SSD-urile au acaparat piata de stocare intr-un termen mediu spre scurt. Si culmea este ca aveau un pret destul de piperat in urma cu ceva ani, fapt pentru care erau considerate oarecum un produs de lux. Ei bine, crescand si cererea, mai multi producatori s-au apucat sa lanseze SSD-uri si uite asa s-a ajuns de la un produs ce era considerat de fite, la un produs cu un pret decent.

Si asa a ajuns un must have in orice PC ce nu este destinat doar navigarii pe Facebook, pentru a vedea ce mai face verisoara din Canada.

Eu unul n-am mai avut HDD-uri in PC in ultimii 2-3 ani. Sistemul de operare si cateva jocuri ce le joc mai des le am pe un SSD M.2, iar restul stocarii o fac pe SSD-uri SATA.

AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB review | WASD

 

Ce este Aorus RGB SSD?

Azi vorbim de AORUS RGB M.2 NVMe SSD 512GB, produs ce a fost prezentat la CES 2019. Si vom afla si cum se comporta versus Samsung Evo 960 si Intel PEKN010T8.

Pe scurt, este un SSD PCI-Express M.2 2280, cu o viteza maxima de citire de 3480 MB/s, scriere 2000 MB/s. Iar Random Read IOPS pana la 360K si Random Write IOPS pana la 440K.

Din specificatii reiese ca versus un Samsung Evo 960, in teorie cel putin, SSD-ul de la Gigabyte este ceva mai rapid.

La citire este mai rapid cu aproximativ 8.5%, iar la scriere este cu aproximativ 11%.

SSD-ul vine cu controller Phison E12, iar NAND-urile sunt Toshiba BiCS3.

SSD-ul are montat un radiator gri, ce are logo-ul Aorus pe el. Si cum in ziua de azi daca vrei sa ai un produs cu un pret usor piperat, evident trebuie sa vina si cu RGB. Dar iluminarea respectiva arata bine doar cu radiatorul prezent. Daca-i scoatem carapacea, SSD-ul arata de parca ar fi o lanterna de la o bricheta de 5 lei.

Ca si consum, chiar daca are si iluminarea RGB de carat in spate, SSD-ul Aorus inghinte ceva mai putin decat cel de la Samsung, anume Aorus are un cosum de doar 6W, iar cel de Samsung are 8.58W.

 

Unboxing

 

Platforma test

Componente folosite

Procesor: Intel Core i9 9900K@5 GHz

Placa de baza: Asus ROG Maximus XI Formula

Memorie RAM: HyperX Predator RGB DDR4 4×8 GB @ 3600 MHz

Placa video: Palit GeForce RTX 2080 Ti GamingPro

Stocare: Samsung Evo 960 500 GB + HyperX Savage 960 GB

Sursa: Corsair HX850i

Racire CPU: Corsair H150i Pro

Carcasa: In Win 303

 

Iluminare

In ceea ce priveste modificarea iluminarii, acest lucru este posibil doar pe cateva placi de baza si nu neaparat Gigabyte. I-am intrebat daca au vreo lista cu modelele care ofera suport pentru asta si mi-au spus ca inca nu.

 

Teste sintetice

As SSD

CrystalDiskMark

Atto Benchmark

Concluzii

Dupa cum reiese si din testele sintetice, Aorus RGB M.2 NVMe SSD 512GB este o idee mai rapid decat Samsung Evo 960 500 GB. Asta inseamna ca si ca pret, dar si ca performante, competitorul direct al SSD-ului Aoros, ar fi Samsung Evo 970.

In fine, modelul de la Aorus este unul de luat in seama. Este performant, destul de rece si n-arata deloc rau intr-un build RGB. Din pacate, in momentul testarii n-am reusit sa controlez iluminarea cu RGB Fusion. Dar din ce am inteles, la urmatorul update al aplicatiei, acest lucru o sa fie posibil.

E misto traiectoria luata de catre Aorus. La inceput, am crezut ca o sa fie doar copia lui Republic of Gamers. Insa, usor-usor, Aorus a lansat o gama mai larga de produse decat ASUS. Nu s-au oprit doar la placi de baza, placi video sau monitoare, Aorus au intrat si pe segmentul memorii ram, periferice gaming si chiar scaune de gaming. Toate destul performante, unele ce bat chiar spre segmentul premium, iar preturile sunt destul de bune.

 

Similar Articles

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.