual Sock 4, adica simetric.

Asa ca am luat o pauza si am zis sa vad ce e cu Ultimate, caci  el este simetric si ar fi cel mai simplu sa ma obisnuiesc la el. Asa ca urmatoarea zi am luat acasa Ultimate ca sa bag niste GT Sport si sa ma bucur de o experienta complet wireless.

Si ba baiatule ce m-am mai bucurat de experienta wireless de n-am mai putut. In prima seara am petrecut 2 ore incercand sa il conectez la PS4. Am ajuns sa trec comutatorul chiar si pe PCBT, in loc de PS4BT, tocmai ca poate poate reusesc asa sa il conectez.

Cumva, am reusit sa il conectez dupa o mie de incercari. Nu stiu ce facusem, dar am reusit sa il conectez. Si zic bun, hai cu castile acum. Ca sa bagam cateva ture de incalzire.

Si bam. M-am lovit de a doua parte sexy a experientei wireless. Castile aveau acumulatorul descarcat.

Zic, no bun. E ok. Bag cablu jack-jack in controller. Am mai facut asta. E mai ok decat sa intind un fir de la consola pana la casti. Zis si facut. Si sunet din parti, ca era tot pe TV. si in clipa aceea m-am tiltat, am injurat pana am ramas fara cuvinte urate nefolosite si m-am culcat cu gandul ca a doua zi o sa am castile incarcate si o sa fie ok.

Si uite asa incepe dimineata cu mine descoperind ca desi controller-ul exista in lista de dispozitive BT pe PS4, nu vrea sa se pair-uiasca. Zic, ce poate fi asa greu. Daca am reusit aseara reusesc iar. Bam, forget device. Si dau iar pair.

Au urmat alte doua ore in care i-am facut inclusiv firmware update. Epuizasem toate variantele posibile. Nu puteam sa il conectez. Si am tot cautat sa vad ce dumnezeu are. Am citit frumos si manualul. NIMIC!

Asa am ajuns pe Reddit unde rar am vazut atat de multi utilizatori care cauta cum sa conecteze controller-ul la consola. Si dupa ce am sapat prin zeci de topic-uri, am dat de unul unde un baiat spunea foarte relaxat ca Razer Raiju Ultimate are doua layere de conectare. Moment in care eram cu degetul mare de la picior in ureche scarpinandu-ma si incercand sa inteleg ce dumnezeu inseamna aia. Doua randuri mai jos, omul explica ca dupa ce tii apasat 5 secunde Share+PS Button si incepe LED-ul albastru sa clipoceasca rapid pentru pairing, nu trebuie sa dai din consola sa inceapa pairing-ul. Ci sa mai ti apasat 5 secunde pe acealeasi butoane si sa mai inceapa o data procesul de pairing si abia atunci sa ii dai consolei sa se conecteze la el.

Sure thing. Hai ca incerc si IO. Ce mama dracu. Incercasem PCBT la PS4. Ce aveam de pierdut?! Si ce sa vezi bai nene. A mers. Din prima.

Si trecand peste problemele de conectare, am ajuns la alte probleme. Si anume ca ambele parca au lag pe triggere. Si cum nu eram multumit de testul subiectiv am inceput sa dau cate 10 ture pe Nurburgring GP. Ca sa vad cu care dintre toate gamepad-urile mele e mai consecvent si in acelasi timp si mai rapid. Si aveti mai jos tabelul cu rezultatele.

DualShock 4 Nacon Compact Wired Razer Raiju Tournament Edition Razer Raiju Ultimate 2019
Tur 1 2:04.468 2:02.799 2:05.034 2:04.311
Tur 2 2:03.605 2:06.496 2:08.623 2:02.824
Tur 3 2:05.090 2:02.110 2:04.381 2:04.512
Tur 4 2:02.869 2:00.913 2:19.071 2:05.606
Tur 5 2:02.548 2:08.712 2:06.746 2:05.251
Tur 6 2:14.861 2:01.874 2:17.324 2:12.567
Tur 7 2:04.730 2:08.508 2:19.750 2:02.827
Tur 8 2:02.540 2:02.305 2:04.505 2:02.733
Tur 9 2:13.516 2:02.999 2:05.486 2:02.748
Tur 10 2:02.826 2:02.408 2:07.180 2:03.083
Best 2:02.540 2:00.913 2:04.381 2:02.733
Worst 2:14.861 2:08.712 2:19.750 2:12.567
Timp optim 2:01.023 2:00.123 2:02.032 2:01.730
Ture stricate 2 3 4 1

Ce trebuie sa intelegeti din cifrele de mai sus: cu Nacon Compact Wired joc bine, dar prost :), cu Tournament Edition joc prost rau, iar cu Ultimate joc okish.

