Nu a trecut foarte multă vreme de la ultimul nostru material în care discutam despre un router că reprezentanţii celor de la ZyXEL ne-au şi abordat pentru a ne prezenta una dintre soluţiile lor destinate utilizatorilor casnici. Pentru că mă roade curiozitatea şi mai ales îmi place să mă joc cu setările reţelei pentru a obţine cea mai bună performanţă am decis să îi dau o şansă.

Deşi nu se adresează direct utilizatorilor care vor să creeze o reţea mai mare care să cuprindă mai mult de 4 sau 5 echipamente, ZyXEL NBG4115 este unul dintre produsele care vor să ofere o performanţă de nivel mediu la un preţ puţin mai mic.

Ţinând cont de faptul că pe piaţa din România nume ca DLink, Trendnet sau Linksys au foarte mulţi fani, puterea de penetrare este una destul de mică. Ca şi în cazul routerului de la AirLive, ZyXEL este o firmă care nu prea are rezonanţă în urechile multora dintre voi. Aşa că staţi pe recepţie pentru că vă spunem noi dacă merită banii sau nu.

 

NBG4115 nu este, după cum spuneam mai sus, un echipament care să susţină o reţea foarte mare ci mai degrabă o reţea care să poată fi creată foarte rapid, uşor şi care să întrunească cerinţele minime de securitate.

Pe lângă aceste aspecte oferă posibilitatea conectării unui modem USB în cazul în care se doreşte crearea unei reţele ad-hoc, a unui NAS sau chiar o imprimantă sau un scaner. Aceste plusuri la conectivitate îl fac mai degrabă un router potrivit pentru un mediu SOHO(Small Office – Home Office) şi nicidecum o alegere inspirată pentru „bârlogul” unui gamer însă are câteva opţiuni foarte interesante pe care le vom descoperi la momentul oportun.

 

Conţinutul pachetului este la fel de sărac ca şi cel al AirLive-ului de care am discutat zilele trecute. În afară de alimentator, un patchcord şi antenă, cei de la ZyXEL au mai adăugat un manual şi un disc pentru a vă ajuta la configurare.

 

Ca aspect, NBG4115 nu este cel mai plăcut produs pe care l-am întâlnit până acum însă dimensiunile reduse vă permit să îl ascundeţi foarte uşor prin casă. Odată configurat nu vă mai obligă nimeni să îl priviţi. Partea electronică este ascunsă într-o carcasă de plastic lucios şi este protejată destul de bine. Ce nu mi-a plăcut deloc este decizia inginerilor taiwanezi de a închide carcasa cu doar un şurub poziţionat în partea centrală chiar dacă aceasta se îmbină bine.

Pe lateralele carcasei există fantele de aerisire, iar în partea din faţă sunt poziţionate LED-urile indicatoare. Din nou, alegerea de a folosi LED-uri de culoare verde nu este cea mai inspirată deoarece acestea sunt aproape invizibile într-o lumină albă de neon.

De la stânga la dreapta, LED-urile indică statusul router-ului (on/off), activitatea modem-ului USB dacă este conectat unul, activitatea WAN-ului, statusul reţelei wireless şi a celor două porturi LAN.

Tot pe partea din faţă este poziţionat şi un buton (MARE) pentru WPS.

 

Pe partea inferioară avem alimentarea, butonul pentru reset, portul WAN şi cele două porturi ethernet şi portul USB. Iarăşi, ce m-a deranjat a fost numărul porturilor ethernet cât şi absenţa unui port în care să pot introduce un SIM. În condiţiile în care echipamente mult mai ieftine oferă această posibilitate(TP-Link, AirLive) aceste două lucruri reprezintă un mare minus pentru NBG4115.

 

Chiar dacă oferă posibilitatea unui conectării unui modem (dongle) 3G prin portul USB, NBG4115 nu este compatibil cu toate modelele existente pe piaţă. Lista completă o găsiţi la ei pe site deoarece este updatată periodic. Amintesc doar că este compatibil cu modemuri produse de HUAWEi, ZTE, Sony Ericsson şi Sierra. Astfel, m-am regăsit în imposibilitatea de a testa şi viteza de routare în modul 3G deoarece modemul HSDPA de care dispun nu este recunoscut.

În pagina următoare veţi vedea ce opţiuni oferă firmware-ul.

Pages ( 1 of 3 ): 1 23Next »

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.