După experienţele pe care le-am avut în trecut cu echipamentele celor de la ZyXEL, reprezentanţii lor au decis să ne mai fericească cu un echipament la test. Routerul pe care îl avem astăzi pe bancul de probe este ZyXEL NBG-419N v2, un echipament care se pare că pune mai mult accent pe design şi pe experienţa în utilizare decît pe performanţă.

Aceste lucruri vin să sublinieze încă odată faptul că utilizatorii obişnuiţi deţin din ce în ce mai multe gadget-uri şi dispozitive pe care doresc să le interconecteze sau care au nevoie de acces la Internet.

ZyXEL NBG-419N v2 este revizia cu numărul doi şi se diferenţiază de prima versiune prin designul mult mai funcţional, elegant şi conservator cât şi prin prisma specificaţiilor hardware. Dacă în review-ul precedent al unui router  de la ZyXEL am fost dezamăgit de design iată ca de această dată am fost plăcut surprins.

Pachetul nu este impresionant din punctul de vedere al bundle-ului şi chiar lipseşte un lucru destul de important: un patch-cord (cablu de reţea) necesar configurării routerului.

 

Alte lucruri pe care le găsiţi în cutie, în afară de router, sunt garanţia internaţională, alimentatorul, discul cu software-ul pentru şi instalare şi configurare cât şi un manual subţirel.

 

  

 

ZyXEL NBG-419N v2 ne oferă, aşadar, un design mult îmbunătăţit. Pe partea frontală avem LED-urile de status – LED-uri care semnalizează inclusiv folosirea portului USB, iar pe capacul superior avem un buton pentru WPS. Poziţionat lateral există un port USB care poate transforma routerul într-un media server sau, de ce nu, într-un print server. 

Pe partea din spate avem un adevărat panou de control. Pe lângă cele cinci porturi ethernet mai găsim un buton pentru oprirea WLAN-ului, butonul pentru „reset” şi un buton care permite oprirea LED-urilor. Mă bucur nespus că cei de la ZyXEL s-au gândit la acest lucru pentru că nu de multe ori m-am chinuit să adorm fiind orbit de luminiţele din cameră 🙂 .

Este dezamăgitor totuşi că toate porturile sunt Fast Ethernet – 100Mbit. Suntem în 2012 şi vitezele mari de transfer contează enorm ţinând cont de dimensiunile în continuă creştere ale fişierelor cu extensia .mkv sau .flac. 

Cum suntem curioşi din fire nu am rezistat să aruncăm un ochi şi la ceea ce se ascunde sub capac.

 

 

 

Din punct de vedere al hardware-ului routerul se prezintă decent. Cipul este un Ralink RT3052, procesorul este MIPS 24Kc tactat la 384Mhz, 32Mb RAM şi 4Mb Flash. Deşi nu multă lume cunoaşte acest aspect, cipul folosit de ZyXEL este acelaşi cu cele folosite de compania SMC pe echipamentele din clasa enterprise. Din nefericire ZyXEL nu au reuşit să folosească resursele routerului eficient. Gradul de încărcare al memoriei fiind în „load 0” undeva la 50%.

Am specificat aceste detalii tehnice deoarece ZyXEL NBG-419N v2 este un router care se poate folosi şi cu sistemul de operare DD-WRT.

Deşi routerul foloseşte cei mai buni algoritmi de criptare, reţeaua wireless nu este protejată din start aşa cum se întâmplă în cazul echipamentelor de la Belkin, de exemplu.

 

Ţinând cont de categoria de utilizatori căreia se adresează acest router, interfaţa este una foarte prietenoasă. Pentru cei care doresc să cumpere un router „plug and play” este ideal însă utilizatorii care vor să configureze în detaliu echipamentul vor avea o surpriză neplăcută. Singura posibilitate rămâne instalarea DD-WRT.

Configurarea o puteţi face fie direct accesând interfaţa web a routerului dintr-un browser fie lansând aceeaşi interfaţă cu ajutorul discului din pachet.

 

Practic, interfaţa este formată din şase TAB-uri: Game Engine care permite prioritizarea traficului în funcţie de activităţile voastre zilnice pe Internet, Power Saving dacă vă pasă de mediul înconjurător, Content Filter pentru filtrarea conţinutului neadecvat de pe Internet, Bandwitdth Management care ajută la alocarea benzii pe fiecare echipament conectat în parte, Firewall-ul şi Wireless Security.

Pentru cei puţin mai pretenţioşi avem si o consolă de administrare care se poate lansa folosind TAB-ul Expert Mode. Aici aveţi acces la mult mai multe opţiuni printre care se numără informaţii mai detaliate legate de status, accesul la log-ul echipamentului unde puteţi vedea ce echipamente sunt conectate sau unde puteţi modifica parametrii de conectare.

Trebuie menţionat ca interfaţa foloseşte Java script ceea ce face ca utilizarea sa fie una greoaie şi cu nenumărate time-out-uri.

 

{gallery}/2012/03-hardware/zyxel-nbg419n/galerie:150:100:0:1{/gallery}

 

Datorită experienţelor anterioare cât şi a faptului că porturile nu sunt gigabit nu aveam aşteptări foarte mari de la performanţele lui NBG-419 v2. Aşa cum am previzionat, performanţele sunt mediocre.

 

În cadrul testului pe fir, adaptoarele de reţea folosite au fost Intel 82579LM Gigabit şi BroadComm BCM5788. Adaptoarele wireless pe care le-am folosit au fost Intel Centrino Advanced-N 6205 şi Atheros AR500G cu un adaptor Intel WiFi Link 5300N. Criptarea folosită a fost WPA2/AES. Ca benchmark am folosit Jperf 2.0. Iată şi rezultatele:

 

Zyxel NBG-419N v2 Viteză
Routing LAN 93 mbits/s
Switching LAN 87 Mbits/s
Wireless 802.11g 1m TX şi RX 20 Mbits/s
Wireless 802.11g 5m şi doi pereţi TX şi RX 15 Mbits/s
Wireless 802.11n 1m TX şi RX 74 Mbits/s
Wireless 802.11n 5m şi doi pereţi TX şi RX 26 Mbits/s

 

Concluzii

Rezultatele vorbesc de la sine. Din nefericire ZyXEL nu au învăţat din greşeli. Tot ceea ce trebuie să reţină este că hardware-ul, oricât de performant ar fi acesta, este influenţat în mod direct de către implementarea firmware-ului. Fiind vorba de un echipament care se adresează utilizatorilor casnici şi care ţinteşte spre entry-level nu poate fi vorba de performanţe uluitoare. Însă trebuie menţionat că preţul (~190 Lei) nu este pe măsura performanţelor. Vitezele foarte mici de transfer cât şi absenţa porturilor gigabit sunt două aspecte care nu pot fi neglijate.

Chiar dacă Zyxel NBG-419N V2 compensează prin dimensiunile mici şi designul atrăgător, implementarea firmwareului – reduce mult din experienţa lină cu care suntem obişnuiţi de producători ca TP-Link sau Trendnet – şi performanţele nu îl fac un echipament ideal pentru utilizatorii avansaţi sau pentru conectarea a mai mult de 3-4 dispozitive.

 

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.