Toata ideea cu aceste gamepad-uri era sa ma ajute. Sa ma faca sa scap de cel cu fir. Dar realitatea arata ca mi-a fost imposibil sa scot rezultate mai bune decat cele din tabel. Si asta se intamplat pentru ca a fost nevoie sa mut constant punctele de franare.

In analizarea inregistrarilor m-am concentrat pe cele mai bune ture pentru ca asta inseamna ca in acele ture bune am reusit sa trec de primul viraj bine fara a pierde prea multa viteza.

DS4 timp franare viraj 1 best lap: 3.433 secunde

Nacon Compact wired timp franare viraj 1 best lap: 3.20 secunde

Razer Raiju Tournament Edition timp de franare viraj 1 best lap: 3.20 secunde

Razer Raiju Ultimate 2019 timp de franare viraj 1 best lap: 3.034 secunde

Punctul de franare in acest viraj si pentru aceasta masina este inceputul peticului de pamant. In screenshot-urile de mai sus se vede exact momentul in care incep franarea. Si se poate observa in stanga afisajului vitezei o bara verticala care incepe sa se umple cu alb si rosu in varf. Acea bara indica nivelul de apasare ale franei. Am selectat exact punctele in care incepe sa se execute franarea. Iar in screenshot-ul 3 se vede clar ca am inceput franarea mult mai in spate.

In cazul lui Tournament Edition se vede cum am mutat punctul de franare foarte in spate si asta a rezultat intr-o franare din doua apasari ceea ce a dus destabilizarea masinii. Problema nu este ca am franat din doua apasari, ci nesiguranta pe care mi-o transmite folosindu-l. Pentru ca asta nu este singura greseala pe care am facut-o in acel tur. Ci au fost mai multe si din acest motiv am scos si timp mai prost. Si toata aceasta problema este datorata pozitie stick-ului stanga pe care il folosesc pentru directia masinii.

Felul in care tin gamepad-ul TE in mana ma face sa apas frana cam prost. Si de aici rezultatele pe care le vedeti. Cert este ca Ultimate mi-a oferit acelasi lucru ca si DS4 in materie de performanta a mea si siguranta pe mine. In vreme ce gamepad-ul Nacon Compact Wired s-a dovedit a fi cel in care am avut cea mai mare incredere.

Si de ce am jucat cu DS4 mai prost decat cu Nacon? Pentru ca si DS4 are si el cateva probleme, ca zona moarta a triggerelor la inceputul si finalul cursei sau rezistenta scazuta pe care acestea o opun la apasare.

Cert este ca Ultimate, imi ofera fix acelasi lucru pe care il ofera DS4. Unu are triggerele cam neplacute, iar unul executa apasarile cu un delay deranjant.

 

Verdict

Tournament Edition sa nu va imaginati ca are vreo problema de am jucat atat de prost cu el. Este in regula gamepad-ul, dar nu sunt eu obisnuit cu thumbstick-urile cu offset, similar controller-ului de XBOX. Insa, in mod clar nu ma pot adapta cu lag-ul lor. De fiecare data cand apasam frana pe Nurburgring GP la primul viraj, frana se activa in joc cu o intarziere vizibila. Pentru cele 10 ture a fost nevoie sa mut punctele de franare mai in spate pentru a reusit sa virez cat de cat ok.

Nu este o asa mare problema cand te joci ceva singur acasa, seara, cu un pahar de vin. Dar cand vrei sa joci ceva in multiplayer, atunci te vei incurca in lag pentru ca va trebui sa virezi nu doar in functie de pozitia ta pe circuit, dar si in functie de ceea ce fac adversarii.

Eu unul sunt dezamagit de modelul Ultimate. Mi se pare incredibil ca un controller atat de slab ca performanta (mult lag) sa coste atat de mult. Bine, si fratele lui se simte cam la fel in materie de lag, dar macar nu costa cat un PS4 la promo.

E destul de clar ca Razer ar trebui sa isi imbunatateasca QA-ul neaparat.

Ah, am uitat sa precizez ca exista si o aplicatie de mobil pentru configurare. Dar si acea aplicatie este atat de proasta incat n-are rost sa mai pomenesc de ea.

Imi pare rau daca aveati sperante ca aceste gamepad-uri sa fie misto, asa cum imi faceam si eu, dar nu sunt. Bine, daca prindeti vreunul la 260 lei cum am prins eu un Tournament Edition roz, sariti pe ele. Au build quality, caracteristici si tot ce le trebuie. Mai putin lag mic :).

  • Razer Raiju Tournament Edition costa 795 Lei la PC Garage
  • Razer Raiju Ultimate costa 1061 Lei la PC Garage

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.