SSD-urile sunt viitorul, iar AMD este cu siguranta de acord cu aceasta afirmatie. Cele mai noi produse din portofoliul AMD sunt SSD-uri comercializate sub brand-ul Radeon. Haideti sa vedem ce are de oferit modelul care ofera o capacitate de stocare de 240GB.

Singura problema a celor de la AMD la ora actuala este ca nu produc cipuri de memorie flash, nici controller-e, si nici nu au o echipa care sa proiecteze SSD-uri. Solutia este simpla: apeleaza la un producator OEM cunoscut pentru realizarea unor modele competitive.

In cazul de fata, AMD au apelat la OCZ pentru realizarea primelor modele din seria Radeon R7. Acestia au fost achizitionati relativ curand de Toshiba, si detin la randul lor Indilinx, deci le pot pune la dispozitie celor de la AMD tot ce au nevoie pentru realizarea unor SSD-uri competitive. De la cipuri de memorie flash produse de Toshiba, la controller-e produse de Indilinx si PCB-uri si firmware proiectate de OCZ. Dar haideti sa trecem la capitolul specificatii.

 

Specificatii

Noile SSD-uri oferite de AMD sunt produse de OCZ, insa apartenenta la seria Radeon R7 face pozitionarea acestor produse in segmentul mainstream evidenta:

radeonr7ssd-oczcomp

Mai jos aveti lista de specificatii pusa la dispozitie de AMD:

AMD Radeon R7 240GB foloseste acelasi controller Indilinx Barefoot M00 ca si modelul OCZ Vector 150, insa acesta este usor subtactat. Performantele specificate de AMD sunt insa la nivelul celor garantate de OCZ pentru modelele Vector 150, anume pana la 550MB/s pentru citire secventiala si 530MB/s pentru scriere secventiala. Interfata folosita este SATA3, desigur.

Consumul specificat de AMD este excelent, numai 0.6W in idle si 2.7W in load. Avem suport si pentru criptare pe 256 biti, ECC si SMART.

SSD-urile AMD Radeon R7 sunt livrate in interiorul unei cutii din carton decorata cu sigla AMD Radeon. In interior avem SSD-ul interiorul a doua mulaje din plastic, alaturi de suportul pentru montarea intr-un bay de 3.5″. Mai sunt livrate in pachet si manuale, alaturi de o cheie pentru softul de clonare Acronis.

 

Sub capota

SSD-ul foloseste o carcasa din aluminiu anodizat de culoare neagra. Pe o parte este un abtibild cu sigla AMD Radeon, iar pe cealalta avem o eticheta cu sigla OCZ si codurile specifice produsului.

 

Sub capota intalnim un PCB full size si o serie de surprize. In primul rand, dupa cum puteti sa observati din poza de mai jos, deasupra controller-ului se observa un pad termoconductor. Acesta este folosit pentru transferarea caldurii degajate de controller catre carcasa din aluminiu pentru disipare. Va fi interesant de vazut cat de tare se incinge acest SSD in timpul functionarii. De asemenea, este disponibil un conector mSATA pe PCB-ul SSD-ului, pe latura diametral opusa fata de conectorii SATA. Nu pot sa spun ca am observat pe PCB si gaurile necesare pentru fixarea acestui SSD intr-un slot mSATA, la fel cum nu cred ca ati gasi vreo placa de baza care sa ofere destul loc pentru montarea unui model atat de mare.

 

In total avem 16 cipuri de memorie MLC NAND Flash, dispuse cate opt pe fiecare parte a PCB-ului. Acestea sunt produse de Toshiba folosind procesul de fabricatie pe 19nm, deci avem parte de cipuri de calitate. Se mai observa si doua cipuri de memorie RAM, tot cate unul pe fiecare parte a PCB-ului. Acestea sunt folosite pe post de buffer de catre controller-ul de memorie.

 

 

Platforma de test

Pentru testarea noului Radeon R7 240GB de la AMD, am folosit o configuratie alcatuita dintr-un Gigabyte Brix GB-BXi7-4770R, un kit de 2x4GB DDR3-2133 CAS11 Kingston HyperX Impact si un SSD Kingston mS200 mSATA de 60GB pentru sistemul de operare.

 

Teste de performanta

AS SSD Benchmark

 

Rezultatele inregistrate in AS SSD Benchmark sunt excelente, in special atunci cand vine vorba de testul de scriere secventiala.

 

ATTO Disk Benchmark

SSD-ul AMD inregistreaza din nou performante excelente si in acest test. Singurul SSD capabil sa-l intreaca in testul de scriere secventiala este motorizat de un controller SandForce, insa diferentele sunt insesizabile.

 

CrystalDiskMark

Radeon R7 240GB reuseste sa obtina cel mai bun scor in testul de scriere secventiala din nou. Avem de-a face deja cu un trend in aceasta privinta. Rezultatul in testul de scriere secventiala este mai mic decat ma asteptam, insa aceasta pare sa nu fie o anomalie. Chiar si asa, rezultatele obtinute sunt per total excelente.

 

HD Tune Pro

 

Trendul in ceea ce priveste scrierea secventiala este repetat si in HD Tune Pro, unde Radeon R7 240GB aproape ca reuseste sa obtina cel mai bun scor. Lucrurile nu stau la fel de bine in ceea ce priveste citirea secventiala insa, unde din nou am obtinut un rezultat mai mic decat in testul de scriere secventiala.

 

Concluzie

Noile SSD-uri de la AMD reprezinta concurenti seriosi chiar si pentru modele consacrate. Modelul Radeon R7 240GB a reusit sa obtina rezultate excelente in special in testele de scriere secventiala. Lucrurile nu stau la fel de bine in ceea ce priveste testele de citire secventiala, unde uneori au fost inregistrate viteze mai mici decat in testele de scriere secventiala, insa noul SSD oferit de AMD nu este nici pe departe lent.  Per total, performantele obtinute sunt excelente si pot sa spun ca sunt chiar peste asteptari daca luam in calcul segmentul mainstream caruia i se adreseaza acest model.

Colaborarea dintre OCZ/Toshiba a dat roade excelente, insa un singur lucru nu ma prea incanta. Daca mai tineti minte, controller-ul Barefoot M00 foloseste carcasa din aluminiu a SSD-ului pe post de radiator prin intermediul unui pad termoconductor. Ei bine, se pare ca aceasta abordare este realmente necesara. Radeon R7 240GB s-a incalzit destul de tare in timpul testelor efectuate in interiorul sistemului Gigabyte Brix. In momentul in care am scos SSD-ul din carcasa, am avut impresia ca am pus mana pe o placa video care tocmai a terminat o serie de teste.

Nu v-as recomanda sa folositi aceste SSD-uri in interiorul unui laptop. Lucrurile stau cu totul altfel in interiorul unui desktop, iar in acest caz SSD-ul a atins temperaturi mult mai mici, cam la nivelul unui hard disk. Despre pret nu pot sa va spun prea multe la ora actuala, deoarece distribuitorii locali inca nu livreaza aceste SSD-uri. Pretul stabilit de AMD pentru Radeon R7 240GB este de 164 dolari.

+ Performante excelente
+ Aspect
+ Bundle

– Temperaturi ridicate

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.