ZyXEL NBG4115 nu este certificat 802.11n ci doar „draft n”. Deci nu vă aşteptaţi la prea mulţi megabiţi pe secundă. În cadrul testului pe fir, adaptoarele de reţea folosite au fost Intel 82579LM Gigabit şi BroadComm BCM5788. Plăcile de reţea pe care le-am folosit au fost Intel Centrino Advanced-N 6205 şi Atheros AR500G cu un adaptor Intel WiFi Link 5300N. Criptarea folosită a fost WPA2/AES.

Ca benchmark am folosit tot Jperf 2.0.  Iată şi rezultatele.

Routing şi Switching LAN

802.11, distanţă 1m, vedere directă, TX şi RX

802.11, distanţă 15m, 4 pereţi de cărămidă, TX şi RX

După cum vedeţi performanţele sunt decente însă nu se ridică la nivelul unui router care este certificat cu adevărat 802.11n. Prestaţia foarte slabă pe fir este datorată şi limitării porturilor fast ethernet nu gigabit. Din punctul meu de vedere, performanţa este medie, ţinând cont de faptul că trebuie să servească un grup mai restrâns de utilizatori şi nu o reţea mai mare formată din două – trei echipamente.

Concluzii

Compact şi suficient de puternic, ZyXEL NBG4115 este un router mainstream care nu excelează dar nici nu dezamăgeşte foarte tare. Viteza e limitată, porturile ethernet sunt limitate şi ele ca număr, iar compatibilitatea cu un număr restrâns de modemuri USB cât şi absenţa unui port pentru SIM sunt aspecte care îl trag mult în jos.

Interfaţa prietenoasă şi pletora de opţiuni îl fac totuşi destul de atrăgător pentru utilizatorii care vor un echipament stabil şi uşor de configurat. Nu îl recomand gamerilor însă poate deveni o alegere inspirată dacă aveţi cunoştinţe limitate în materie de reţelistică.

 

Plusuri şi minusuri pentru ZyXEL NBG411

+ Opţiuni
– Performanţă
– Număr limitat de porturi ethernet
– Compatibilitatea cu modemurile 3G

 

Pages ( 3 of 3 ): « Previous12 3

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.