Firmware-ul reprezintă unul dintre puţinele puncte forte ale routerului. Spun asta pentru că a fost foarte uşor de configurat dar şi din punctul de vedere al unui utilizator care apreciază o pleiadă de opţiuni utile.

Wizard-ul este intuitiv şi pentru a configura router-ul nu vă trebuiesc mai mult de 5 minute libere. Configurarea se face pe clase de complexitate şi în funcţie de nivelul cunoştinţelor utilizatorului se poate face o configurare iniţială care să satisfacă cerinţele aproape oricui sau se poate folosi modulul „advanced” care permite o modificare mult mai în detaliu a parametrilor de funcţionare cât şi a politicilor de securitate.

 

 

Pagina de status este foarte detaliată, poate una dintre cele mai detaliate din câte am întâlnit până acum. Pe lângă afişarea tuturor statisticilor avem şi gradul de încărcare al memoriei şi al procesorului.

Prima secţiune este cea care permite modificarea claselor de IP alocate reţelei interne, activarea sau dezactivarea serverului DHCP, NAT şi activarea, dacă se doreşte, opţiunii Dinamic DNS.

Secţiunea „Security” nu este foarte bogată în opţiuni însă conţine un nivel minim de opţiuni care pot securiza reţeaua la un nivel mediu. Avem posibilitatea de a activa sau dezactiva firewall-ul, protecţie împotriva ping-flood-ului şi de a filtra conţinutul în funcţie de anumite cuvinte cheie sau chiar blocând direct accesul către anumite website-uri. Există chiar şi posibilitatea de a restricţiona accesul la reţea în funcţie de MAC-ul echipamentelor.

Partea de management oferă cele mai multe opţiuni şi cele mai utile. Una dintre ele este posibilitatea de a folosi modem-ul USB ca pe o conexiune „de avarie” sau „fallback”. Adică în momentul în care conexiunea primară pică, routerul va trece automat pe conexiunea modemului 3G.

Altă opţiune foarte utilă este prioritizarea traficului în funcţie de IP. Astfel, puteţi limita banda unui echipament (de regulă PC-ul fratelui sau surorii care se uită la telenovele pe Internet) pentru a avea o latenţă mai bună în shooterul preferat.

Banda se poate limita nu doar pe IP ci şi total, pentru a nu depăşi o anumită cotă. Această opţiune este utilă în momentul în care nu doriţi să depăşiţi limita de trafic impusă de operatorul de telefonie în cazul în care folosiţi un modem 3G.

 În pagina următoare veţi vedea cum se descurcă ZyXEL NBG4115 atât pe fir cât şi în modul wireless.

Pages ( 2 of 3 ): « Previous1 2 3Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.