Sound BlasterX Kratos S5 este un sistem audio 2.1 de gaming de la consacratul producator de echipamente de gaming, Creative.

Stiu ca pare o blasfemie sa folosesti in aceasi propozitie sistemu audio 2.1 si gaming, dar veti intelege si voi de ce in acest context este ceva normal. Va voi raspunde la toate intrebarile posibile cu acest review pentru ca si eu aveam reticente in a-l testa si ma intrebam ce poate sa fie de gaming la un sistem audio. Dar mi-a atras atentia un aspect atunci cand am decis sa il accept la review. Se conecteaza pe USB si au iesire de casti si intrare de microfon.

Meh. Mare chestie vei spune tu invaluit de ignoranta. Si eu iti voi aduce aminte ca producatorul acestui sistem audio, Creative, au niste adaptoare audio USB care stau singure in clasa lor pentru ca niciun adaptor „de pachet” nu se ridica la nivelul lor. Asadar, Creative, USB, solutie audio, iesire de casti. Bingo!

Intamplarea face ca setup-ul meu, biroul si „locul de joaca” se potrivesc precum o manusa acestui sistem audio de gaming.

Imi imaginez si eu ca pentru un cititor pare stupid si fara logica ceea ce spune. Adica este un sistem audio. Ce dumnezeu e asa complex?

Ei bine, are multe caracteristici si sa vezi ce chestie, le folosesc pe toate. Dar o sa ajungem si in acel punct.

Creative Sound BlasterX Kratos S5 review | WASD

 

Ce este Sound BlasterX Kratos S5?

Raspunsul la aceasta intrebare poate fi la misto, adica simplu: un sistem audio de gaming. Sau poate fi mai detaliat in care de fapt va explic si ce anume il face sistem audio de gaming. Pentru ca in mod clar nu luminitele il fac „de gaming”.

Spuneam ca cea mai importanta caracteristica mi se pare faptul ca il poti conecta pe USB. La suprafata nu pare mare chestie si imi aduc aminte ca exista sisteme audio ce pot fi conectate pe USB de undeva de prin 2005.

In cazul acestui sistem audio este foarte important acest detaliu deoarece si codec-ul este de calitate. Si combinatia USB cu iesire de casti il transforma direct intr-un inlocuitor al placii de sunet integrate.

Bine, daca folosesti casti audio USB nu vei avea cum sa le conectezi la acest sistem audio. Dar majoritatea oamenilor folosesc casti audio clasice cu jack-uri de 3,5mm.

Si pe langa iesirea de casti si intrarea de microfon mai are si doua intrari auxiliare ce iti permit sa conectezi si alte dispozitive in paralel la acest sistem audio.

Desi mi-ar fi placut sa stiu ce cip audio este folosit in acest sistem audio, nu am primit raspuns de la Creative si nici nu am putut sa ajung la el. Bine, de desfacut l-am desfacut usor, insa ca sa fi trecut de acel scut negru ar fi insemnat sa ii distrug lipiciul cu care era fixat de panoul I/O. Si chiar nu avea niciun rost sa ma complic mai tare decat o facusem deja.

Chiar in partea stanga a PCB-ului se afla conectorul USB si, evident, acolo se afla si cipul audio.

In ceea ce priveste specificatiile, ei bine, playback-ul se poate face la 24 biti cu o rata de esantionare de 96 KHz. Inregistrarea este posibila tot pe 24 biti, insa la 48 KHz.

Si in caz ca sunteti curiosi, puterea totala a sistemului audio este de 60 Watt din care 2×12 sunt pentru sateliti, iar subwoofer-ul are o putere maxima de 36W.

 

Galerie foto Sound BlasterX Kratos S5

 

Experienta in timpul utilizarii

Instalarea este straight forward si nu prezinta niciun fel de dificultate, asa ca nu voi intra in detalii. Satelitii se conecteaza folosind niste conectori proprietari si este normal deoarece au iluminare si printr-un cablu audio nu ar fi fost posibila modificarea iluminarii.

Conectarea la PC se face, evident, prin USB. Totusi, daca esti capos si vrei neaparat sa folosesti sistemul audio fara software il poti conecta si folosind un cablu audio. Dar nu vei mai avea acces la vreo setare.

Ar avea logica sa incerci sa il conectezi la Playstation via USB si la PC folosind cablu audio, dar cand faci asta, sunetul consolei este redat super incet. Probabil e o problema de firmware pentru ca multi se plang de aceasta problema.

Dar cel mai simplu este sa il folosesti ca mine:).

L-am conectat la PC prin USB ca sa pot trece cu usurinta pe casti seara folosind jack-urile de pe consola sistemului audio si ca sa am sunet de la consola Playstation il „leg” via cablu audio la iesirea de casti a monitorului Benq XL2540.

Partea cea mai misto este ca nu trebuie sa apesi pe vreun buton ca sa schimbi sursa. El reda concomitent sunetul pe care il primeste de pe toate sursele. Stiu ca iti poate parea ciudat, dar in configuratia prezentata mai sus am sunetul de la consola si cand primesc vreo notificare pe PC ii aud sunetul.

Si asa pot lua pauze in care ma joc pe consola si in caz ca vine un e-mail aud notificarea. Sa nu mai zic ca pot pune muzica pe PC si sa ma joc pe PS4 cu ce muzica vreau eu.

La capitolul calitate audio pur si simplu nu am ce sa ii reprosez. Mi-a lasat aceeasi senzatie placuta pe care mi-au lasat-o si castile H5 care au reusit sa imi zbarleasca pielea pe mine dupa 5 minute de auditie.

Totusi, pentru Kratos S5 a fost nevoie de volum la putere maxima ca sa pot reproduce senzatia acelori casti. Si va imaginati si voi ca s-a putut foarte rar sa ascult muzica la putere maxima. Poate daca incercam manele nu se suparau vecinii. Hmmmm.

Bass-ul este foarte puternic si atunci cand este setat la maxim sunt foarte putine melodii la care se si potriveste. Este o balanta un pic ciudata intre puterea satelitilor la volum maxim si puterea subwoofer-ului. Totusi, cand este setat la aproximativ 50% suna bine indiferent de genul muzical ascultat.

Oricum, flexibilitatea in ceea ce priveste setarile audio este foarte mare si desi inaltele sunt cam puternice, le poti „potoli” imediat din egalizator.

 

Software

Software-ul este super simplu de folosit si iti permite sa modifici iluminarea, in mod evident si sa modifici diferiti parametri ai sunetului. Egalizatorul se poate modifica super usor si astfel poti aranja sunetul incat sa fie pe placul tau. De asemenea, exista si optiunile clasice, intalnite la placile de sunet Creative. Ma refer la cele de Voice Morph, Noise reduction si intregul BlasterX Acoustic Engine. Personal prefer sunetul cat mai pur fara sa fie „imbunatatit”, dar sunt situatii unde Crystalizer sau DIalog+ fac o treaba excelenta.

 

Verdict

Desi imi era si mie greu sa inteleg cum poate sa existe un sistem audio care sa fie numit de gaming, iata ca am inteles in acelasi timp cu voi. Bine, poate unii dintre voi stiati deja ce defineste un sistem audio de gaming. Eu va spun sincer ca nu stiam.

Dar acum, dupa ce m-am jucat cu Kratos S5 am inteles ca e important sa ai cat mai multa flexibilitate in conectarea dispozitivelor, dar sa fie si o alternativa superioara sunetului onboard oferit de placile de baza.

Stiu ca pretul de 662 Lei pare mare, insa, pentru un gamer multiplatform este justificat. Daca te uiti la alte sisteme audio din gama aceasta de pret vei remarca lipsa conectivitii ca pe Kratos S5.

Chiar daca nu are cea mai mare putere din parcare, pentru o camera normala, romaneasca, este suficient de puternic. Si cel mai important aspect pe care trebuie sa il mentionez este faptul ca nu distorsioneaza la putere maxima.

Asa ca nu o sa trebuiasca sa stai sa invarti non stop de reglajul volumului pana nimeresti volumul potrivit.

Asadar, fara sa o mai lungim, vi-l recomand. Da. Pentru gaming.

  • Poti cumpara sistmeul audio de gaming Sound BlasterX Kratos S5 de la PC Garage la pretul de 670 Lei

Review overview
Summary Creative au reusit sa ma suprinda din nou si nu cu o placa de sunet cum au facut de fiecare data, ci cu un concept super interesant. Kratos S5 este perfect pentur gamerii multiplatform.
4.5
Tagged

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.